Βγάλανε τα άπλυτα τους στη φόρα οι «Πράσινοι»
Και μπορεί η ίδια η πρώην υπουργός Παιδείας –που θα μείνει στην Ιστορία ως υπουργός της… φωτοτυπίας– να μην είναι πλέον στη Βουλή και να υπερασπίστηκε το έργο της με σκληρές ανακοινώσεις που στόχευσαν τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν όμως βουλευτές που ανέλαβαν το βάρος της υπεράσπισης του νομοθετήματος που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, περιγράφοντας με εμφαντικό τρόπο το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Έξι βουλευτές –και ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου, που άφησε τις διακοπές του για να κατακεραυνώσει το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης– στάθηκαν απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, γνωρίζοντας προφανώς ότι στην παρούσα συγκυρία, που ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν είναι σε θέση να ελέγξει το κόμμα του, δεν θα στείλει κανέναν στον… αγύριστο. Επειδή μάλιστα τα μηνύματα που είχαν πάρει στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για περισσότερες διαρροές, μάλλον πήγε η καρδιά τους στη θέση της, αφού τα «όχι» περιορίστηκαν στα έξι: εκτός του πρώην πρωθυπουργού καταψήφισαν οι Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Ντόλιος, Χρ. Αηδόνης και Σ. Κεδίκογλου.
Πρώτος και καλύτερος δημοσιοποίησε τη ρήξη ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε ευθεία κόντρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός, που δεν κατάφερε να πάρει πειστικές εξηγήσεις για τη μεταστροφή του κόμματος στο θέμα της λειτουργίας των πανεπιστημίων, άφησε τον σημερινό υπουργό Παιδείας να πει όσα φανταζόταν ότι συμφώνησε ο Βενιζέλος στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης των τριών σχετικά με το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια! Στο τέλος δε, όταν εκείνος τον διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν διακομματικής συμφωνίας, περιχαρής που εξέθεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον ευχαρίστησε για την ειλικρίνειά του! «Ποιος σας νομιμοποίησε να ασκήσετε αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία; Υπήρξε κάποια συνεδρίαση της κυβέρνησης;», απευθύνθηκε στον κ. Αρβανιτόπουλο. «Δεν υπήρξε. Υπήρξε κάποια συμφωνία των κομμάτων διά των αρχηγών τους; Να μας το πείτε. Γιατί χθες μάθαμε από τον δικό μας πρόεδρο ότι τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει και ότι εσείς πήρατε μόνος σας τη νομοθετική πρωτοβουλία». «Προφανώς δεν παίρνω πρωτοβουλίες από μόνος μου», του απάντησε ο υπουργός Παιδείας. «Σέβομαι τις δημοκρατικές διαδικασίες. Υπήρξε συνάντηση δύο φορές της τρικομματικής επιτροπής με τους αρμόδιους για θέματα Παιδείας των κομμάτων και τα θέματα αυτά συζητήθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς και συμφώνησαν».
Επιπροσθέτως, ο Α. Λοβέρδος μίλησε για ευκαμψία απέναντι σε κατεστημένα, εγκαλώντας προφανώς όσους συμφώνησαν με την κατάθεση του νομοσχεδίου, τους οποίους χαρακτήρισε ευαίσθητους απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, χαρακτηρισμούς που δεν παρέλειψε να του… επιστρέψει ο Κ. Αρβανιτόπουλος. Κατά τον κ. Λοβέρδο, τα πράγματα έγιναν σαφή όταν διορίστηκε ως υφυπουργός Παιδείας ο κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος, όταν η Βουλή ψήφισε με 255 τη μεταρρύθμιση, είχε πει ότι ο νόμος θα μείνει ένα χαρτί με γράμματα και δεν θα εφαρμοστεί… Για αντιμεταρρύθμιση «εξυπηρέτηση συμφερόντων των συντεχνιών», κάτι που υπονομεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, μίλησε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το νομοσχέδιο πέρασε με 163 ψήφους υπέρ (ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ) 101 το καταψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή), ενώ απουσίαζαν 36 βουλευτές από την ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων η Ντ. Μπακογιάννη, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Ν. Νικολόπουλος και ο Π. Κουκουλόπουλος.
Τα όσα προηγήθηκαν, αλλά και αυτά που ακολούθησαν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που επιχείρησε να επιφέρει ισορροπίες για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο, είναι χαρακτηριστικά του τραγέλαφου που κυριάρχησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με αφορμή μια σχετικά ανώδυνη νομοθετική πρωτοβουλία, γεγονός που προϊδεάζει για τις αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε κρισιμότερα νομοθετήματα. Είναι δηλαδή χαρακτηριστική η προσπάθεια του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη να πείσει σε κατʼ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή τον Γ. Παπανδρέου να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και το άρθρο 12 που προβλέπει την παράταση της θητείας των πρυτάνεων μετά τις 30/8 και μέχρι το πέρας της –ένα από τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου που άσκησε κριτική το ΠΑΣΟΚ– όταν στη συνέχεια ο ίδιος στην κατά άρθρον ψηφοφορία, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, το καταψήφισε, στάση που άφηνε να φανεί ότι θα ακολουθηθεί και από τη κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του κόμματος Ε. Χριστοφιλοπούλου! Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης θεώρησε ότι το Σώμα υπερψηφίζει το άρθρο, παρά το γεγονός ότι δεν συγκέντρωνε τη συναίνεση 151 βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ όμως δεν υπέβαλε, όπως είχε το δικαίωμα, ένταση, αλλά έλεγαν ότι θα συνεννοηθούν κατόπιν εορτής με τον Β. Βενιζέλο… Με την εκτίμηση του κ. Τραγάκη συντάσσονταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και ο νυν αντιπρόεδρος Λ. Γρηγοράκος. Και όπως έλεγε χαρακτηριστικά στους διαδρόμους της Βουλής ο Α. Κακλαμάνης, σχετικά με τη δυνατότητα της ένστασης που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, «μερικοί αντί να παρελαύνουν στα γραφεία των δημοσιογράφων, να διαβάσουν καλύτερα τον Κανονισμό για να ανοίξουν τα μάτια τους»… Προφανώς δεν είχαν λόγο να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία στο επίμαχο άρθρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εφόσον η διάταξη ανταποκρίνεται σε βασικό αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας και δεν θα θυσίαζαν την καταψήφισή του για να προκαλέσουν βαθύτερο πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Για τους ίδιους λόγους το έκανε γαργάρα και το ΠΑΣΟΚ…
• Με βάση τη δέσμη των μέτρων για τη μείωση του αριθμού των αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη των υψηλών προσώπων, η μπάλα παίρνει και τους βουλευτές-ευρωβουλευτές που θα χάσουν ένα από τα προνόμια που τους προσέφερε το ελληνικό Δημόσιο. Στην Ελληνική Αστυνομία θα παραμείνει όμως η φύλαξη του εσωτερικού της Βουλής. Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, δεν δείχνει ότι έχει προοπτικές να προχωρήσει η ανάθεση της φύλαξης του εσωτερικού της Βουλής σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Στη Βουλή υπηρετούν τώρα περίπου 370 αστυνομικοί χωρισμένοι σε τρεις οκτάωρες βάρδιες. Ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης είναι διατεθειμένος να συζητήσει σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των υπηρετούντων αστυνομικών στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών, καθώς η πρόσθετη αμοιβή καθενός ξεκινά από τα 150 ευρώ. Εκτιμούν όμως ότι η Βουλή θα έμπαινε σε μεγαλύτερα έξοδα στην περίπτωση της ανάθεσης της ασφάλειας σε εταιρεία σεκιούριτι, αφού το πακέτο θα περιλάμβανε και την περιμετρική φύλαξη από καταρτισμένο προσωπικό που δεν αμείβεται με το βασικό μισθό…
• Όταν χρειάστηκε να πάρει θέση ως πρόεδρος της Βουλής στο σημείο της προγραμματικής διακήρυξης της τρικομματικής κυβέρνησης που αναφερόταν στην αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ο Βύρων Πολύδωρας δεν μάσησε τα λόγια του. Εξέφρασε διαφωνία με την εμπλοκή της εκτελεστικής στη νομοθετική εξουσία, το δήλωσε μάλιστα σε συνάντηση που είχε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ως τέως πρόεδρος της Βουλής σήμερα, βρέθηκε εκτός της επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, παρά το γεγονός ότι επιθυμούσε να είναι μέλος. Μπορεί και να του στοίχισε εκείνη η διαφωνία…