Τα μέτρα απειλούν την κυβέρνηση

Αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος που τα μέτρα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να περιορισθούν οι συνέπειες για τους πολίτες. Στελέχη και των τριών κομμάτων εκφράζουν τον προβληματισμό τους ως προς το κατά πόσο τα νέα επώδυνα μέτρα θα «περάσουν» από τη Βουλή και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν, λόγω των ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκληθούν.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την αυριανή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, καθώς στη σύσκεψη της Πέμπτης υπήρξαν διαφωνίες. Συμφωνία υπήρξε για μέτρα ύψους 7 με 7,5 δισ. και κατά συνέπεια αναζητούνται άλλα 4 με 4,5 δισ. για να συμπληρωθούν τα 11,5 που απαιτεί η «τρόικα».

Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με μέτρα όπως οι νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, οι περικοπές των χαμηλών συντάξεων και η επιβολή πλαφόν στις υψηλές, η κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού από το Δημόσιο. Εντάσεις προκαλεί και η προοπτική καθιέρωσης ορίου 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση, κάτι που θα οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ιδιαιτέρως εκείνους που αντιμετωπίζουν βαριές παθήσεις και η αξία των φαρμάκων που απαιτούνται είναι μεγάλη.

Έντονος είναι ο προβληματισμός και στη Δημοκρατική Αριστερά, στελέχη της οποίας μιλούν για μεγάλη δοκιμασία, ενώ αποχωρώντας από τη σύσκεψη της Πέμπτης ο Φ. Κουβέλης δήλωνε σοκαρισμένος από το πακέτο μέτρων που τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Ο κ. Κουβέλης επιμένει ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι της προγραμματικής συμφωνίας, να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και ταυτόχρονα να αναζητηθούν τα ισοδύναμα μέτρα.

Βουλευτές του κόμματος εκτιμούσαν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα περάσουν «διά πυρός και σιδήρου» στη Βουλή, αν τελικά φτάσουν.


Σχολιάστε εδώ