Βάλτε όρια στα μέτρα των 11,5 δισ.

Μέσα σε φωνές και έντονο διάλογο πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς το πρωί της περασμένης Πέμπτης, με την εισήγηση του προέδρου Φώτη Κουβέλη να εστιάζει κυρίως στο πακέτο των 11,5 δισ., το οποίο «αν αρνηθούμε να αντιμετωπίσουμε, θα ισοδυναμεί με άρνηση της διαπραγμάτευσης», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε. Ο αντίλογος όμως δεν άργησε να έρθει και πρώτος απ’ όλους αντέδρασε ο υπεύθυνος του Τομέα των Οικονομικών Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης ο ίδιος απαίτησε από τον πρόεδρο: «Να μπούνε κάποια όρια στη διαπραγμάτευση, για να διατηρήσουμε και τις ισορροπίες στο κόμμα». Με τον Φώτη Κουβέλη να προσπαθεί να κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, δηλαδή και το κόμμα του αλώβητο και τις κυβερνητικές ισορροπίες, οι βουλευτές του εκπέμπουν σήματα κινδύνου προκειμένου η ΔΗΜΑΡ να μην απολέσει τον αριστερό της χαρακτήρα.

Αναζητούν τα ισοδύναμα

Μετά την εισήγηση του προέδρου και αφού έκλεισαν οι πόρτες για τους δημοσιογράφους, οι βουλευτές πήραν μια γεύση για όσα εκτυλίσσονται στις συναντήσεις των τριών στο Μέγαρο Μαξίμου απ’ όσα τους περιέγραψε ο πρόεδρος. Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε στην αναζήτηση των ισοδύναμων μέτρων. Ακούστηκαν πολλές προτάσεις με άξονα να αποφευχθούν κατά το δυνατόν άδικες περικοπές στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Κεντρικό μήνυμα της συζήτησης, όπως λέει κορυφαίος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στο «Π», ήταν «η οριοθέτηση των μέτρων, καθώς και το αναπτυξιακό μοντέλο που οφείλει να υιοθετήσει το κόμμα». «Προτεραιότητα της ΔΗΜΑΡ είναι να μπει έκτακτη εισφορά στους επιχειρηματίες που εμφανίζουν υψηλό κύκλο εργασιών, να φορολογηθεί δηλαδή το κεφάλαιο, και να μην πειραχτούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Πρέπει να μπει ΦΠΑ και τεκμήριο στα είδη πολυτελείας. Να φορολογηθούν τα καζίνα και όσοι φαίνεται από τους λογαριασμούς τους ότι διακινούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά», όπως χαρακτηριστικά λέει στο «Π» βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που μετείχε στη συνεδρίαση. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις, πρέπει, είπε, να εξασφαλιστούν πόροι από τις συντάξεις-«μαϊμού» και μόνο, και σε καμία περίπτωση να μην περικοπούν τα επιδόματα.

Οι αντιδράσεις
για την ΑΤΕ

Μέσα σε όλα, συζητήθηκε και το ζήτημα της εκχώρησης του υγιούς κομματιού της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Πάρις Μουτσινάς ήταν οι μόνοι που έκαναν λόγο για ξεπούλημα, ακολουθώντας τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Κουβέλης, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε την ΚΟ πως θα εξασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων και δεν θα θιγούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, και έτσι αποσοβήθηκε μια κρίση στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ.

Σ. Γ.


Σχολιάστε εδώ