Ποια είσαι εσύ που θα αποφασίσεις ότι δεν θα εκκλησιάζονται τα παιδιά; Ρώτησες τους γονείς;
Η φημολογούμενη πρόταση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση για την κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού στα σχολεία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Η κ. Ρεπούση αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ιεράρχες από την εποχή που είχε θίξει το ευαίσθητο θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τη γνωστή αναφορά της στα «περί συνωστισμού» στο λιμάνι της Σμύρνης…
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από τη Φλώρινα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, έστειλε το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα, μιλώντας εμμέσως για την πρωτοβουλία της κυρίας Ρεπούση και καλώντας τους Αντ. Σαμαρά, Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να μη διανοηθούν να θίξουν τέτοια ζητήματα. Μιλώντας με γλώσσα που δεν έχει… συνηθίσει να χρησιμοποιεί, ο Αρχιεπίσκοπος είπε σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του: «Κυρά μου, τα παιδιά είναι δικά μου, τα παιδιά είναι δικά μας. Ποια είσαι εσύ που θα βγάλεις εγκύκλιο χωρίς να ρωτήσεις αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν σʼ αυτόν τον τόπο γιʼ αυτόν τον χώρο; Ποιο είναι το δικαίωμά σου που εσύ θα αποφασίζεις ότι δεν θα εκκλησιάζονται τα παιδιά; Τους ρώτησες τους γονείς;». Υπάρχει μια ηττοπάθεια, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, από αυτούς που λένε ότι στη Μικρά Ασία συνωστίζονταν οι Έλληνες, σαν να ήταν στο λεωφορείο για να μπούνε να φύγουνε…
«Πρέπει να δούμε τι θέλουμε για την πατρίδα μας, τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις μας. Να έχουμε το θάρρος και να το πούμε, να στηρίξουμε και να προχωρήσουμε», είπε, προειδοποιώντας πως η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο και είναι εύκολο να ξεσπάσουν κοινωνικές εκρήξεις λόγω της κρίσης.
Αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη ενός γερμανού υπουργού στο γραφείο του, στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Αυτοί που θεμελίωσαν την ΕΕ ντρέπονται σήμερα για εκεί που φτάσαμε. Η Ελλάδα είναι η ευκαιρία να δώσει το παράδειγμα και το έναυσμα να ξεκινήσει από εκεί ένα νέο ξεκίνημα». «Εμείς έχουμε πατρίδα, έχουμε παράδοση, έχουμε θρησκεία, και εκείνοι οι οποίοι θέλουν να κάνουν εγκυκλίους ας πάνε όπου θέλουν. Είναι ελεύθεροι. Δεν τους μισούμε, δεν τους διώχνουμε, αλλά δεν μπορούν οι λίγοι να χαλάσουν το σύμπαν», κατέληξε.
Ο Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε, λένε εκκλησιαστικές πηγές, να δώσει το στίγμα πως δεν πρόκειται να ανεχτούν οι αρχιερείς άλλες «προοδευτικότητες» και πως πρέπει η Εκκλησία επιτέλους να δείξει τον δρόμο και να χαραχθεί μια εθνική γραμμή. «Δεν είναι εθνικιστής ούτε συντηρητικός όποιος προασπίζεται την ιστορική πορεία του, την πατρίδα και την ορθόδοξη ιστορία του τόπου», έλεγε κληρικός της Ιεράς Συνόδου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, ο οποίος επιτέθηκε στην κυρία Ρεπούση, λέγοντας πως αυτές τις θέσεις έπρεπε να τις είχε κάνει γνωστές πριν από τις εκλογές.
Το θέμα, εάν επιμείνει στην πρότασή της η κυρία Ρεπούση, προβλέπεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις και από άλλους μητροπολίτες, ενώ πιθανότατα θα απασχολήσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.
Την πρόταση κατά του εκκλησιασμού στα σχολεία δεν την έκανε τυχαία η κ. Ρεπούση. Ποντάρει να «κλέψει» ψηφοφόρους από εκείνους που είτε δηλώνουν άθεοι είτε δημόσια καταφέρονται κατά της Εκκλησίας, ζητούν να υπάρξει χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους, ακόμα και να μπει… ταμειακή μηχανή στα παγκάρια. Επιχειρεί δηλαδή να ηγηθεί ενός αντιεκκλησιαστικού πόλου… Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο… Όπως έσπασε τα μούτρα της με τα περί «συνωστισμού», έτσι θα τα σπάσει και με τη νέα… ιδέα της, να μην εκκλησιάζονται τα παιδιά…