ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
«Δεν γνωρίζω πολλά από πολιτική, αλλά είναι αλήθεια πως η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι καλή. Ωστόσο ως ισπανός οδηγός σε ένα ιταλικό αυτοκίνητο το οποίο έχει σχεδιαστεί από έναν Έλληνα (σ.σ. Νικόλας Τομπάζης), μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλό που νικήσαμε εδώ (Γερμανία)», δήλωσε ο Φερνάντο Αλόνσο.
Μπορεί να μην ξέρει πολλά από πολιτική ο οδηγός από το Οβιέδο, μια πόλη στον ισπανικό Βορρά κοντά στη θάλασσα, πρωτεύουσα της επαρχίας των Αστουριών, ξέρει όμως καλά πόσο αγανακτισμένοι είναι οι συμπατριώτες του, αλλά και οι Ιταλοί, οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί και όχι μόνον, από την γερμανική οικονομική νεοφιλελεύθερη δικτατορία που μεταβάλλει τις χώρες σε προτεκτοράτα. Έτσι, δεν θα μπορούσε να βρει πιο επιτυχημένο και εύστοχο τρόπο να πανηγυρίσει τη νίκη του μέσα στη Γερμανία (πίστα του Χοχενχάιμ) την περασμένη Κυριακή. Ο νέος σε ηλικία, αλλά έμπειρος οδηγός της Φόρμουλα 1 δεν δίστασε να εκφράσει το κοινό αίσθημα κατά της γερμανικής νοοτροπίας και σκληρότητας που κυβερνά την Ευρώπη, βάζοντας στην άκρη τη μάλλον χαζή και σίγουρα προσχηματική αρχή-ρήση «δεν πρέπει να μπερδεύουμε την πολιτική με τον αθλητισμό». Άλλωστε όταν συμβαίνει, και συμβαίνει συχνά, δεν τα μπερδεύουμε εμείς, αλλά η ζωή. Τι διαφορετικό έκανε η καγκελάριος Μέρκελ όταν πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα Γερμανία-Ελλάδα για τα προημιτελικά του Euro; Τότε που τη χώριζε από το να είναι πλάι πλάι με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφ. Πιλάβιο, ο –συχνά αμήχανος– πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί. Ο Φερνάντο Αλόνσο δεν μπορεί να φανταστεί πόσο πολύ κόσμο εξέφρασε με τη δήλωσή του αυτή και πόση χαρά έδωσε στον κόσμο όχι τόσο με τη νίκη του (μια χαρά είναι κι αυτή!) αλλά με τα λόγια του. Η αγανάκτηση με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, με την εφιαλτική αύξηση της ανεργίας και τη συνεχή ελεγκτική παρουσία πολυεθνικών μηχανισμών, όπως η «τρόικα», στις χώρες (προς το παρόν) του Νότου έχει ξεπεράσει προ πολλού τα πολιτικά πλαίσια και έχει επεκταθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Όπου μπορεί να εκδηλωθεί αντίδραση, αντίθεση και μαχητική στάση απέναντι σε αυτούς τους μηχανισμούς-εκπροσώπους της γερμανικής κυριαρχίας και των δορυφόρων της (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία, Εσθονία κ.λπ.) εκδηλώνεται και θυμίζει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ανεξάρτητες χώρες και όχι τοπικά κρατίδια ή καντόνια. Θυμίζει επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση να μεταβληθούν οι χώρες σε καντόνια με τοπικούς κατʼ όνομα εκλεγμένους πρωθυπουργούς-τοποτηρητές του νέου (οικονομικού αυτήν τη φορά) Ράιχ.
Αυτό που ακόμα λείπει από την Ευρώπη που αντιστέκεται (γιατί υπάρχει και η άλλη, που καθʼ έξιν υποτάσσεται και συνεργάζεται ποικιλοτρόπως με όλες τις γερμανικές ιστορικές εκδοχές) είναι η διαμόρφωση μιας κοινής στάσης απέναντι στη γοτθική βαρβαρότητα που εκφράζεται στις μέρες μας από την αυθορμήτως ειπωθείσα πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ για τη νέα φτώχεια και τη μηδενική ανάπτυξη: «Ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται. Πρέπει να συρρικνωθούν οι οικονομίες Ελλάδας και Ισπανίας για να εξυγιανθούν». Αυτά τα είπε μιλώντας στη γερμανική Βουλή ή, κατά το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο για τις κλιματικές αλλαγές. Παραδόξως δεν έτυχαν της δημοσιότητας που θα έπρεπε, ίσως γιατί η κ. Μέρκελ λέει την αλήθεια που κρύβουν όσοι σε τρίτες, νεο-υπόδουλες χώρες, έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τις διαταγές και την πολιτική της, αλλά κρύβοντάς το.
Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε μάλιστα τη συρρίκνωση των οικονομιών που παρατηρείται σε Ελλάδα και Ισπανία ως απαραίτητο βήμα και μια αυτονόητη και φυσιολογική εξέλιξη! Διευκρίνισε ότι «μόνο με λιτότητα θα επανέλθουν οι χώρες αυτές σε σταθερή οικονομική πορεία» και διέλυσε κάθε ελπίδα και πιθανότητα ανάπτυξης, δηλώνοντας καθαρά: «Πρέπει να δούμε τα πράγματα στη διάρκειά τους και όχι να συζητάμε συνέχεια για μέτρα ανάπτυξης τα οποία στηρίζονται σε χρέη»! Καταφανώς απάντησε σε όλους αυτούς που, άγνωστο γιατί, βαυκαλίζονται με ανάπτυξη που… έρχεται, την ίδια ώρα που εκείνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να προωθήσουν την ανάπτυξη, τη θεωρούν ανασταλτικό παράγοντα για τη μείωση-συρρίκνωση των οικονομιών, που είναι κατά τη γνώμη τους η λύση για την επιστροφή στη σταθερότητα. Εκπληκτικό και μαζί εφιαλτικό.
Κατόπιν αυτών, η Φόρμουλα 1 θα αποκτήσει ακόμα περισσότερους φίλους και ο Φερνάντο Αλόνσο, αν και είναι ένας οδηγός «που δεν ξέρει πολλά από πολιτική», θα ενταχθεί στην ομάδα εκείνων που διασώζουν την καθημερινή αξιοπρέπειά μας. Μένει να μεγαλώσει γρήγορα αυτή η ομάδα!