Για τον φόβο των… Ιουδαίων αναβλήθηκε η εκλογή γραμματέα
Σε σημείο μάλιστα που να είναι ορατός ο κίνδυνος η όλη διαδικασία να εξελιχθεί σε παρωδία, γεγονός που θα απομείωνε τη σημασία του αξιώματος και αναπόφευκτα θα προκαλούσε δυσμενείς πολιτικές εντυπώσεις. Επιπροσθέτως ήταν σοβαρό το ενδεχόμενο ενός… ανεπιθύμητου αποτελέσματος, καθώς ο Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος δεν αποτελούσε πρώτη επιλογή της ηγεσίας, πρόβαλλε ως το μεγάλο φαβορί των εκλογών. Τη συγκεκριμένη εκδοχή απορρίπτουν μετά βδελυγμίας από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ και τονίζουν ότι βασική αιτία για την αναβολή της ανάδειξης νέου γραμματέα ήταν η αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο. Επισημαίνουν ακόμη ότι πέραν της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρόγραμμα περιλάμβανε και δείπνο με τον πρωθυπουργό, ενώ την ίδια ημέρα (Πέμπτη) υπήρχε και η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε δεύτερο επίπεδο, επικαλούνται και τις δυσκολίες να εξασφαλιστεί η προβλεπόμενη από τον κανονισμό απαρτία των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, καθότι λόγω εποχής οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται εκτός Αθηνών, σε διακοπές.
Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις 30 Αυγούστου, το επιτελείο του κ. Σαμαρά θα κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, να αναζητήσει μια ισχυρή υποψηφιότητα με στέλεχος που συμμερίζεται τις απόψεις και την πολιτική φιλοσοφία του προέδρου και, δεύτερον, να αποτρέψει τις πολλές υποψηφιότητες, έτσι ώστε ο νέος γραμματέας να αναδειχθεί με την πρώτη, να μη χρειασθούν δηλαδή επαναληπτικές εκλογές. Ο «εκλεκτός» της ηγεσίας, αυτός που θα αντιπαρατεθεί στον κ. Κακλαμάνη δηλαδή, θα πρέπει να είναι στέλεχος της ίδιας εμβέλειας. Πρέπει να αναζητηθεί πρόσωπο με μακρά θητεία στο κόμμα, να έχει ισχυρά ερείσματα και να συγκεντρώνει την αποδοχή κορυφαίων παραγόντων της ΝΔ. Να υπάρχουν, με άλλα λόγια, οι προϋποθέσεις να κερδίσει τον κ. Κακλαμάνη και να μην προσμετρηθεί το αποτέλεσμα ως «ήττα Σαμαρά». Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου στελέχους κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση φαντάζει. Πάντως κάποιοι έλεγαν ότι θα μπορούσε να είναι ο Τάσος Νεράτζης ή ο Βύρων Πολύδωρας, που και κύρος έχουν και την αποδοχή των βουλευτών. Και οι δύο μπορούν να «χειριστούν» τους βουλευτές, οι οποίοι θα ξέρουν ότι θα πουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα μπορεί ο γραμματέας να δώσει λύση. Τώρα, η περίπτωση να δοθεί το χρίσμα στον πρώην δήμαρχο, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, κι αυτό διότι σε μια τέτοια προοπτική αντιδρά ο σκληρός πυρήνας των στενών συνεργατών του προέδρου της ΝΔ, κι αυτό έχει να κάνει με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, κυρίως με το ότι στις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Κακλαμάνης είχε επιλέξει να στηρίξει την Ντ. Μπακογιάννη. Επιπλέον, σημειώνουν ότι ο τελευταίος διατυπώνει αποκλίνουσες απόψεις από τη γραμμή που έχει χαράξει ο κ. Σαμαράς, κάτι που στην πορεία μπορεί να αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό και κομματικό πρόβλημα. Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει το αξίωμα, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο θα στηρίξει η ηγεσία. Αφήνει ωστόσο ένα μικρό περιθώριο να αποσυρθεί από την «κούρσα», στην περίπτωση μόνο που του το ζητήσει προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος. Ο ίδιος, πάντως, δεν θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου οι κ. Σαμαράς και Κακλαμάνης είχαν τετ α τετ στα γραφεία του κόμματος στη Λ. Συγγρού, όπου, όπως λέγεται, συμφώνησαν «να σβήσουν τα παλιά», να διαγράψουν τις κακές στιγμές. Και να γίνει μια καινούργια αρχή. Το διάστημα που ακολούθησε δεν υπήρξε καμιά μεταξύ τους επικοινωνία, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ο κ. Κακλαμάνης απέστειλε προσωπική επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κακλαμάνης «παραπονείται» όχι μόνον ότι δεν έλαβε απάντηση του κ. Σαμαρά, αλλά ότι το γραφείο του πρωθυπουργού δεν μπήκε καν στον κόπο να τον ενημερώσει ότι παρέλαβε την επιστολή του. Αναμφίβολα μεταξύ των δύο πλευρών το κλίμα δεν είναι καλό, υπάρχει αμοιβαία επιφυλακτικότητα, αν όχι καχυποψία.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν ανακοινωθεί η αναβολή της προγραμματισμένης για την περασμένη Πέμπτη εκλογής, ο Φίλιππος Ταυρής, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποφασίσει να στείλει επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος, με την οποία θα του γνωστοποιούσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του. Ένας από τους λόγους ήταν οι πληροφορίες που έφτασαν σʼ αυτόν, ότι σχηματίζεται ακόμη και από συναδέλφους του συνδικαλιστές με επικεφαλής, όπως λεγόταν, τον ευρωβουλευτή και πρώην πρόεδρο της ΔΑΚΕ, Κώστα Πουπάκη, μέτωπο εναντίον του. Τελικά η επιστολή δεν στάλθηκε μετά την αναβολή της εκλογής. Λέγεται πάντως ότι ο κ. Ταυρής δεν θα είναι υποψήφιος.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ