Οι γλωσσομάχοι επανέρχονται!

Οι γλωσσομάχοι του έθνους (λαϊκιστές, εθνομηδενιστές ή μέλη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ) δεν ησυχάζουν ορθοφρονούντες. Η εθνική μας γλώσσα γιʼ αυτούς δεν είναι αιώνιο αγαθό του πολιτισμού μας, αλλά δικό τους «τσιφλίκι», που μπορούν να το μεταχειρίζονται κατά βούλησιν. Αυτό το φαινόμενο, κατά τον αλησμόνητο Αντ. Τρίτση, είναι δείγμα «νεοφασισμού στη γλώσσα μας».

Η γλώσσα μας έχει δικούς της νόμους, που καθορίζουν μακροχρονίως τη μορφή της και πάντα με την ευθύνη των δοκίμων συγγραφέων μας, χωρίς να διασπάται η διαχρονική της συνοχή. Κάθε άλλη επέμβασις, και μάλιστα από την πολιτική κατωτερότητα ή ανευθυνότητα, είναι αφύσικη και καταδικαστέα.

Στις μέρες μας η πολεμική κατά του «κάλλιστου φωνήματός» μας άρχισε επί υπουργίας του Γ. Ράλλη το 1977 και δέχτηκε ηχηρό κτύπημα το 1982 από την επιβολή του γλωσσοκτόνου μονοτονικού, που μας το επέβαλε ο Λευτ. Βερυβάκης.

Ο Δημ. Γληνός από το 1929 στο περιοδικό «ΝΕΟΣ ΔΟΜΟΣ» πρότεινε να καταργηθούν οι τόνοι και τα «πνέβματα», να καταργηθούν τα διπλά σύμφωνα, να εισαγάγουμε τη φωνητική ορθογραφία, να πάρουμε το λατινικό αλφάβητο… («Η γραπτή μας γλώσσα και οι δολιοφθορείς της», ΦΙΛ. ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ, σελ. 18, Αθήνα 1984).

Τις ίδιες σχεδόν «μεταρρυθμίσεις» προτείνει για τη γλώσσα μας και ο γάλλος «ελληνιστής» Λουίς Ρουσέλ! Άραγε τόλμησε κανένας Έλληνας να προτείνει στους Γάλλους πώς να γράφουν τη γλώσσα τους;

Πριν από λίγα χρόνια ο καθηγητής Αθ. Παπάς, που το 1991 μετεκλήθη ως καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε γράφει μεταξύ των πολλών: «Η εκδοτική ομάδα πιστεύει ότι το θέμα μπορεί να επανέλθει και να αγωνιστούμε για την καθιέρωση της φωνητικής γραφής με το λατινικό αλφάβητο!» («Διδακτική Γλώσσας και Κειμένων», σελ. 211, Αθήνα).

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο τελικός σκοπός αυτών των δήθεν «προοδευτικών» είναι να μας επιβάλουν το λατινικό αλφάβητο! Η προδοσία σε όλο της το μέγεθος. Γιʼ αυτό σε καμία περίπτωση το δήθεν νέο βιβλίο της Γραμματικής δεν πρέπει να διδαχθεί στα σχολεία μας, τα οποία ανήκουν στο έθνος και όχι σε κάποιες ομάδες Ρεπούσηδων. Γιʼ αυτό η αντίδραση των Ελλήνων πρέπει να είναι ηχηρή και δυναμική.

Είναι χίλιες φορές ντροπή όταν στη Βρετανία ετοιμάζονται να διδάσκονται τα παιδιά και τα αρχαία ελληνικά από την Α΄ Δημοτικού, εμείς να παραμορφώνουμε τη γλώσσα μας, κάτι που μας απομακρύνει και από τη διδασκαλία των αρχαίων μας κειμένων.

Βρήκαν την ευκαιρία οι καραδοκούντες τερμίτες, τώρα που η πατρίδα μας μοχθεί να ορθοποδήσουμε οικονομικά, αυτοί να προχωρήσουν στο ανοσιούργημά τους! Έγκλημα εκ προμελέτης, που πρέπει να στιγματιστεί από κάθε συνειδητό Έλληνα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και μάλιστα στην Κύπρο, που και πάλι οι αδελφοί μας αυτοί θα πληρώσουν δικές μας αμαρτίες…

Χρειάζεται, λοιπόν, γενικός ξεσηκωμός. Πρώτα από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, από τους ανθρώπους των γραμμάτων, τους γονείς, από συλλόγους και πολιτισμικούς ομίλους, από κάθε γωνιά του Ελληνισμού και κυρίως από την Εκκλησία. Θέλουμε Εκκλησία αγωνιζομένη και όχι κοιμωμένη.

Αλλά και οι πολιτικοί μας δεν πρέπει να μένουν αδιάφοροι σε τόσο καίρια θέματα του εθνικού μας πολιτισμού. Φτάνει όσο μας απογοήτευσαν. Η γλώσσα μας είναι στοιχείο της ψυχής των Ελλήνων και γιʼ αυτό πρέπει να μένει υγιής και ακμαία. Γιʼ αυτό η επιβολή του μονοτονικού ήταν γλωσσικό έγκλημα και γιʼ αυτό πρέπει να επανέλθει το πολυτονικό.

Κων. Βραχνιάς
Επίτιμος πρόεδρος του Γλωσσικού Ομίλου Βόλου


Σχολιάστε εδώ