Media προς ολική κατάρρευση

Πλήθος ανοικτών ζητημάτων στα ΜΜΕ έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αν υιοθετήσει τη γραμμή Προβόπουλου, το βάρος θα πέσει σε περικοπές του δημόσιου τομέα, ενώ η ιδιωτική αγορά θα αφεθεί να καταρρέει χωρίς έλεος. Η πολιτική αυτή απέτυχε από τα ίδια τα πράγματα, αφού όπως έδειξε η ίδια η ζωή αρκούσαν μόλις δύο χρόνια συνετής διοίκησης στην ΕΡΤ για να παρουσιάσει δύο συνεχόμενες χρονιές κέρδη και να μειώσει δραματικά το χρέος της, σε πείσμα των νεοφιλελεύθερων «παπαγάλων» που ζητούσαν καρατόμηση καναλιών.

Στο στόχαστρο των καθηγητών εξακολουθούν να είναι τα κρατικά media και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Αυτοδιοίκησης, αλλά το σύστημα χρηματοδότησής τους διαφέρει. Στην περίπτωση της ΕΡΤ τα χρήματα έρχονται από το ανταποδοτικό τέλος –δηλαδή, από τους πολίτες– συνεπώς δεν επηρεάζουν αρνητικά το γενικό έλλειμμα της κυβέρνησης. Αντιθέτως, με τη μορφή φόρων και εισφορών η ΕΡΤ πληρώνει στο Δημόσιο τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ από τα 300 που εισπράττει. Σε διαφορετική μοίρα είναι το ΑΠΕ, που εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση, ή το Κανάλι της Βουλής, που είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και έχει, χωρίς να υπάρχει λόγος, δημοσιογράφους εργαζομένους. Και στις τρεις περιπτώσεις χρειάζεται μια νέα στρατηγική για τα κρατικά ΜΜΕ, οπωσδήποτε εξορθολογισμός του κόστους και συγχωνεύσεις λειτουργιών. Τα δημοτικά ΜΜΕ είναι μια πονεμένη ιστορία, με πολλά ρουσφέτια και τρύπες στα οικονομικά τους. Σε περίπτωση που τα ανταποδοτικά τέλη απομακρυνθούν από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τόσο η ΕΡΤ όσο και οι δήμοι ως οντότητες θα καταρρεύσουν.

Στα ιδιωτικά ΜΜΕ η εξάρτηση από τις τράπεζες είναι καθοριστική. Όσο οι ιδιοκτήτες τους δεν βάζουν χρήματα τόσο κινδυνεύουν με κατάρρευση σύντομα, από τη στιγμή που οι τράπεζες λένε «όχι» σε νέο δανεισμό. Ταυτόχρονα, όμως, τα Μέσα εξαντλούνται και από την πολιτική λιτότητας, αφού το κοινό δεν αγοράζει. Δεν πηγαίνει στο περίπτερο για να αγοράσει την εφημερίδα του, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και τον λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ. Η ραγδαία μείωση της διαφήμισης επιβαρύνει όλα τα Μέσα και η κάθετη πτώση των εσόδων από τους αναγνώστες κατακρημνίζει και τα Πρακτορεία Διανομής Τύπου, που ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για κοινή διανομή. Χωρίς τις προσφορές των κουπονιών και των λοιπών προϊόντων ελάχιστες εφημερίδες σήμερα θα συνέχιζαν ως έχουν και οι περισσότερες θα ήταν ήδη ηλεκτρονικές. Επιπλέον, δεν έχει λυθεί σειρά επιβαρυντικών θεμάτων για τον κλάδο, όπως η υπόθεση των «επιστροφών», που επηρεάζει και τα τρία Μέσα, ή άλλες εμμονές της «τρόικας», όπως οι ισολογισμοί.

Επίσης, η ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση δέχεται μεγάλη πίεση από την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διάδοση του internet. Τα αποσπάσματα στο YouTube, η ανάπτυξη τηλεοπτικού περιεχομένου από τα σάιτ, το κατέβασμα ταινιών από το διαδίκτυο, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova, OTE TV, HOL TV) στην Ελλάδα, αποτελούν απειλή για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που στο παρελθόν ξόδευαν χωρίς φειδώ. Και η συνδρομητική τηλεόραση όμως δείχνει να είναι σε οριακό σημείο λόγω του περιορισμού των εξόδων από το κοινό αλλά και του υψηλού δανεισμού των εταιρειών.

Σε νομικό επίπεδο, αρκεί να διαβάσει κανείς τις αποφάσεις του ΣτΕ για να διαπιστώσει πως ειδικά η τηλεόραση είναι στο κενό, με τη θητεία του ΕΣΡ να έχει λήξει και τα κανάλια να εκπέμπουν χωρίς άδειες, με το περίφημο προσωρινό καθεστώς λειτουργίας.


Σχολιάστε εδώ