Σενάρια τρόμου…

ΕΝ μέσω ασφυκτικών πιέσεων και «σεναρίων τρόμου» που προαναγγέλλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την «τρόικα». Διαπραγματεύσεις που θα έχουν μακρά διάρκεια, αφού αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, όταν και θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για τις τελικές διαπιστώσεις τους. Που σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου και η χώρα μας πρέπει να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της. Την ίδια στιγμή η Ευρωζώνη δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς λόγω της έντασης της οικονομικής κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία, με την πρώτη να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην ανάγκη να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης υπάρχει ένας ορυμαγδός «κακών ειδήσεων», που ξεκινούν από τη διακοπή χρηματοδότησης της χώρας μας από το ΔΝΤ («Σπίγκελ») και φθάνουν σε ένα νέο «κούρεμα» του χρέους («Ρόιτερς»). Στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτά διαψεύδονται, ωστόσο επιβαρύνουν την ήδη βαριά ατμόσφαιρα και αντικατοπτρίζουν το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, αλλά και γενικότερα.

Τελεσίγραφο

ΑΝΑΛΟΓΟ ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ζ.Μ. Μπαρόζο την Πέμπτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν είδει τελεσιγράφου σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι η πιστή και πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Η αποστροφή του «δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές» δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στη στήριξη της Ελλάδας, αλλά ήταν περισσότερο για τυπικούς λόγους. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, ο οποίος προέβλεψε ότι η χώρα μας δεν θα τα καταφέρει και θα αναγκασθεί να βγει εκτός ευρώ. Ενώ ο Β. Σόιμπλε είχε τονίσει ότι χρειάζεται η Ελλάδα να καταβάλει διπλή προσπάθεια προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των όρων του Μνημονίου.

Σκληρά μέτρα

ΣΕ νέα σύσκεψη, πιθανότατα αύριο ή μεθαύριο, του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. για τη διετία 2013-14. Η σύσκεψη της Πέμπτης ήταν δύσκολη, κατέληξε σε συμφωνία σʼ ένα μεγάλο τμήμα των μέτρων, ωστόσο καταγράφηκαν και διαφωνίες που θα διευθετηθούν στη νέα συνάντηση. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται σκληρά μέτρα, όπως ο ορισμός πλαφόν στις συντάξεις (2- 2.300 ευρώ), σταδιακή περικοπή των χαμηλότερων συντάξεων, περικοπή του εφάπαξ, επανεξέταση όλων των προνοιακών επιδομάτων κ.ά.

Μηνύματα

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ τώρα, επαναδιαπραγμάτευση σε βάθος τετραετίας. Θα προηγηθεί η επαναφορά σε τροχιά υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν ωστόσο το μοναδικό. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφασή του να προχωρήσει στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και να δώσει, όπως τόνισε, τέλος στην ασυδοσία των συντεχνιών. Ακόμη, προειδοποίησε ότι ο ελληνικός λαός θα είναι σκληρός με όσους αντιστρατευθούν την προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ επισήμανε ότι θα επιβάλει αυστηρά μέτρα σε όσα από τα στελέχη του κόμματός του παίξουν προσωπικά παιχνίδια. Τέλος έστρεψε τα «πυρά» του κατά ευρωπαίων αξιωματούχων και άλλων που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια, ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του και πρόσθεσε ότι δεν θα τα καταφέρουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι κάνουν τραγικό πολιτικό λάθος όσοι από τους ξένους επιτίθενται στην Ελλάδα νομίζοντας ότι προσφέρουν υπηρεσία στο ευρώ ή στη χώρα τους.

Βλέπουν έκρηξη

ΣΕ υψηλούς τόνους κινήθηκε η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια «καταστροφική πολιτική», που αποτέλεσμα θα έχει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, και ότι η κοινωνική έκρηξη –το προσεχές φθινόπωρο– είναι αναπόφευκτη! Κατηγορεί ευθέως τον Αντ. Σαμαρά ότι μετέτρεψε σε κουρελόχαρτο για το καλάθι των δανειστών την εντολή του λαού για επαναδιαπραγμάτευση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι επαναδιαπραγμάτευση δεν πρόκειται να γίνει, διότι η κυβέρνηση είναι «δέσμια» της «τρόικας». Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν έχει «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και πως ακόμη και τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα θα αποβούν σε βάρος των πολιτών.

Αναταράξεις

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ με πολιτικές προεκτάσεις από την παραίτηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Κ. Ζιαζιά. Έπειτα από έντονη διαφωνία του με τον υφυπουργό Π. Καράμπελα για το θέμα των αποστρατειών, παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους ηθικής και αξιοπρέπειας, της δικής του και του Στρατεύματος. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αιχμηρή παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ένας αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης στο ζήτημα της ιεραρχίας και των προαγωγών. Έτσι ώστε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων να αισθάνεται ότι κρίνεται με βάση επαγγελματικά κριτήρια και όχι κομματικά ή άλλα. Εξηγήσεις για την παραίτηση ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διχάσθηκαν

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαστάσεις προσέλαβε η απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τον αποκλεισμό της αθλήτριας στίβου Β. Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, λόγω ενός «ρατσιστικού» σχολίου που ανάρτησε στο twitter. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά επικρότησαν την απόφαση της Επιτροπής και αποδοκίμασαν τις απόψεις της αθλήτριας. Αντίθετα, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΛΑΟΣ τάχθηκαν στο πλευρό της και άσκησαν έντονη κριτική στην Ολυμπιακή Επιτροπή για την απόφασή της.


Σχολιάστε εδώ