υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
Από τη Λευκωσία το 2004, και με τον ρόλο του στη διαμόρφωση του Σχεδίου Ανάν, στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, με επιλογή του Γ. Παπανδρέου, όπου και παρέμεινε μέχρι τώρα διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου… έξι υπουργών!
— Ο Κ. Μπίκας αποζημιώνεται για μια δύσκολη τριετία στην ηλεκτρική καρέκλα της ΕΥΠ και θα διαδεχθεί τον κ. Σάνδη στο Λονδίνο, στην Άγκυρα την πρεσβεία αναλαμβάνει ο Θ. Δεμίρης από τη ΜΕΑ ΔΕΕ, στο Βατικανό πηγαίνει ο Γ. Παπαδόπουλος, στη Βαρσοβία πηγαίνει μετά την «πολεμική θητεία» στη Δαμασκό η Τ. Αθανασίου, στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας ο Π. Καλογερόπουλος και αποχωρεί η Αικ. Λούπα, η οποία φαίνεται ότι έχασε τη μάχη για τον περιορισμό των προνομίων (και της φοροδιαφυγής) των ξένων διπλωματών στην Ελλάδα, που είχαν στραφεί και εναντίον της. Και ο σύζυγός της Π. Σαρρής στους χαμένους, καθώς στη Διεύθυνση Προσωπικού τον διαδέχεται ο Μ. Διάμεσης.
— Γράφτηκε και ξαναγράφτηκε ότι η Τουρκία έκανε διάβημα για την αλλαγή των όσων ανέφερε το βιβλίο της Ιστορίας της κ. Ρεπούση περί «συνωστισμού» στο λιμάνι της Σμύρνης. Ακόμη περιμένουμε να διαβάσουμε την απάντηση που έδωσε (αν έδωσε) το υπουργείο Εξωτερικών στην κατάπτυστη αυτή παρέμβαση της Άγκυρας…
• Ο νέος πρέσβης της Τουρκίας κ. Ουράς ξεκίνησε μια χαρά τον ρόλο του. Έτσι, αφού επισκέφθηκε τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε και στη Ρόδο για να παραστεί στα εγκαίνια πολιτιστικού συλλόγου μουσουλμάνων του νησιού. Και στη Ρόδο και στην Κω χτίζεται σιγά, αθόρυβα και μεθοδικά από την Τουρκία μειονοτικό ζήτημα, αλλά, βλέπετε, όλοι οι παράγοντες του νησιού απλώς ενδιαφέρονται μπας κι έρθουν μερικά παραπάνω καΐκια με τουρίστες από την Τουρκία…
— Ο Σταύρος Λαμπρινίδης ήταν από τους πιο αδικημένους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, καθώς υποχρεώθηκε να αφήσει τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο και τη σχεδόν δεδομένη εκλογή του στη θέση του προέδρου της σοσιαλιστικής ομάδας για να γίνει υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Λαμπρινίδης μετά την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου έμεινε στον αέρα, αλλά η παρουσία του στο ευρωπαϊκό σκηνικό είχε θετικό πρόσημο κι έτσι μάλλον ήταν αναμενόμενη η αξιοποίησή του στην ΕΕ.
— Ο κ. Λαμπρινίδης ανέλαβε με απόφαση της κ. Άστον ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ξέρουμε αν ήταν η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να τακτοποιήσει έναν πρώην στενό συνεργάτη του ή οι γνωριμίες που έκανε ο κ. Λαμπρινίδης ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά πάντως είναι θετικό το ότι σε μια ευρωπαϊκή θέση ο επικεφαλής θα είναι Έλληνας.
— Παρεμπιπτόντως: Έχετε κανένα νέο από άλλον συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, που μάλλον θέλει με τη στάση του να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό «κηπουρός»; Γιατί, διαφορετικά, θα είχε να επιδείξει, έστω και συμβολικά, το ενδιαφέρον του για όσα συμβαίνουν στη χώρα…
• Τι ακριβώς συμβαίνει με το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η Τουρκία για την επαναλειτουργία τεμενών που τον τελευταίο τουλάχιστον αιώνα λειτουργούν ως μουσεία; Μετά τη μετατροπή σε τέμενος της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Προύσας, μιας ιστορικής εκκλησίας 700 ετών, τώρα μελετούν να μετατρέψουν σε τέμενος και την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, που είχε ανεγερθεί από τον αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνό Α΄.
— Την περασμένη εβδομάδα μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, η AJC, έδειξε το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα ο εκτελεστικός διευθυντής της Ντ. Χάρις.
— Ο κ. Χάρις έχει βοηθήσει πολύ στη σύσφιγξη των σχέσεων της ελληνικής και εβραϊκής Διασποράς και ο ίδιος υπενθυμίζει ότι για να έχεις έναν φίλο πρέπει να είσαι κι εσύ φίλος. Το είπε αυτό ο κ. Χάρις για να προσθέσει ότι είναι υποχρέωση των φίλων της Ελλάδας και όσων υποστηρίζουν τις ελληνοαμερικανικές και ελληνοϊσραηλινές σχέσεις να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας. Μια γερή σχέση έχει αναπτυχθεί, την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε…
— Δεν γνωρίζουμε αν τελικά η Ρωσία θα δώσει το δάνειο στην Κύπρο και αν θα είναι αρκετό αυτό για να σώσει την Κύπρο από το Μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η σθεναρή στήριξη της Λευκωσίας από τη Μόσχα και ειδικά από τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ.
— Η στενή αυτή σχέση φάνηκε και στην επίσκεψη της κύπριας υπουργού Ε. Μαρκουλλή στη Μόσχα, όπου ο Λαβρόφ όχι απλώς εκφράσθηκε υπέρ των θέσεων της Μεγαλονήσου για το Κυπριακό, αλλά έκανε και ειδική αναφορά στο θέμα του βέτο του 2004, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία άσκησε βέτο για να σταματήσει τις «ανέντιμες προσπάθειες ορισμένων δυτικών δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν το ΣΑ για να προκαταλάβουν εξελίξεις».
— Το μήνυμα του κ. Λαβρόφ ήταν φυσικά για την υπόθεση της Συρίας, αλλά κάποιοι στη Λευκωσία στραβοκατάπιναν στο άκουσμα τέτοιων δηλώσεων, μια και ήλπιζαν και οι ίδιοι ότι χωρίς το ρωσικό βέτο θα άνοιγε ο δρόμος για την επιβολή του Σχεδίου Ανάν, το οποίο είχαν υποστηρίξει.
— Ο σκοπιανός πρωθυπουργός το έχει καταλάβει καλά το παιχνίδι κι έτσι, θεωρώντας τώρα ότι έχει το πάνω χέρι και ότι το τελευταίο θέμα με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί η Αθήνα είναι το θέμα της ονομασίας, άρχισε τις προβοκάτσιες.
— Έτσι, φρόντισε να θέσει και πάλι θέμα «μακεδονικής μειονότητας», και μάλιστα στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν. Με μια σκληρή αλυτρωτική και επιθετική ατζέντα, που ζητάει εκπαιδευτικά και άλλα δικαιώματα για την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα και περιουσιακά δικαιώματα και διπλή υπηκοότητα για τους «Αιγαιάτες», τινάζει στον αέρα κάθε δυνατότητα σοβαρής διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας, ελπίζοντας ότι έτσι θα ρίξει τις ευθύνες στην Αθήνα.
— Μια και επιμένει για την ύπαρξη μειονότητας ο κ. Γκρούεφσκι, γιατί δεν ρωτάει στο Ουράνιο Τόξο τον κ. Βοσκόπουλο γιατί απέφυγε να κατέβει στις τελευταίες εκλογές, που θα του έδιναν την ευκαιρία να καταγράψει με σαφήνεια τις δυνάμεις του; Γιατί, προφανώς, με ψήφους διάφορων περιθωριακών ομάδων το Ουράνιο Τόξο στις καλύτερες επιδόσεις του δεν είχε ξεπεράσει τις 5.000 ψήφους. Και προφανώς με αυτούς τους αριθμούς θα είναι λίγο δύσκολο να υποστηρίξει τις θεωρίες περί «μακεδονικής μειονότητας»…