Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δ Εγκλωβισμένη η αγορά σε ένα στενό εύρος διακύμανσης του δείκτη και σε ένα εξαιρετικά ισχνό… ενδιαφέρον για τα περισσότερα χαρτιά, εγκλωβισμένοι και όσοι παραμένουν ενεργοί στην αγορά μας, αφού πρακτικά κανείς δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από χαρτιά μικρότερης ή και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά ούτε και να μπει εύκολα –αν υποθέσουμε ότι έχει τέτοια διάθεση– σε χαρτιά υψηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου οι περισσότερες κινήσεις γίνονται την ύστατη ώρα και με μαζεμένες εντολές.
δ Οι επαγγελματίες και οι αναλυτές συμφωνούν πως η αγορά δεν μπορεί να βρει κατεύθυνση και ρυθμό, αφού όλα κρίνονται από τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και κυρίως από το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης να «συνεννοηθεί» με την «τρόικα» και τους δανειστές μας, σε μια περίοδο κατά την οποία και πάλι οι πιέσεις, τα δημοσιεύματα, οι δηλώσεις και τα «σενάρια» δίνουν και παίρνουν και, φυσικά, δυσχεραίνουν τον στόχο της Ελλάδας για βελτίωση των όρων του προγράμματος προσαρμογής και μια συνεπακόλουθη αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο.
δ Παράλληλα, δεν βοηθάει και η γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη, με την Ιταλία και την Ισπανία να… φλερτάρουν πια ανοικτά με τα δικά τους Μνημόνια!
δ Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι φυσιολογικό οι επενδυτές να μην αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο, να μην τοποθετούνται και να πιέζουν με τη στάση τους αυτή μια ήδη ρηχή και αποκαμωμένη αγορά όπως η ελληνική. Είναι επίσης προφανές πως σε κάθε δυνατή ευκαιρία, όπως η… αναλαμπή της περασμένης εβδομάδας, θα βιώνουμε καταστάσεις υπερβολών, με το ΧΑ να υπεραποδίδει σε σύγκριση με όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, έχοντας τελικά εβδομαδιαία απόδοση μικρότερη της μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας!
δ Σε κάθε περίπτωση, είναι ηλίου φαεινότερο πως το ΧΑ δεν μπορεί να «γράψει» μια τροχιά όσο τα μέτωπα της οικονομίας είναι ανοικτά και δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Ιδίως μετά τη νέα… παράταση αγωνίας που διαφαίνεται, με την «τρόικα» να παραπέμπει την ελληνική οικονομία μετεξεταστέα για τον Σεπτέμβριο και να λαμβάνει τότε την τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και τους όρους με τους οποίους θα γίνει, γίνεται κατανοητό πως ούτε τον Αύγουστο μπορεί κανείς να περιμένει κάτι θετικό από το χρηματιστήριο.
δ Επομένως, η νευρικότητα θα παραμείνει το κυρίαρχο γνώρισμα και… συναίσθημα στην αγορά και οι μόνοι που θα κινούν –όσο το κάνουν– τον τζίρο και κάποιες μετοχές θα είναι οι traders. Οι οποίοι εσχάτως φαίνονται να μη διστάζουν να «καταπιαστούν» ακόμα και με δεικτοβαρείς τίτλους, λόγω της κατακρήμνισης των τιμών τους. Άρα ακόμα και οι διακυμάνσεις σε επίπεδο Γενικού Δείκτη δεν είναι πλέον «ασφαλές δείγμα» για το ΧΑ!