Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Η Ιταλία στη δίνη της υπερχρέωσης, της λιτότητας και της ύφεσης. Και στα πρόθυρα της «θριαμβευτικής» εισόδου της στο ΔΝΤ ή σε κάποιο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης. Την περασμένη εβδομάδα ο «τεχνοκράτης» υπουργός Οικονομικών της Ιτάλιας, Βιτόριο Γκρίλι, ανακοίνωσε ότι για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή ένα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο για το 2013 προβλέπει έσοδα ύψους 20 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2011 το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έφτασε στο 120% του ΑΕΠ. Στο τέλος της φετινής χρονιάς υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 124%, παρά τη σκληρή λιτότητα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Και ο υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που θα εφαρμοστούν για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να περιορίζουν το δημόσιο χρέος κατά 1% κάθε χρόνο. Σημειώνουμε ότι, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γκρίλι, το χρέος της Ιταλίας προσεγγίζει τα 2 τρισ. ευρώ. Εάν με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, έμπνευσης του ΔΝΤ, τα έσοδα του Δημοσίου τραβήξουν την κατιούσα, για να φτάσει το δημόσιο χρέος στο ανεκτό ποσοστό του 60% του ΑΕΠ θα περάσουν 50-60 χρόνια! Γιʼ αυτό και οι κρατικοποιήσεις θα γενικευτούν, ώστε να συντομευτεί η περίοδος μείωσης του χρέους. Έτσι τώρα, εάν πουληθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί που διαθέτει η Ιταλία, οι ξένοι τουρίστες για να δουν το Κολοσσαίο θα πληρώνουν αρκετά αλμυρό εισιτήριο. Αυτές είναι οι σωτήριες συνταγές του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2Στο ίδιο καζάνι βράζει και η Ισπανία, που περιμένει το πρώτο πακέτο στήριξης, ύψους 100 δισ. ευρώ, φυσικά για πρώτη δόση και έπεται συνέχεια. Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη στήριξη μόνο του τραπεζικού της συστήματος. Τις δημοσιονομικές ανισορροπίες η Ισπανία προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει και με περικοπή δαπανών για τη λειτουργία του κράτους. Στην Ισπανία επικρατεί αναβρασμός, όπως φυσικά και στην Ιταλία, και ακόμη οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν υπαχθεί στην αρμοδιότητα του ΔΝΤ – και της «τρόικας» φυσικά. Και δεν έχουν σε βάρος τους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα περίφημα Μνημόνια. Οι λαοί των δύο αυτών χωρών αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας, που με δική τους πρωτοβουλία οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν. Πάντως και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν ήδη πειστεί ότι όπου αναμειγνύεται το ΔΝΤ η χώρα αυτή οδηγείται στην ύφεση και στην ανεργία. Δηλαδή στην καταστροφή. Βέβαια η Ισπανία σήμερα, χωρίς το ΔΝΤ, έχει την υψηλότερη ανεργία. Φανταστείτε σε ποιος ύψος θα φτάσει η ανεργία με Μνημόνια και ύφεση. Αυτό είναι που τρομάζει την κυβέρνηση της Ισπανίας, αλλά και την Κομισιόν, και προσπαθούν να βρουν τρόπους να μην εφαρμοστούν εκεί περισσότερο περιοριστικά μέτρα.
3Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι γερμανοί εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών έστρεψαν την προσοχή τους σε μια εκ βαθέων ανάλυση των προγραμματικών δηλώσεων που ανέγνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Και φαίνεται ότι δύο σημεία των προγραμματικών δηλώσεων προκάλεσαν εντύπωση και προβληματισμό στους συμβούλους του Βόλ. Σόιμπλε. Το πρώτο σημείο είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στην παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση, και ειδικότερα ο πρωθυπουργός, διεμήνυσαν ότι αυτό είναι δεδομένο και ήταν περιττή κάθε μνεία στις προγραμματικές δηλώσεις. Και ότι κανένα κόμμα (από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση) δεν έθεσε θέμα παραμονής της Ελλάδος στο ευρώ. Είναι όλοι τους ευρωθαυμαστές. Αφού το ευρώ είναι που κατέστρεψε την Ελλάδα, τα τρία αυτά κόμματα στηρίζουν την πολιτική τους στην άγνοια και επιπολαιότητα του ελληνικού λαού. Όταν οι Γερμανοί φοβούνται την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ, αυτό σημαίνει ότι βλάπτονται σοβαρά τα συμφέροντά τους. Το δεύτερο σημείο που προβλημάτισε τους εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, είναι το γεγονός ότι στις προγραμματικές δηλώσεις δεν υπάρχει καμία πρόγνωση για το πότε θα καταφέρει η Ελλάδα να έχει ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό. Ασφαλώς θα ήταν ανοησία, σε μια κατάσταση ύφεσης που προσεγγίζει το 8% και σε μια ανεργία που καλπάζει προς το 25%, να μιλάμε και να κάνουμε προγνώσεις για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό!


Σχολιάστε εδώ