Η ΡΟΥΛΕΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙ…

Εξηγούμαστε: οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), αυτές που έχουν επιλεγεί ως «συστημικά σημαντικές» και πρόκειται να διασωθούν από την «τρόικα», αναμφίβολα έχουν χάσει πολλά από την κρίση.

Πλήρωσαν ακριβά το «κούρεμα» του χρέους, πληρώνουν ακριβά τα προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών και έχουν μπροστά τους αρκετά δύσκολα χρόνια, μέχρι να επανέλθει η οικονομία στην ανάπτυξη.

• Να σωθούν όμως είναι μια κουβέντα… Γιατί τα πράγματα δεν είναι καθόλου ανώδυνα για να αποφύγουν οι τράπεζες την κρατικοποίηση, αν και η πραγματικότητα είναι ότι ήδη είναι κρατικοποιημένες. Για να παραμείνουν δε οι διοικήσεις τους, θα πρέπει να καταβάλουν το 10% των απωλειών τους. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Και η καταβολή του ποσού αυτού θα πρέπει να γίνει ως τον Μάρτιο του 2013 (ήταν για τον Σεπτέμβρη, αλλά λόγω μη καταβολής της δόσης, η «τρόικα» έδωσε παραπάνω… μέχρι τον Μάρτη).

• Μετά την Αγροτική Τράπεζα, που κατέληξε το καλό της κομμάτι στην Τράπεζα Πειραιώς, μια και οι μεν Εθνική και Alpha δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον, είναι η Eurobank που αρχικά επρόκειτο να καταθέσει προσφορά, στο τέλος έκανε πίσω, άγνωστο για ποιον λόγο. Αν δεν την έπαιρνε η Τράπεζα Πειραιώς, η απόφαση της ΕΕ ήταν να μπει λουκέτο, οπότε οι καταθέσεις θα χάνονταν.

• Ως προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που λέγεται ότι είναι στον προθάλαμο για εκποίηση, και εκεί δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια τράπεζα θα το διεκδικήσει πάση θυσία.

• Ως προς την Εμπορική και τη Γενική Τράπεζα, οι Γάλλοι θέλουν να τις ξεφορτωθούν, γιατί δεν αντέχουν άλλο τις τεράστιες ζημίες που έχουν συσσωρευθεί και ανέρχονται σε… κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Το λάθος τους, όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες, ήταν ότι έφεραν Γάλλους να τις διοικήσουν, που δεν γνώριζαν την ελληνική αγορά και τις κατεστημένες ιδιοτροπίες…

• Για την Εμπορική Τράπεζα οι μνηστήρες είναι πολλοί. Τη διεκδικούν και οι τρεις ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Alpha και Eurobank. Προβλέπεται να γίνει σφαγή… Για τη Γενική δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες όσον αφορά τον… γαμπρό.


Σχολιάστε εδώ