XΡΗΜΑτιστήριο

>Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έχει τις καλύτερες των προθέσεων, ωστόσο κάποιοι έχουν ήδη φροντίσει να καλύψουν τα όποια κενά! Με αφορμή την κατάθεση πρότασης νόμου για το «κούρεμα» των χρεών ανάλογα με το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα των οφειλετών, σε δάνεια που έχουν παράσχει τα πιστωτικά ιδρύματα, θα θέλαμε να επισημάνουμε στους συντάκτες του να ψάξουν καλύτερα το θέμα, καθώς μαθαίνουμε πως εξαιρούνται πάρα πολλά χαρτοφυλάκια στεγαστικών – καταναλωτικών δανείων και πλαστικού χρήματος, που είτε έχουν τιτλοποιηθεί είτε έχουν πουληθεί σε αλλοδαπές εταιρείες. Μόνο τυχαίες δεν είναι, άλλωστε, οι ιδρύσεις εταιρειών, όπως η Credit Agricole Consumer Finance (Ιανουάριος του 2011), οι οποίες, αφού αγοράσουν έναντι πινακίου φακής από τις εγχώριες θυγατρικές των ομίλων τους καλάθια δανείων ελλήνων πολιτών, στη συνέχεια προχωρούν σε διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλομένων υπό διαφορετικό νομικό καθεστώς.

>Τι άλλο θα πρέπει να γίνει για να αντιληφθούν κάποιοι το αδιέξοδο; Όταν χάνεις περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ κατά την τελευταία πενταετία, κάθε στόχος για βραχυπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος είναι νομοτελειακά ανέφικτος.

> Υπάρχουν μάνατζμεντ και ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ! Την ώρα που στην Ελλάδα οι διοικήσεις των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος λειτουργούν ως προέκταση των κομμάτων εξουσίας, παρέχοντας ακόμα και χρηματικές διευκολύνσεις αμφιβόλου επιστροφής, στην Κύπρο οι ημικρατικές εταιρείες αρνούνται να δανειοδοτήσουν το κράτος με εγγυήσεις μειωμένης εξασφάλισης.

>Από πότε ο ελεγκτής οφείλει να καθορίζει από κοινού με τον ελεγχόμενο τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει; Αντί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επιβάλει τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης των τραπεζών, ούτως ώστε να ωφεληθεί τα μέγιστα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους, αρκείται σε ατέρμονες συζητήσεις αναζήτησης λύσεων (τύπου μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων) που θα μειώνουν τα κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να βάλουν οι μεγαλομέτοχοί τους. Και όλα αυτά την ώρα που τα μηνύματα από τις αντίστοιχες κινήσεις των κυπριακών τραπεζών δεν είναι τα καλύτερα, αφού οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές δεν πείθονται από τις κρατικοποιήσεις.

> Μήπως ο διευθύνων σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή στοχοποίησε αυτό που υποτίθεται ότι ήθελε να εκθειάσει; Τι νόημα έχει από τη μια να αρθρογραφείς διθυραμβικά σχετικά με τη λειτουργία του Δικτύου XNet, ως συνεργασία του ομίλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων με ΑΧΕΠΕΥ, και από την άλλη να επισημαίνεις ότι ο ίδιος, η εταιρεία σου και οι υπάλληλοί της δεν φέρετε ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια των πληροφοριών αυτών;

> Κάντε λίγο κράτει, ρε παιδιά, αφήστε και κάτι για τους επόμενους! Μέχρι και για θέματα βελτίωσης του φωτισμού στα κτίρια ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς προχώρησε σε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

>«Ο Βίκτωρας… με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια»! Επειδή οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν, αναρωτιόμαστε αν θα προχωρήσει τελικά ο κ. Ρέστης σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην FBBank, ώστε να ενισχύσει τον δείκτη core tier 1…

>Έχει εξασφαλίσει συμμαχίες; Γνωρίζει τι τον περιμένει; Μπορεί ο πρόεδρος της Attica να δήλωσε ότι το πιστωτικό του ίδρυμα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο οι άλλοι τραπεζίτες δεν πρόκειται να το αφήσουν να περάσει έτσι, καθώς θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα απέναντι στους μετόχους τους.

>Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον του κ. Πανταλάκη για τη διαδικασία πώλησης της ΑΤΕ Bank και κυρίως τις δηλώσεις του περί σκανδαλώδους μεταχείρισης της τράπεζας από το Δημόσιο. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, το τίμημα εξαγοράς θα επιτευχθεί με ανταλλαγή μετοχών και όχι με μετρητά, ενώ η νέα τράπεζα θα βγει από το χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους οι ιδιώτες μέτοχοι.

> Περί της Μπάμπης Βωβός ο λόγος! Το να απολύει μια επιχείρηση εργαζομένους με ίδια κεφάλαια, επειδή είναι απαραίτητη η μείωση του εργαστικού κόστους για τη βιωσιμότητά της, άντε, να το δεχθούμε. Το να δανείζεται όμως υψηλότοκα από τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα εξόδου προσωπικού είναι από τα άγραφα.

>Τολμά, άραγε; Γιατί η κυβέρνηση δεν υποχρέωσε τις τράπεζες να διατηρούν τις επιδοτήσεις επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να πιέζουν τους δανειολήπτες να υπογράψουν νέες συμβάσεις, που δεν εμπεριέχουν αυτό το προνόμιο;

>Τι θα έπρεπε να είχε κάνει για να τον στείλουν σπίτι του μια και καλή; Στα μαλακά έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον ενεργειακό επιθεωρητή που πιάστηκε να έχει εκδώσει πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κτιρίων στα οποία αναγράφονταν ανακριβή στοιχεία.

>Θέλεις νʼ αγιάσεις και δεν σʼ αφήνουν! Ποιος ο λόγος που η γενική συνέλευση της εταιρείας Βαρβαρέσος παραπέμφθηκε για την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου; Ποια θέματα ημερήσιας διάταξης πρέπει να περάσουν με τις μικρότερες απώλειες;

>Και το γλείψιμο κάποιων γιουσουφακίων της διατεταγμένης δημοσιογραφίας έχει τα όριά του! Είναι δυνατόν μια εταιρεία που αποτελεί μονοπώλιο, όπως η ΕΧΑΕ, να μην ήταν κερδοφόρα; Μα, τότε, η διοίκησή της δεν θα έπρεπε να πάει μόνο σπίτι της, όπως η σημερινή, αλλά να στηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα.

>Φοβούνται κάτι ή δεν τις συμφέρει; Πόσες από τις εγχώριες τράπεζες που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις να δανειστούν από τον μηχανισμό ELA της ΤτΕ απέφυγαν συνειδητά να κάνουν χρήση αυτής της ρευστότητας;

>Άλλο η ονομαστική στο 100% της αξίας και άλλο η τρέχουσα, που ενέχει σημαντικό discount! Σε ποια τιμή θα μπουν ενέχυρο τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ, ώστε να δανειστεί από τις τράπεζες για να πληρωθούν οι συντάξεις;

>Μια χαρά το μελέτησε το μάθημά της (φοροτεχνικό και χρηματιστηριακό) η Άλκο! Απέκτησε ούτε μία ούτε δύο, αλλά επτά ετερόρρυθμες εταιρείες, προκειμένου, αφενός, να προχωρήσει σε επενδύσεις και, αφετέρου, να μη χρειαστεί έμμεση εισαγωγή τους στο ΧΑ.

>Μόλις το 25,38% της Πετζετάκις, ήτοι 6 μέτοχοι, εξάγνισε τη διοίκηση στην Κολυμπήθρα του Σιλωάμ! Μήπως για την απαλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου μιας εισηγμένης από κάθε ευθύνη αποζημίωσης αναφορικά με τα πεπραγμένα χρήσης θα έπρεπε να υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις;

>Παραείναι καλό για να είναι αληθινό! Από τη μια, η κυβέρνηση αναμένεται να περιορίσει το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ εντός των συνόρων, προκειμένου να ικανοποιήσει την «τρόικα», και, από την άλλη, θα προσπαθήσει να ενισχύσει το εκτός, ώστε να καλύψει τη χασούρα.

>Σεμνά… γιατί εκτίθεστε ανεπανόρθωτα! Ενώ παίζεται χοντρό παιχνίδι σχετικά με τον διαχωρισμό της ΑΤΕbank, κάποιοι αποφάσισαν να καταγγείλουν το σύνολο των δανειακών συβάσεων της ΣΕΚΑΠ, ώστε να καταρρεύσει και να μεταφερθεί στην bad bank, προς όφελος του υποψήφιου αγοραστή τόσο της τράπεζας όσο και της καπνοβιομηχανίας.

> Μας θεωρείτε τόσο αλαφροΐσκιωτους, ώστε να μην καταλαβαίνουμε τι παιχνίδι παίζετε; Αν και η συμφωνία για την επανέναρξη των δανειοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αποτελεί καλή είδηση, η μυστικοπάθεια επί των όρων της προβληματίζει, καθώς αποδέκτες τους θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα και οι δυνάμει αγοραστές περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

>Εξ ου και η αλλαγή ημερομηνίας διαπραγμάτευσης! Τρία είναι, παρακαλώ, τα ενημερωτικά δελτία της Cyprus Popular Bank Public αναφορικά με την εισαγωγή των μετοχών που προέκυψαν από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και την εθελοντική ανταλλαγή υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου.

>Τα συνεχή κρούσματα χρηματιστηριακών σκανδάλων από στελέχη διεθνών επενδυτικών – εκτιμητικών οίκων δεν λένε να κοπάσουν! Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, σειρά είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Nomura, που χρεώθηκε inside trading στην ιαπωνική τράπεζα.

>Επιτέλους, εκεί στην κυβέρνηση αφήστε τα λόγια! Αν θέλετε να καλύψετε τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ, να το κάνετε όχι με την αύξηση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές, αλλά με τη μείωση των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί τους.

>Εδώ είναι η ουσία του προβλήματος! Όσο πιο διευρυμένη είναι η φορολογική βάση τόσο υψηλότερα αναμένονται τα δημόσια έσοδα, και μάλιστα με χαμηλότερους συντελεστές. Η λογική στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η ανασυγκρότηση του φορολογικού συστήματος οφείλει να βασίζεται στο εξής απλό: Το σύνολο των δαπανών να αφαιρείται από το εισόδημα και ό,τι απομένει να φορολογείται με βάση την κλίμακα.

>Ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός online συστήματος αν δεν είναι σε θέση να κάνει τα πιο απλά πράγματα; Σε ποια από τις εγχώριες ημικρατικές τράπεζες η έκδοση αντιγράφου κίνησης λογαριασμού πελάτη γίνεται κατόπιν αιτήσεως μόνο από το υποκατάστημα που τον έχει ανοίξει;

>Να μας συγχωρούν εκεί στην κυβέρνηση, αλλά το κράτος δεν είναι ανώνυμη εταιρεία! Καλή, δεν λέμε, η προώθηση του outsourcing, αλλά η όποια εκχώρηση παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δημόσιο σε ιδιώτες θα πρέπει να γίνει κατά περίπτωση και σταδιακά.

> Τι σας λέγαμε και σας γράφαμε τόσο καιρό; Η γενική συνέλευση της Avenir ενέκρινε με πλειοψηφία 82,6% των παριστάμενων μετόχων τη μη απαλλαγή του πρώην εκτελεστικού μέλους κ. Καστορή λόγω των δικαστικών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί εναντίον του η εταιρεία και οι μέτοχοι αυτής. Οι πληροφορίες μας –που απομένει να επιβεβαιωθούν– λένε ότι ο book maker είχε στήσει παραμάγαζο, από κοινού με κάποιους πράκτορες και μέλη της πρώην διοίκησης, από το οποίο φέρονται να κέρδιζαν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Μαθαίνουμε, πάντως, ότι το θέμα έχει ξεφύγει από το επιχειρηματικό πεδίο και έχει επεκταθεί στον πολιτικό στίβο, καθώς πιθανολογείται ότι εμπλέκονται και κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι της Μεγαλονήσου, οι οποίοι μάλλον κάλυπταν κάποιες από τις δραστηριότητές τους. Έχουμε συνέχεια…

> Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι παραμένουν στην κατάψυξη, συμμετέχοντας στις αποφάσεις μόνο εξ αποστάσεως και υπογράφοντας τα πρακτικά με τη μέθοδο της περιφοράς! Ο λόγος για τους εκπροσώπους του Δημοσίου στις τράπεζες.

> Κατά τα άλλα, θέλουν να μικρύνουν το κράτος καταργώντας περιττούς οργανισμούς και υπηρεσίες! Από τη στιγμή που υπάρχει μια ολόκληρη κουστωδία στελεχών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ποιος ο λόγος σύστασης μιας νέας ειδικής διεύθυνσης που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων; Εκτός κι αν αναζητούν θώκους για να βολέψουν τους απανταχού ατυχήσαντες πολιτευτές και κομματικούς αφισοκολλητές…

> Ποιοι συνέταξαν τις συμβάσεις; Ποιοι τις προώθησαν; Ποιοι τις υπέγραψαν; Δεν μπορεί η καθυστερημένη παράδοση τμημάτων έργων λόγω απαλλοτριώσεων να αποτελεί άλλοθι για διεκδικήσεις δισεκατομμυρίων από τους εγχώριους και ξένους εργολάβους που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες κατασκευής.

> Γνωρίζει κάτι περισσότερο από εμάς τους κοινούς θνητούς και καλύπτει τα νώτα της; Γιατί η ΕΚΤ εκβιάζει προκειμένου να αντικαταστήσει τα αναξιόπιστα assets των ελληνικών τραπεζών με εγγυήσεις υψηλής διασφάλισης; Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η ανακοίνωσή της από το ότι δεν θα δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες; Και σαν να μην έφθανε αυτό, ήρθε και η Moodyʼs να αλλάξει την προοπτική του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από σταθερή σε αρνητική, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του Ταμείου που θα διασώσει τις χώρες της Ευρωζώνης, σαν την Ελλάδα, οι οποίες αδυνατούν να δανείζονται με βιώσιμο τρόπο.


Σχολιάστε εδώ