9 αντιστράτηγους «έφαγε» ο Μπεγλίτης για να κάνει Αρχηγό ΓΕΣ τον Ζιαζιά!
Ανεξάρτητα με το κατά πόσο αυτά που διέρρευσαν και εμμέσως κατάγγειλε ο παραιτηθείς Αρχηγός, ότι του δόθηκε από τον υφυπουργό Άμυνας αντιστράτηγο ε.α. Π. Καράμπελα λίστα με ποιους θα «κόψει» και ποιους θα επαναφέρει, που είχαν αποστρατευθεί, –η άλλη πλευρά το διαψεύδει–, τους λόγους της ηθικής και της αξιοπρέπειας δεν τους επικαλέστηκε όταν για να γίνει Αρχηγός ΓΕΣ, τον Οκτώβριο του 2011, «φαγώθηκαν» ΕΝΝΕΑ αντιστράτηγοι, από τον τότε υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη.
Όπως και το γεγονός, ότι ο κ. Ζιαζιάς μόλις 6 μήνες είχε κάνει αντιστράτηγος και παρά ταύτα, επελέγη για Αρχηγός, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, ως προς την τόσο μικρή παραμονή στον βαθμό του αντιστράτηγου.
Λέγεται ότι ο κ. Ζιαζιάς γνώριζε ότι στις κρίσεις τον Νοέμβρη, που θα γίνονταν, σύμφωνα με τον νόμο, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου στη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ θα αποστρατευόταν ή το αργότερο στις κρίσεις του Φεβρουαρίου, και έκανε ηρωική έξοδο.
Επί των ημερών της ηγεσίας του, οι εργασίες για την κατασκευή της αντιαρματικής τάφρου στον Έβρο στα σύνορα με την Τουρκία σταμάτησαν τον Νοέμβριο και ξανάρχισαν το Πάσχα. Η δικαιολογία ήταν για οικονομία καυσίμων… Το γιατί δεν δούλευαν δύο βάρδιες και το Σάββατο, όπως γινόταν όταν ξεκίνησε η κατασκευή της τάφρου, εξήγηση δεν δόθηκε ποτέ.
Ο κ. Ζιαζιάς ήταν μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των αρμάτων Leopard, ενώ ως αρχηγός ΓΕΣ ήταν αρνητικός στην παραλαβή των 400 αρμάτων που μας έδινε δωρεάν η Αμερική, γιατί θα πληρώναμε τη μεταφορά τους 10 εκατ. ευρώ. Ήταν όμως υπέρ της αγοράς 170 νέων αρμάτων που κόστιζαν 2 δισ. ευρώ…
Η αμερικανική προσφορά ήταν και ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ότι παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα ενισχύει την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της. Και μάλιστα διά χειρός ΗΠΑ.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν υπηρετούσε ο κ. Ζιαζιάς στον Έβρο είχε στο γραφείο του, ως γραφέα, τον Γιώργο Παπανδρέου. Έτσι ίσως να εξηγείται και η προώθησή του στην ηγεσία του ΓΕΣ από τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Παπανδρέου τον κ. Μπεγλίτη και η αποστράτευση 9 αντιστράτηγων, για να ανοίξει ο δρόμος…
Καμιά επαναφορά…
Από πλευράς κυβερνητικού εκπροσώπου, με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύστηκε ότι υπήρχε θέμα επαναφοράς 6 αντιστράτηγων. Η θέση ήταν να μην επαναφερθεί κανένας.
Ως προς την αντιπαράθεση που υπήρξε στη σύσκεψη που έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, μεταξύ Καράμπελα – Ζιαζιά, όταν άρχισε να φωνάζει ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό ΓΕΣ, του είπε ότι «αν παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου, ζητώ συγγνώμη».
Προηγουμένως ο Αρχηγός ΓΕΣ φέρεται να είπε στον υφυπουργό, ότι δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω.
«Της νύχτας τα καμώματα…»
Αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει απολύτως στα όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η μεταμεσονύκτια κλήση των Αρχηγών στο υπουργικό γραφείο για να «συζητήσουν» τα των κρίσεων, δεν είναι κάτι το σύνηθες. Τι κι αν οι Αρχηγοί είχαν πάρει το «Ο.Κ.» για την παραμονή τους, τι κι αν οι κρίσεις δεν θα είχαν μεγάλη έκταση, δεν φωνάζεις έναν αρχηγό τις 2 τα ξημερώματα για να «συζητήσεις» τέτοια θέματα. Αν και επισήμως διαψεύδονται οι όποιες διαρροές και πληροφορίες ότι «υπαγορεύτηκαν» στον Αρχηγό του ΓΕΣ εκ των άνω κάποια ονόματα, αντίθετα μάλιστα διευκρινίζουν ότι «ίσα ίσα ικανοποιήθηκαν όλες οι απαιτήσεις του», το «κακό» έγινε και, το κυριότερο, δεν «μαζεύτηκε» εγκαίρως, με αποτέλεσμα να μονοπωλήσει αρνητικά τους σχετικούς με την άμυνα διαδικτυακούς τόπους και όχι μόνο. Πέντε μήνες μετά τη θεσμική τους ημερομηνία, οι κρίσεις αυτές θα μείνουν στη μνήμη των στελεχών όχι για το εύρος τους, αλλά για την περίεργη διαχείρισή τους…
Φάουλ
Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά –τουλάχιστον της μεταπολίτευσης– που σε τελετή παράδοσης–παραλαβής Αρχηγού Γενικού Επιτελείου, δεν παρευρίσκεται εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Η πράξη αυτή, που χαρακτηρίστηκε «θεσμικά απαράδεκτη», ευτελίζει στην ουσία τον θεσμό του Αρχηγού και περνάει λάθος μηνύματα. Μπορεί να μην «άρεσε» στην πολιτική ηγεσία η παραίτηση Ζιαζιά, αλλά η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και σε επίπεδο υφυπουργού, ήταν απαραίτητη και θα δούλευε «πυροσβεστικά» στην κρίση και στην αναστάτωση που δημιούργησε η αιφνίδια παραίτηση του τέως Αρχηγού. Θα ήταν επίσης ένδειξη «τιμής» και για τον παραλαμβάνοντα Αρχηγό. Όμως φαίνεται ότι ο φόβος μήπως ο Στρατηγός Ζιαζιάς στην ομιλία του φέρει σε δύσκολή θέση την πολιτική ηγεσία, οδήγησε τη δεύτερη στο να προτιμήσει την αποχή… Ο Στρατηγός, πάντως, στον λόγο του ξεκαθάρισε ότι παραιτήθηκε για λόγους «ηθικής και αξιοπρέπειας» και απαρίθμησε τις ενέργειες που έκανε για μια σειρά από φλέγοντα θέματα, όπως για τα οδοιπορικά του προσωπικού, το ΜΤΣ, τα στρατιωτικά φαρμακεία, τη συνέχιση των οχυρωματικών έργων κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση –και αν κρίνουμε από τα αναρίθμητα σχόλια στο διαδίκτυο–, από την όλη αυτή κατάσταση και διαχείριση, η κυβέρνηση βγαίνει εκτεθειμένη…