Βενιζέλος: Όποιος διαφωνεί μαζί μου να φύγει…

Τα τηλέφωνα στο ΠΑΣΟΚ πήραν φωτιά. Και τι δεν έλεγαν στελέχη απʼ όλη την Ελλάδα για τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι επιτελείς του Βενιζέλου στον έκτο όροφο της Ιπποκράτους αναρωτιούνταν: Πού πάμε; Έχουμε μπροστά μας δρόμο;

Οι τρεις ημέρες που προκάλεσαν αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ και έφεραν σε δοκιμασία τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Βενιζέλου με όλους τους άλλους προδικάζουν ότι ο Σεπτέμβριος –αν φτάσουν όλοι μαζί μέχρι τότε– θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Ο πιο δύσκολος στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει πρόθεση για πλήρες ξεκαθάρισμα, αλλά και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διάθεση να ωθήσουν όποιους διαφωνούν στη φυγή.

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία από τους 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, και τα όσα ακολούθησαν με τη σφοδρή αντιπαράθεση με σκληρές φράσεις και ύβρεις μεταξύ Βαγγέλη Βενιζέλου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (όπως «να πας στον διάολο») ήταν μια σαφέστατη ένδειξη για το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πορευτεί ενωμένο και ενιαίο όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Έχει φτάσει στα όριά του. Το κεφάλαιο διαγραφής του Χρυσοχοΐδη δεν έχει κλείσει. Τον περιμένουν στη γωνία στο επόμενο στραβοπάτημα, όπως έλεγαν συνεργάτες του προέδρου.

Ως προς τον Παπανδρέου, που καταψήφισε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έλεγαν πίσω από την πλάτη του: Τουρίστα με το κανό τον ανέβαζαν, ποδηλάτη και κολυμβητή που ήρθε να καταψηφίσει έπειτα από διακοπές τον κατέβαζαν. Και αυτά από επιστήθιους φίλους του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο κλίμα υπάρχει και για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Στην Ιπποκράτους λένε ότι πάει για αρχηγός κόμματος, γιατί τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να του την παραδώσουν.

Εντύπωση, αλλά και έκπληξη, προκάλεσε η φράση του Βενιζέλου στη συνεδρίαση της ΚΟ, όταν τον κατηγόρησε πως στη σύσκεψη στο Μαξίμου, διαφωνώντας για τη λήψη των μέτρων για τα 11,2 δισ. ευρώ, θυμίζοντάς του ότι ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών την ώρα που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο και οι εφαρμοστικοί νόμοι, είπε όταν οι κάμερες είχαν φύγει και οι πόρτες έκλεισαν:

«Εγώ κάνω το καθήκον μου απέναντι στην παράταξη και απέναντι στη χώρα. Ελπίζω μόνο να μη χρειαστεί να το κάνω αυτό για πολύ χρόνο ακόμη», που κάποιοι βουλευτές ερμήνευσαν ως προάγγελο αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Οι κινήσεις του Βενιζέλου έχουν εξοργίσει και το Μέγαρο Μαξίμου, μετά μάλιστα τις διαρροές για τις συναντήσεις του με την «τρόικα» και τα non papers, που ένα από αυτά έγραφε: «Στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με την «τρόικα» τέθηκαν τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους. Ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή συνάντησή τους.

Ως τότε, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε περισσότερο, διότι πρέπει η χώρα να έχει ένα ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο».

Με όλα αυτά οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι σφόδρα ενοχλημένοι με τον Βενιζέλο και δεν το κρύβουν. Μάλιστα, σε συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο «Κάραβελ», βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Αηδόνης, ο Δριβελέγκας, ο Μπόλαρης και η Τζάκρη, μετέφεραν ένα πολύ άσχημο κλίμα στον Κ. Σκανδαλίδη, που έχει γίνει πλέον ο άνθρωπος του Βενιζέλου: «Δεν πάει άλλο». Το έχει παρακάνει ο Βενιζέλος. Τσακώνεται με όποιον βρει μπροστά του… Όλους αυτούς ο Βενιζέλος τούς θεωρεί υπονομευτές…

Προβληματισμένος είναι και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και για την ώρα τηρεί στάση αναμονής. Έφυγε μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, αφού πρώτα συναντήθηκε με τον στενό συνεργάτη του Βενιζέλου, τον Πάρη Κουκουλόπουλο, όπου του τα είπε χοντρά. Νωρίτερα τις προηγούμενες ημέρες είχε συναντήσεις με την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία είναι σφόδρα ενοχλημένη και πλέον έχει διαμηνύσει παντού ότι δεν έχει καμία σχέση πια με τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ:
Κουβέντα… να γίνεται!

Μέσα σʼ αυτόν τον ορυμαγδό των εσωκομματικών συγκρούσεων, ο Β. Βενιζέλος αναζητά κάποια διέξοδο εσωστρέφειας. Στο πλαίσιο αυτό διοχετεύονται διεργασίες με το κόμμα του Φ. Κουβέλη, τη ΔΗΜΑΡ, με στόχο τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού πόλου στα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς».

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΠΑΡΟΝ», ουσιαστική συζήτηση δεν υπάρχει, δεν έχει καν ξεκινήσει.

Μάλιστα εντός της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν φωνές –προερχόμενες μάλιστα από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ– που απορρίπτουν κάθε συζήτηση με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που το χαρακτηρίζουν μάλιστα «χρεοκοπημένο»!

Ενδεικτικά δηλώσεις σε παρόμοιο μήκος κύματος έκανε προχθές ο Οδ. Βουδούρης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν της ΔΗΜΑΡ.


Σχολιάστε εδώ