Όρος απαράβατος για τον Σαμαρά η επιμήκυνση

Στοχεύει μέσα από μια διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο να επιτύχει μια πολιτική συμφωνία με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Οι προοπτικές μιας τέτοιας προσπάθειας κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, καθώς όλα τα μηνύματα που φθάνουν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, για την ακρίβεια είναι απαγορευτικά. Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η στάση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαν. Μπαρόζο, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου συνέστησε στον έλληνα πρωθυπουργό να ξεχάσει προς το παρόν το θέμα της επιμήκυνσης! Στην επισήμανση μάλιστα του κ. Σαμαρά ότι η χώρα και οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν μέτρα της τάξης των 11,5 δισ. σε δύο χρόνια, ο κ. Μπαρόζο έδειξε να κατανοεί την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, επέμεινε ωστόσο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. «Αντί να συζητάτε το θέμα της επιμήκυνσης, βιαστείτε να υλοποιήσετε τα μέτρα και να καλύψετε το χαμένο έδαφος» ήταν το νόημα των λόγων του.

Ανάλογη, αλλά σαφώς πιο ήπια ήταν για το ίδιο ζήτημα η αντίδραση των επιτελών της «τρόικας», πως η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να γίνει σε αυτό το επίπεδο.

Παρά ταύτα και μετά τις συναντήσεις αυτές, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει μεταβάλει (αμβλύνει) τις απόψεις του στο συγκεκριμένο θέμα. Προετοιμάζεται και προγραμματίζει σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πιθανότατα κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ 22 και 25 του μήνα αναμένεται να ορισθεί το ραντεβού του με τον γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ στο Παρίσι, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να ορισθούν ημερομηνίες για τις συναντήσεις του με την Άνγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο, τον Μ. Μόντι στη Ρώμη και πιθανότατα τον Μ. Ραχόι στη Μαδρίτη.

Συνομιλητές τού πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι ο κ. Σαμαράς «είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να επιτύχει την επιμήκυνση» κι αυτό διότι αντιλαμβάνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο η ελληνική κοινωνία να αντέξει μέτρα 11,5 δισ. σε διάστημα μόλις δύο χρόνων. Πόσω μάλλον που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την παρατεταμένη πολιτική «άγριας λιτότητας».

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει (κυρίως τους πιστωτές) ότι θα εφαρμόσει όλα τα αναγκαία μέτρα, ίσως και περισσότερα, ωστόσο στο επιτελείο του είναι διάχυτος ο προβληματισμός για τις αντιδράσεις που θα προκληθούν τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε επίπεδο κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Σχολιάστε εδώ