Η δασκάλα από τη Ραφήνα σάς φταίει…

Μάλιστα ένας κύριος καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας, ο Γ. Γιατρομανωλάκης, σε σχετικό άρθρο του στο «Βήμα» γράφει τη λέξη δασκάλα μέσα σε εισαγωγικά. Τέτοιον σεβασμό έχει στην άλλη άποψη, αλλά και στην προσωπικότητα του κάθε πολίτη, διδάσκει ο κ. καθηγητής (χωρίς εισαγωγικά) τους φοιτητές του. Να μισούν όποιον τολμάει να διαφωνεί με τις θεωρίες τους. Και αυτή είναι η ελευθερία του λόγου και της δημοκρατίας που πιστεύουν…

Γράφει όμως ο κ. καθηγητής (χωρίς εισαγωγικά, γιατί εμείς τον σεβόμαστε), προς την κυρία δασκάλα με εισαγωγικά:

«Τα επτά φωνήεντα εκεί θα είναι. Εσαεί. Και ο καθείς μπορεί να τα γράφει και να τα τονίζει όπως θέλει. Αλλά η προφορά τους δεν γίνεται να αλλάξει πια. Πέντε είναι οι έρημοι φθόγγοι, τι να κάνουμε;».

Μα κανένας από αυτούς που ντόμπρα διαφωνούν με το κατασκεύασμα δεν ζήτησε να αλλάξει τίποτα. Όπως μας μάθατε να τα προφέρουμε, θα συνεχίσουμε να τα προφέρουμε. Και να τα γράφουμε.

Εσείς πάτε να μας αλλάξετε τα φώτα, να μας τρελάνετε, να παλαβώσετε τα παιδάκια, με την εκσυγχρονιστική καινοτομία σας.

Ποιος φταίει, κύριε καθηγητά χωρίς εισαγωγικά, για τον πάτο που έχει πιάσει η παιδεία μας; Ποιος φταίει όταν τα νέα παιδιά βγαίνουν στην κοινωνία αγράμματα;

Και κάτι τελευταίο, κύριε Γιατρομανωλάκη. Το θέμα δεν το δημιούργησε, τον ξεσηκωμό δεν τον προκάλεσε η κυρία δασκάλα από τη Ραφήνα. Το εγχειρίδιο που υποστηρίζετε μετά πάθους άναψε τη φωτιά. Και πυροδότησε τις αντιδράσεις. Όπως εκείνο της συναδέλφου σας, της κ. Ρεπούση, με τα περί… συνωστισμού.


Σχολιάστε εδώ