Απώλειες στην ψηφοφορία φοβούνται στη ΝΔ

Παράγοντες του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος στα νέα περιοριστικά μέτρα (πλαφόν στις συντάξεις, νέες περικοπές κ.ά.) που αναπόφευκτα θα περιλαμβάνονται στο πακέτο για τη διετία 2013-14. Δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα, είναι πιθανό να βρεθούν βουλευτές που θα διαφωνήσουν και θα φτάσουν στο σημείο ακόμη και να καταψηφίσουν τις σχετικές ρυθμίσεις στη Βουλή.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητά της, ακόμη και την επιβίωσή της. Αν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι «κανείς δεν θα θελήσει να πάρει την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης, με δραματικές συνέπειες για τον τόπο», ωστόσο ενδόμυχα δεν αποκλείουν να σημειωθούν απρόοπτα στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Πέραν του Ν. Νικολόπουλου, που έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει μέτρα που είναι κόντρα στις προεκλογικές δεσμεύσεις, πληροφορίες διακινούνται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για –προς το παρόν– 5 με 6 άλλους βουλευτές που… διαπνέονται από τις ίδιες ιδέες. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι θα είναι τελικά την ώρα της ψηφοφορίας. Οι σχετικές πληροφορίες έχουν φθάσει φυσικά και στο Μαξίμου και για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς, προκειμένου να αποφύγει… ανεπιθύμητες καταστάσεις, έσπευσε να στείλει σαφές μήνυμα. Μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προειδοποίησε: «Αν κάποιοι παίξουν τέτοια (μικροκομματικά) παιχνίδια και μέσα στην παράταξή μας, ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμη πιο σκληρά και πριν από τον λαό, θα τους αντιμετωπίσω εγώ».

Βουλευτές πάντως της Νέας Δημοκρατίας, στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους, αναγνωρίζουν ότι αν η κυβέρνηση αναγκαστεί κάτω από την πίεση της «τρόικας» να λάβει οριζόντια μέτρα που θα πλήττουν εκ νέου τους χαμηλοσυνταξιούχους, θα υπάρξουν αναταράξεις.

«Θα δυσκολευτούμε πολύ να εξηγήσουμε γιατί αθετούμε τις υποσχέσεις που δώσαμε στον ελληνικό λαό πριν από τις εκλογές», σημειώνουν και δεν αποκλείουν «ορισμένοι βουλευτές να μην αντέξουν την πίεση της κοινωνίας και να καταψηφίσουν».

Αυτό, με βάση τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς, θα σημάνει αυτόματα την αποπομπή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενδεχομένως και τη διαγραφή τους από το κόμμα. Άλλωστε είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Φεβρουάριο στις ψηφοφορίες για το δεύτερο Μνημόνιο. Περισσότεροι από 20 βουλευτές είχαν καταψηφίσει, είχαν προκληθεί αναταράξεις που… κατέληξαν στην ίδρυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου το κόμμα του κ. Καμμένου διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του και περιμένει τις τυχόν… (νέες) διαρροές από τη ΝΔ. Ενόψει όσων θα ακολουθήσουν τους προσεχείς μήνες, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκφράζουν επιφυλάξεις για την επιλογή του κ. Σαμαρά να αναθέσει καθήκοντα γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον βουλευτή Αθ. Μπούρα.

Ο τελευταίος έχει μακρά θητεία στο κόμμα και στη Βουλή, αλλά ενδεχομένως να μη διαθέτει το ειδικό βάρος για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της θέσης στις παρούσες πολιτικές συνθήκες.

Να καταφέρει, δηλαδή, όχι μόνο να συντονίζει τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και να αποτρέπει δυσάρεστες εξελίξεις και καταστάσεις. Αυτό ακριβώς ήταν και το πρόβλημα την προηγούμενη διετία. Ο προκάτοχός του Κ. Τασούλας γιʼ αυτό και αντικαθίσταται, παρά τις στενές σχέσεις που μέχρις ενός σημείου διατηρούσε με τον κ. Σαμαρά.

Η απόφαση της ηγεσίας η εκλογή του κ. Μπούρα να γίνει διά βοής και όχι με κάλπη προκάλεσε αρκετές γκρίνιες μεταξύ των βουλευτών. «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, που στις εκλογές κατέρρευσε, να στήνει κάλπες κι εμείς νʼ αποφασίζουμε διʼ ανατάσεως των χειρών» ανέφεραν.

Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ τόνιζαν ότι από τη στιγμή που υπήρχε ένας μόνον υποψήφιος, δεν είχε νόημα η ανάδειξη του γραμματέα να γίνει με τη διαδικασία της κάλπης.

Είναι ωστόσο προφανές και δικαιολογημένο ότι με αυτήν τη διαδικασία θέλησαν να αποφύγουν απρόοπτα (λευκά ψηφοδέλτια) από τους λεγόμενους δυσαρεστημένους, που δεν επιβραβεύθηκαν με υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή όλα αυτά θα ήταν μια περιττή πολυτέλεια για το κόμμα και πολύ περισσότερο για την κυβέρνηση» σημείωναν άλλοι βουλευτές.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ