Αύξηση των δόσεων για τα αυθαίρετα

Άλλωστε, στις 14 Σεπτέμβρη λήγει η τελευταία παράταση για τη ρύθμιση. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση και ότι το παρακολουθεί ο πρωθυπουργός. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί εκ νέου παράταση, αφού οι αιτήσεις τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σχεδόν παγώσει. Επίσης, είναι προφανές ότι στο ΥΠΕΚΑ ψάχνουν επιπλέον κίνητρα ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ένταξης αυθαιρέτων στη ρύθμιση. Η αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των προστίμων είναι η λύση που φαίνεται να προκρίνεται.

Το σενάριο της μείωσης των προστίμων κατά 40%, που ζητούν πολλοί φορείς, δεν φαίνεται να περπατά, καθώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο επιμένουν ότι θα απορρίψει τη ρύθμιση το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σημειώνουμε ότι συνολικά έχουν δηλωθεί περίπου τετρακόσιες χιλιάδες αυθαίρετα, περίπου το ένα τέταρτο όσων προϋπολόγιζε το ΥΠΕΚΑ επί Παπακωνσταντίνου, όταν πέρασε τη ρύθμιση. Πολύ μεγάλο κομμάτι από τα αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση είναι ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν επενδυτές να τα πουλήσουν και θέλουν να τα «ξεμπλέξουν».

****

• Το Κτηματολόγιο βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με την «τρόικα» και υπάρχουν πιέσεις να ολοκληρωθεί όλο το έργο μέχρι το 2020. Μάλιστα, με αφορμή πιθανές καθυστερήσεις, γίνονται ίσως και διάφορες άλλες σκέψεις. Φυσικά, το θέμα της ιδιωτικοποίησης είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, αλλά πρέπει να πειστούν και οι επιστημονικοί φορείς. Στοίχημα, πάντως, για τη νέα ηγεσία του υπουργείου αποτελεί η επιτάχυνση του έργου, το οποίο έχει αυτές τις μεγάλες καθυστερήσεις κυρίως λόγω των δικαστικών διενέξεων. Παράλληλα, συζητείται έντονα η συνένωση της Κτηματολόγιο ΑΕ με τον ΟΚΧΕ.

Κουκούτσι μυαλό δεν υπάρχει…

Ως μεγάλη τομή και επιτυχία επιμένει να προβάλλει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την απόφαση μετεγκατάστασης στο «Μινιόν». Διοχετεύουν, μάλιστα, ότι η «τρόικα» (που δεν ήταν «τρόικα» στη συνάντηση με τον ΥΠΕΚΑ, καθώς έλειπε ο Τόμσεν και πήγαν μόνο Μορς και Μαζούχ) ήταν πολύ ικανοποιημένη από τη μείωση κόστους (κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ) που φέρνει η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου σε ένα κτίριο. Σε αυτό, προφανώς, κανείς δεν διαφωνεί. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για το «Μινιόν», πολλοί αναρωτιούνται γιατί το υπουργείο επέλεξε να στεγαστεί στο κέντρο. Το ΥΠΕΚΑ λέει ότι συνεννοήθηκε με τον δήμο και επέλεξε, πολιτικά, να πάει στην Ομόνοια ώστε να μη γίνει γκέτο η περιοχή. Αν ισχύει αυτό το σκεπτικό, δεν θα έπρεπε όλα τα υπουργεία να επιστρέψουν στο κέντρο, όπως, για παράδειγμα, το Παιδείας, το Μεταφορών, το Ανάπτυξης και άλλα; Και θα κάναμε πάλι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ένα «διοικητήριο» και να κλείνουν οι δρόμοι κάθε μέρα από διαδηλώσεις, μια ενός φορέα και μιας άλλης τάξης; Αυτήν την πρακτική δεν υποτίθεται ότι την απορρίψαμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, με τη μετεγκατάσταση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης; Τελικά, διαρκές το έγκλημα… Ο ένας κτίζει και ο άλλος γκρεμίζει…
• Μάλλον «πάγωσε» η διαδικασία αντικατάστασης των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών και άλλων φορέων. Φαίνεται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Ίσως από αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν αυτές οι διαδικασίες. Εκτός κι αν το Μαξίμου «τρέξει» το θέμα μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Φυσικά, οι αλλαγές δεν θα είναι σαρωτικές, καθώς σε ένα ποσοστό 25% τα στελέχη αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους, αφού είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και θα διατηρηθούν είτε ανήκουν στις εταιρείες και τους οργανισμούς που θα συγχωνευτούν και δεν θα αλλάξουν έως τότε. Το ερώτημα, φυσικά, είναι αν μπορούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο οργανισμών οι διοικήσεις που έχουν «βολευτεί» εκεί τους τελευταίους μήνες ή χρόνια, ή η κυβέρνηση χρειάζεται στελέχη-»μουτζαχεντίν» που θα «τρέξουν» τις απαραίτητες διαδικασίες συγχώνευσης, λύσης και εκκαθάρισης. Οι επιλογές των προσώπων θα δώσουν τον τόνο…

• Συνεχίζει η απραξία του ΤΕΕ, το οποίο μετά τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων δεν έχει καταφέρει να μπει σε κανονικούς ρυθμούς. Αν παραιτηθεί και ο Κουρνιώτης από αναπληρωτής γραμματέας (λέτε;), θα μείνουν στο προεδρείο του ΤΕΕ μόνο ο πρόεδρος Σπίρτζης και ο γραμματέας Πρωτονοτάριος. Οι μόνοι, δηλαδή, που κατέχουν θέσεις στις οποίες δίνεται αποζημίωση. Ίσως, πάντως, να φταίει για την αδράνεια το καλοκαίρι, που μπήκε στον Αύγουστο και όλοι σκέφτονται τις διακοπές τους. Πάντως, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για τρίτη συνεχή εβδομάδα προσπάθησε να συνεδριάσει και δεν τα κατάφερε λόγω έλλειψης απαρτίας. Κανονικά θα έπρεπε να γίνει θέμα για αυτό. Ωστόσο, μάλλον είναι καλό για τον πρόεδρο του ΤΕΕ, ο οποίος έχει έτσι την ευκαιρία να ενεργεί σε όλα τα θέματα κατά το δοκούν. Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι έχει ήδη προχωρήσει τις σκέψεις για την αντικατάσταση των δύο αντιπροέδρων. Για πρώτο αντιπρόεδρο ετοιμάζει τον Μακέδο και για δεύτερο τον Ακριτίδη. Θα ρωτήσει, άραγε, τις παρατάξεις τους ή όχι;

• Μεγάλη δραστηριότητα δείχνει ο Σύλλογος Μηχανολόγων, που τρέχει να «σώσει» Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις που είναι έτοιμο να εκδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, πριν πάρουν καλά καλά δικαίωμα υπογραφής οι γενικοί γραμματείς. Όλα αυτά τα προωθούν υπηρεσιακοί παράγοντες, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ενημέρωσης που έχουν ακόμη τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, αλλά έχουν αντίπαλο τον προεδρεύοντα του συλλόγου Τάσο Ευσταθίου, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Στους άλλους συλλόγους επικρατεί ηρεμία, ίσως και λόγω του καλοκαιριού.


Σχολιάστε εδώ