Άρχισαν τα μπλεξίματα…

Τον… γρίφο (για το κατά το πόσο το ΠΑΣΟΚ είναι ή δεν είναι αντιπολίτευση) καλείται να λύσει η νομική υπηρεσία της Βουλής. Γιατί αν είναι συμπολίτευση, η θέση του αντιπροέδρου θα καλυφθεί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και όχι από τον προτεινόμενο για τη θέση, πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, που εκλέγεται από το κυβερνών κόμμα, η ΝΔ πρότεινε τον Τάσο Νεράντζη. Να σημειώσουμε ότι είχε προταθεί η θέση του προέδρου στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος όμως αρνήθηκε.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, που πρότεινε για τη θέση του Α’ αντιπροέδρου τον Θοδωρή Δρίτσα, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκπροσωπείται στην αντιπροεδρία της επιτροπής επειδή συγκυβερνά και ο Κανονισμός ορίζει ότι οι θέσεις των δύο αντιπροέδρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλύπτονται από την αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει το γνωστό επιχείρημα, ότι παρέχει απλή στήριξη στην κυβέρνηση και δεν συμμετέχει με στελέχη του σ’ αυτήν, και ο καβγάς μόλις αρχίζει… Δημιουργήθηκε μάλιστα ένταση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης υπερασπίστηκε τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, προκαλώντας το δηκτικό σχόλιο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Και εσύ τώρα, ως τι μιλάς;»

oΜια χαρά και χωρίς προβλήματα μοιράσανε όμως τις θέσεις στα προεδρεία των έξι διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών οι συγκυβερνώντες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ. Εκεί το ΠΑΣΟΚ δεν είχε πρόβλημα να αποδεχτεί ότι είναι συμπολιτευόμενο κόμμα και να καταλάβει μία θέση προέδρου, τέσσερις αντιπροέδρων και μία γραμματέα, ενώ συμφωνήθηκε η ΔΗΜΑΡ να εκλέξει έναν αντιπρόεδρο και πέντε γραμματείς. Ατύχησε όμως στην εκλογή γραμματέα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου είχαν τη φαεινή ιδέα να προτείνουν τη συγγραφέα του συνωστισμού στη Σμύρνη και υπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα παιδείας της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, η οποία κατά τη μυστική ψηφοφορία καταψηφίστηκε, συγκεντρώνοντας μόνο 7 ψήφους. Και επειδή η συμφωνία δεν τηρήθηκε επαρκώς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δεσμεύτηκε επιπλέον να θέσει το θέμα στη συνάντηση των τριών αρχηγών… (Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη σελ. 16)

oΠρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων εξελέγη ο Γιώργος Καλαντζής (ΝΔ), αντιπρόεδρος ο Χρ. Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ) και γραμματέας ο Β. Υψηλάντης (ΝΔ). Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων πρόεδρος είναι ο Μ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ), αντιπρόεδρος η Αγγ. Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ) και γραμματέας η Μ. Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ). Στην Οικονομικών Υποθέσεων: πρόεδρος Α. Μπέζας (ΝΔ), αντιπρόεδρος Γ. Μιχαλογιαννάκης (ΔΗΜΑΡ), γραμματέας Χρ. Γκόκας (ΠΑΣΟΚ). Στην Κοινωνικών Υποθέσεων: πρόεδρος Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ), αντιπρόεδρος Γ. Κωνσταντόπουλος (ΝΔ), γραμματέας Οδ. Βουδούρης (ΔΗΜΑΡ). Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πρόεδρος Κ. Βιρβιδάκης (ΝΔ), αντιπρόεδρος Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ), γραμματέας Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ). Στην Παραγωγής και Εμπορίου πρόεδρος Γ. Βλάχος (ΝΔ), αντιπρόεδρος Γ. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ), γραμματέας Α. Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).

oΜετά την πάροδο εβδομάδων απραξίας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έρχεται το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη Βουλή. Είναι του υπουργείου Παιδείας και αφορά τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ. Την Παρασκευή κατατέθηκε, αύριο συζητείται στην επιτροπή και την Τρίτη στην ολομέλεια. Περιλαμβάνει διατάξεις για τον οργανισμό λειτουργίας του Ιδρύματος Νεολαίας και τη Διά Βίου Μάθησης, διατάξεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, στην ουσία όμως έρχεται για να αποδυναμώσει τον νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ.

Χτύπημα όμως δέχτηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος από την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, που προανήγγειλε την κατάργηση της παρακράτησης 50-80% των συντάξεων των χρονίως ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται σε μονάδες αποκατάστασης ως αντισυνταγματική. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριά, είπε ότι οι διατάξεις αυτές δεν αποτελούσαν μνημονιακή υποχρέωση και αντίκεινται σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κατοχυρωμένα συνταγματικά, όπως η ισότητα απέναντι στον νόμο, η ιδιοκτησία και το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να απολαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν την υγεία και την αυτονομία.
oΗ κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προχωρά σε μείζονες αποφάσεις όπως αυτές που σχετίζονται με το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας ερήμην της Βουλής, συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες και με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ζητούν να κληθεί ο υπουργός Οικονομικών στην επιτροπή για να ενημερωθούν οι βουλευτές. Για να υποχρεωθεί ωστόσο να προσέλθει ο υπουργός, πρέπει να το ζητούν τα 2/5 των βουλευτών της επιτροπής. Και για να συμπληρωθεί ο αριθμός μένει να το ζητήσουν επιπλέον τρεις βουλευτές. Άρα περιμένουν να υποστηρίξει το αίτημα και η ΔΗΜΑΡ. Ίδωμεν…

oΤον κ. Στουρνάρα καλούν επίσης να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με την παγωνιά που θα φέρει στα νοικοκυριά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης 31 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή, και συγκεκριμένα ποιες κατηγορίες πολιτών θα στηριχθούν και ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής για τη χρηματική υποστήριξη που θα πρέπει να τους δοθεί. Σε σχετική ερώτηση που συνυπογράφουν, αναφέρουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ο εφιάλτης των νοικοκυριών, ειδικά για τις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, ενώ και οι τιμή των καυσόξυλων έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Πολύ κρύος προδιαγράφεται ο χειμώνας στη Βουλή για τον κ. Στουρνάρα…

Υπό έξωση οι πρώην

Θέμα έλλειψης χώρων στο μέγαρο του Κοινοβουλίου έθεσε στην πρώτη διάσκεψη των προέδρων ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, προτείνοντας να μετακομίσουν σε άλλο κτίριο οι «πρώην», που δεν είναι πλέον μέλη του Κοινοβουλίου αλλά διατηρούν γραφεία και αποσπασμένους υπαλλήλους, επιτείνοντας το κομφούζιο… «Είμαστε επτά κόμματα σε μια δύσκολη περίοδο με πολλή δουλειά», είπε και ζήτησε να εξεταστεί η απομάκρυνσή των «πρώην» (προέδρων και πρωθυπουργών προφανώς, που αυξάνονται και πληθύνονται) από το κεντρικό κτίριο της Βουλής. «Δεν θέλω να χαρακτηριστώ αγενής», πρόσθεσε, «αλλά τους χώρους αυτούς τους έχουν ανάγκη τα κόμματα και οι εν ενεργεία βουλευτές. Όσο δοξασμένοι είναι οι πρώην πολιτικοί μας, μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα άλλο κτίριο της Βουλής»…


Σχολιάστε εδώ