Ανακάτεψε την… τράπουλα ο Μιχαλολιάκος

Ωστόσο, δείχνουν ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε, γι’ αυτό και όρισε αντιδήμαρχο Νέων Τεχνολογιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον Γιάννη Μελά, γιο του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Α΄ Πειραιά Π. Μελά και μέλος του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος του Π. Καμμένου.

Όμως η επιλογή αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις συμβούλων της πλειοψηφίας που ήταν υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές και οι οποίοι τον είχαν αντίπαλο και μιλούσε με τα χειρότερα λόγια γι’ αυτούς και τον πρόεδρο της ΝΔ. Δεν είναι δυνατόν, έλεγαν, ο υβριστής του κόμματος να παίρνει το «οφίκιο» ως επιβράβευση των ύβρεων που εκτόξευε κατά της ΝΔ και εκείνοι που έδωσαν τον αγώνα τους για το κόμμα, ξόδεψαν τα χρήματά τους και έλιωσαν σόλες για να είναι σήμερα η ΝΔ στην κυβέρνηση να μένουν εκτός… νυμφώνος! Τόνιζαν, μάλιστα, ότι θα στείλουν και επιστολές διαμαρτυρίας στην ηγεσία του κόμματος, γιατί εκείνη τους κάλεσε να συστρατευθούν και να κατέβουν υποψήφιοι, προκειμένου να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η ΝΔ στις εκλογές.

Σύμφωνα πάντως με φήμες, υπήρξε συμφωνία Μιχαλολιάκου – Καμμένου για την αξιοποίηση του Γ. Μελά, με αντάλλαγμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να στηρίξουν μαζί με τη ΝΔ τον δήμαρχο στις επόμενες δημοτικές εκλογές!

Και αυτό ήρθε να το επιβεβαιώσει το βαρύ κλίμα που επικρατούσε την περασμένη Πέμπτη, που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις στον συνδυασμό του ανεξάρτητου Αντ. Καλογερόπουλου, ο οποίος είχε πολιτευθεί με τον Καμμένο και πίστευε ότι θα έπαιρνε αυτός το «χρίσμα» του κόμματος για τις επόμενες δημοτικές εκλογές…

Έκπληξη αποτέλεσε και η αποδόμηση του μέχρι τώρα πανίσχυρου αντιδημάρχου Οικονομικών Τάσου Κάρλες. Με περίπου 25ετή παρουσία στον δήμο, θεωρείται ο «Μαθουσάλας» του συνδυασμού και ο «ακρογωνιαίος λίθος» της δημοτικής αρχής. Έτσι, από αντιδήμαρχο Οικονομικών ο Μιχαλολιάκος τον έκανε αντιδήμαρχο-συντονιστή των δημοτικών κοινοτήτων. Ως αντιδήμαρχο Οικονομικών ο δήμαρχος τοποθέτησε τον μαθηματικό Μπάμπη Τουμπέκη, από τη νέα γενιά δημοτικών συμβούλων. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι ήταν σωστή η επιλογή του. Η κατακόρυφη αναβάθμιση του Μπάμπη Τουμπέκη οδήγησε στην πόρτα εξόδου την εν δυνάμει σύζυγό του Μελίνα Φύκια, η οποία παύθηκε από αντιδήμαρχος των ΚΑΠΗ παρότι είχε κάνει σημαντικότατο έργο, επειδή επικράτησε η άποψη πως δεν γίνεται να υπάρχουν από την ίδια οικογένεια δύο αντιδήμαρχοι, όσο ικανοί κι αν είναι… Την ευθύνη των ΚΑΠΗ ανέλαβε η Ευαγγελία Σαρρή, που έχει και την αντιδημαρχία των βρεφονηπιακών σταθμών και έχει κι αυτή να επιδείξει στον τομέα της εξαιρετικό έργο.

Άλλη έκπληξη ήταν η τοποθέτηση ενός ακόμα νέου δημοτικού συμβούλου, του Παναγιώτη Ρέππα, ως αντιδημάρχου Οδοποιίας-Αποχέτευσης και Αρχιτεκτονικού. Εδώ η έκπληξη δεν είναι η αξιοποίηση του Π. Ρέππα, που είναι ένας άριστος επιστήμονας, αλλά η… αποστρατεία του Π. Πουλικαράκου, ο οποίος θεωρείτο «κολλητός» του δημάρχου. Να σημειώσουμε ότι για την αναβάθμιση του Π. Ρέππα ακούστηκαν πολλά, όπως ότι… μεσολάβησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, αλλά μάλλον κάτι τέτοιο δεν συνέβη, γιατί ο υπουργός έχει πάγια αρχή να μην παρεμβαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα… χωράφια άλλου.

Η τελευταία έκπληξη ήταν η απομάκρυνση του Γιώργου Βοϊδονικόλα από την αντιδημαρχία Πρασίνου, τον οποίο ακόμα και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος εκθείαζε, και η αντικατάστασή του από τον Γρηγόρη Καψοκόλη, νέο δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος από την εποχή των βουλευτικών εκλογών είχε ακουστεί πως… έπαιζε για αντιδήμαρχος.

Τέλος, αντιδήμαρχος έγινε και άλλος ένας νέος σύμβουλος που πρωτοεξελέγη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο Νίκος Αμοργιανός. Ανέλαβε τον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και του Δημοτολογίου-Ληξιαρχείου. Ο ίδιος, πάντως, δεν ήταν και τόσο ικανοποιημένος από τη θέση που του δόθηκε, καθώς περίμενε να πάρει και την ευθύνη του Πολιτισμού, η οποία όμως παρέμεινε στον εντεταλμένο σύμβουλο και πρόεδρο του ΟΠΑΝ Γιώργο Σιγάλα.

Τη θέση του παραιτηθέντος αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργου Δαβάκη ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Στάθης Κωνσταντούζος, ο οποίος ελπίζουμε ότι θα… βαδίσει στα χνάρια του επιτυχημένου προκατόχου του. Άλλωστε, έχει τεράστια πείρα στον τομέα της αστυνόμευσης. Αποστρατεύθηκε πριν από λίγα χρόνια από την ΕΛΑΣ, ύστερα από υπηρεσία 35 ετών!

Τέλος, η παραιτηθείσα αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Διεθνών Σχέσεων και Παιδείας Κορίνα Λαουλάκου παρέμεινε ως εντεταλμένη σύμβουλος για το περιβάλλον και το υπαίθριο εμπόριο, όπου είχε πολλές επιτυχίες, της αφαιρέθηκε όμως ο τομέας της Παιδείας, κάτι που έγινε αιτία για να ακουστούν πολλά σχόλια…

Μετά την ανακοίνωση του νέου διοικητικού σχήματος, ο δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στόχος μας είναι να τερματίσουμε νικητές σε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε για όλους τους Πειραιώτες. Το νέο μας στοίχημα, εκτός από τα μεγάλα έργα, είναι να εφαρμόσουμε την πολιτική της γειτονιάς. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Θα γεννήσουμε την ελπίδα. Θα αλλάξουμε τα πράγματα».

Από κάποιους θεωρήθηκε έκπληξη η μη αναδόμηση σε αντιδήμαρχο του παλαίμαχου Ηλία Κατσαφάδου, ο οποίος είχε πάρει σχετικές διαβεβαιώσεις. Όμως ο δήμαρχος πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερο ως εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας, όπου και παρέμεινε.

Στο νέο σχήμα μεταξύ 8 αντιδημάρχων υπάρχει μόλις μία γυναίκα, η Ευαγγελία Σαρρή. Στο προηγούμενο μετείχαν η Μελίνα Φύκια και η Κορίνα Λαουλάκου, που αντικαταστάθηκαν. Έτσι, έχουμε πληθώρα αντρών στις αντιδημαρχίες. Λέτε να φταίει η… μανιάτικη καταγωγή του δημάρχου γι’ αυτό; Αν όμως… μέτρησε η μανιάτικη καταγωγή του Β. Μιχαλολιάκου στην… ποσόστωση των γυναικών στις αντιδημαρχίες, δεν συνέβη το ίδιο στις αντικαταστάσεις και τις αναθέσεις. Διότι από τους 5 αντιδημάρχους που έφυγαν οι 4 (Δαβάκης, Βοϊδονικόλας, Λαουλάκου, Πουλικαράκος) είναι Μανιάτες. Από τους 5, εξάλλου, που έγιναν μόλις 2 είναι Μανιάτες (Μελάς, Καψοκόλης). Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, αλλά αλίμονο αν τα κριτήρια για την κατάληψη μιας θέσης στον Πειραιά είναι… τοπικιστικά.

****

Ανεξάρτητη η Ζωή Ρούσου

Πριν από έναν μήνα περίπου η στήλη είχε αποκαλύψει πως δεν υπήρχε περίπτωση οι όποιες αλλαγές στη διοίκηση του δήμου να περάσουν «αναίμακτα» και πως σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και ανεξαρτητοποιήσεις.

Προχθές, μία μέρα δηλαδή μετά την ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων, το «Π» επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά. Η δημοτική σύμβουλος του Β. Μιχαλολιάκου, Ζωή Ρούσου, που ήταν και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά στις τελευταίες εκλογές, παρέδωσε επιστολή της στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου με την οποία του ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τον συνδυασμό του δημάρχου και παραμένει στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος για λόγους προσωπικής και κομματικής αξιοπρέπειας.

Ουσιαστικά η κίνηση αυτή της Ζωής Ρούσου δεν αλλάζει τίποτα, αφού η πλειοψηφία που έχει ο συνδυασμός του δημάρχου είναι πολύ μεγάλη και δεν απειλείται, ωστόσο ηθικά ή πολιτικά υπάρχει θέμα καθώς δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς κάποιον δημοτικό σύμβουλο που έχει εκλεγεί με 1.800 σταυρούς και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περιοχή όπου είχε ν’ αντιμετωπίσει «θηρία».

****

// Το περίγραμμα των αιτημάτων που έθεσε κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς που συγκυβερνούν, ανέλυσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος. Συγκεκριμένα, είπε ότι ζήτησε να απαλλαγεί ο δήμος από το δάνειο που έχει, γιατί το πήρε προκειμένου να πληρώσει οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που έχει αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης ζήτησε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ από ενιαία κρατική αρχή και να μη δίδονται οι ΚΑΠ στους δήμους για τον λόγο αυτό. Τέλος, ζήτησε να αποδοθούν στον δήμο οι ακτές και το λιμάνι και να γίνουν άμεσα στον Πειραιά τα μεγάλα έργα που δικαιούται, όπως η υπόγεια οδική αρτηρία που θα συνδέει το Νέο Φάληρο με τη νέα λεωφόρο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ.λπ.

// Μια σημαντική καταγγελία έκανε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο σύμβουλος του συνδυασμού «Πειραιάς: Πόλη-θρύλος» Γιάννης Μαστρονικόλας. Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως πολλοί κοινοτικοί σύμβουλοι (αυτοί που πριν από τον «Καλλικράτη» λέγονταν διαμερισματικοί) δεν… πατάνε στις συνεδριάσεις των κοινοτικών (πρώην διαμερισματικών) συμβουλίων γιατί έχει… κοπεί η αποζημίωση που έπαιρναν! Έτσι σημαντικά θέματα, όπως εγκρίσεις για άδειες λειτουργίας καταστημάτων, αποφάσεις για εισηγήσεις έργων ή επίλυσης προβλημάτων, δεν συζητούνται και… χρονίζουν ή δεν συζητούνται ποτέ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα. Όπως κατήγγειλε ο Γ. Μαστρονικόλας ούτε ο πρόεδρος της Α΄ Κοινότητας πηγαίνει στις συνεδριάσεις που προκαλεί ο ίδιος γιατί τις περισσότερες φορές λείπει στο εξωτερικό! Ενώ άλλες φορές ορίζει τις συνεδριάσεις στις 11 το πρωί για να μην μπορούν να παραστούν ακόμα κι εκείνοι που θα ήθελαν, γιατί είναι στις δουλειές τους! Κατόπιν τούτων ο σύμβουλος ζήτησε να γίνει έλεγχος για το θέμα αυτό και αν οι καταγγελίες του αποδειχθούν σωστές, που είναι –όπως είπε– σωστές, να ζητηθεί η παραίτηση του προέδρου της Α΄ Κοινότητας αλλά και των κοινοτικών συμβούλων που απουσιάζουν συστηματικά.

// Τι θα γίνει με τη Μαρίνα Ζέας, ρώτησε η σύμβουλος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαίρη Σταθάκη, καθώς όπως ισχυρίστηκε, ενώ ο ιδιωτικός φορέας που τη διαχειρίζεται έχει… σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον δήμο, έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει νέα έργα, όπως αποθήκες καυσίμων και νέους δρόμους παράλληλα με την ακτογραμμή όπου έχουν ανακαλυφθεί οι νεώσοικοι. Τόνισε μάλιστα πως για τη δημιουργία των δρόμων που θα θέσουν σε κίνδυνο τα αρχαία ευρήματα, έχει δώσει σχετική άδεια και το ΚΑΣ (σ.σ.: το οποίο είχε κλείσει τις καφετέριες στην Ακτή Θεμιστοκλέους επί Αγραπίδη γιατί είχαν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στις επιχωματώσεις όπου ενδεχομένως σε βάθος 30 μέτρων θα βρίσκονταν τμήματα των Μακρών Τειχών και πιθανόν θα τα… κατέστρεφαν!) Γι’ αυτήν ακριβώς την περίεργη απόφαση του ΚΑΣ η Μ. Σταθάκη ζήτησε την παρέμβαση του Κ. Αρβανιτόπουλου που εκτός από υπουργός Παιδείας είναι και υπουργός Πολιτισμού.

// Στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων για την υδροδότηση των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων με υδροφόρα πλοία υπογράφηκε απόφαση επιχορήγησης του Δήμου Αίγινας με το ποσό των 200.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, ύστερα βέβαια από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημ. Κατσικάρη που παρακολουθεί από κοντά τα πάντα και παρεμβαίνει για να λύνονται τα προβλήματα των νησιών του Σαρωνικού.

// Το θέμα των παιδικών σταθμών φαίνεται ότι «καίει» τους Κορυδαλλιώτες. Μπορεί ο δήμαρχος να ξεκαθάρισε στο «Π» την περασμένη Κυριακή ότι κανένα παιδί από τον Κορυδαλλό δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού από τη νέα χρονιά, αλλά ο κόσμος επιμένει. Λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Κορυδαλλού» Γ. Χρηστάκος με επιστολή του προς τον δήμαρχο τον καλούσε να μην περιοριστεί ο αριθμός των παιδικών σταθμών του δήμου γιατί αυτό θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους δημότες.

// Προχωράει η υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου έργου υποδομής για τον Κορυδαλλό με την ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής του 2ου Κλειστού Γυμναστηρίου της πόλης στην έκταση των 12 στρεμμάτων επί της οδού Σταματοπούλου. Το έργο, το οποίο είχε δημοπρατηθεί από τον ΟΣΚ τον Ιούλιο του 2010 και θα κατασκευαστεί στον Άνω Κορυδαλλό, θα καλύψει τις αθλητικές ανάγκες της περιοχής.

// Ακόμα και τις τελευταίες ώρες της θητείας του ως αντιδημάρχου της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά, ο Γιώργος Δαβάκης ήταν… στις επάλξεις. Πέμπτη βράδυ, και αφού ήδη είχε ανακοινωθεί η αντικατάστασή του, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, επικεφαλής ομάδας δημοτικών αστυνομικών, και έκανε έλεγχο σε παράνομους μικροπωλητές. Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Τρίτη η Δημοτική Αστυνομία είχε καταστρέψει 60.000 αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί από λαθρεμπόρους το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και την επομένη κατέστρεψε 20.000 παραποιημένους ψηφιακούς δίσκους D.V.D. και C.D., παρουσία εκπροσώπων της ΑΕΠΙ.

// Το έργο της κατασκευής αγωγών αποχέτευσης λυμάτων στον Δήμο Πειραιά, με προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης τον ίδιο τον δήμο, εντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα ανακουφίσει πολλές περιοχές της πόλης που χρησιμοποιούν ακόμα βόθρους.

// Αυτό το κτίριο που στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στον Πειραιά, στην Μπουμπουλίνας (σε ιατρικό επίπεδο και όχι μόνο) το έχει… δει κανείς; Έχει σκεφτεί κανείς πως σ’ αυτήν την αντιλειτουργική πολυκατοικία εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι πηγαίνουν για να εξυπηρετηθούν; Δεν γνωρίζουμε τι νοίκι πληρώνει το ίδρυμα γι’ αυτό το επιεικώς ακατάλληλο κτίριο (όχι σε επίπεδο ασφάλειας, αλλά σε επίπεδο διαρρύθμισης και λειτουργικότητας). Το θέμα είναι γιατί δεν αξιοποιεί το ΙΚΑ τα δικά του ακίνητα, ώστε να τα διαμορφώσει όπως πρέπει και να μην πληρώνει νοίκια; Στον Πειραιά έχει την κλινική «Μεγαλόχαρη». Γιατί δεν στεγάζει εκεί τις υπηρεσίες του, αλλά πληρώνει νοίκια; Ή γιατί τόσα χρόνια δεν έδινε το οικόπεδο στη Φίλωνος σε κάποιον, με αντάλλαγμα ένα κτίριο στον Πειραιά για να κάνει τη δουλειά του; Λύσεις υπάρχουν, και μάλιστα πολλές, το ζητούμενο είναι να υπάρχει ευελιξία και βούληση, που δυστυχώς φαίνεται ότι δεν υπάρχουν…

// Και κάτι ακόμα: Από πέρυσι έχουμε γράψει ότι στο κτίριο αυτό δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά μηχανήματα, τα οποία από την πολλή χρήση και την παλαιότητα έχουν χαλάσει και δεν επισκευάζονται. Τις μέρες του καύσωνα το κτίριο είχε μεταβληθεί σε… χαμάμ και ο κόσμος που βρισκόταν σ’ αυτό υπέφερε! Οι γιατροί είχαν ζητήσει να αλλάξουν μόνοι τους τα κλιματιστικά για να μη… σκάσουν από τη ζέστη, αλλά η διοίκηση δεν τους το επέτρεψε, λέγοντας ότι είναι δικό της θέμα και θα το αντιμετωπίσει. Επειδή όμως πέρασε ένας χρόνος ήδη και τίποτα δεν έγινε, μήπως πρέπει η διοίκηση να… ξαναδεί το θέμα ΤΩΡΑ; Γιατί το καλοκαίρι δεν τελείωσε.

• Από τους 6 γιατρούς που αυτοπροτάθηκαν για να επιλεγούν στις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ (που καθορίζουν τα ποσοστά αναπηρίας και βγάζουν συντάξεις) στον Πειραιά οι 5 έχουν δοσοληψίες με τη Δικαιοσύνη. Εκείνοι που θα τους επιλέξουν, αν δεν τους επέλεξαν ήδη, το ξέρουν;

• Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το πότισμα των 5.000 δενδρυλλίων που έχει φυτέψει από το 2010 ο ΠΕΣΥΔΑΠ στο Σχιστό. Λόγω του ασβεστολιθικού υποβάθρου το βουνό δεν μπορεί από μόνο του να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα των νέων φυτών και ο ΠΕΣΥΔΑΠ στο μεσοδιάστημα ποτίζει κατά τη διάρκεια έντονων ξηροθερμικών συνθηκών. Τοποθέτησε μάλιστα αρδευτικό σύστημα, και συγκεκριμένα μεγάλη υδατοδεξαμενή. Τέλος, ο ΠΕΣΥΔΑΠ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, περιφρουρεί από το 2002 το όρος Αιγάλεω και την αναδασωτέα έκταση, με εποχούμενες και στατικές περιπολίες. Να σημειώσουμε πως ο ΠΕΣΥΔΑΠ είναι ο μοναδικός φορέας που έχει κάνει επιτυχημένες αναδασώσεις. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που τα φυτά ποτίζονται.


Σχολιάστε εδώ