12,5 δισ. φόρους μπορεί να εισπράξει η Ελλάδα

Η ελβετογερμανική συμφωνία προβλέπει 41% φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων γερμανών πολιτών, σε βάθος δεκαετίας, με τον μέσο όρο να φτάνει στο 25%. Δηλαδή για 1.000.000 ευρώ κεφάλαιο ο φόρος μπορεί να φτάσει τα 400.000 ευρώ! Πέραν της φορολόγησης των τόκων που ανέρχεται στο 10%. Προς στιγμήν αυτή η συμφωνία έχει παγώσει, λόγω της αντίδρασης της γερμανικής αντιπολίτευσης, γιʼ αυτό και δεν έχει κυρωθεί από τη γερμανική Βουλή. Η διαφωνία της αντιπολίτευσης είναι ότι θεωρεί αυτήν τη ρύθμιση ως άδικη μεταχείριση των ειλικρινών φορολογουμένων, δεδομένου ότι ο γερμανός καταθέτης σε ελβετική τράπεζα πληρώνει αυτόν τον φόρο, αλλά διατηρείται η ανωνυμία του, με βάση το τραπεζικό απόρρητο που ισχύει. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι να έχει παγώσει η ελβετογερμανική συμφωνία. Ανάλογη συμφωνία υπάρχει με την Αγγλία και την Αυστρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς της χώρας μας υπήρξαν κάποιες άτυπες διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, αλλά πάγωσαν λόγω των δύο εκλογών.

Μόλις 40 με 50 δισ. οι καταθέσεις;

Στο μεταξύ, αντίθετα με την… ευφορία κυβερνητικών στελεχών, σημερινών και χθεσινών, αλλά και μελών της αντιπολίτευσης, όπως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ότι οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία φτάνουν στα 600 δισ. ευρώ, έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν ξεπερνάνε τα 40 με 50 δισ. ευρώ. Ακόμη όμως και αυτό το ποσό να είναι, αν ισχύσει η φορολόγηση με το 25%, που είναι ο μέσος όρος της ελβετογερμανικής συμφωνίας, η Ελλάδα μπορεί να βάλει στο ταμείο 12,5 δισ. ευρώ (!), όσα δηλαδή ψάχνει τώρα να βρει για να βουλώσει το «στόμα» της «τρόικας».

Αν η χώρα μας κινηθεί με συνέπεια προς αυτήν την κατεύθυνση θα εξοικονομήσει και ένα δισ. ευρώ παραπάνω από τα 11,5 δισ. που ψάχνει και δεν θα χρειαστεί να… πονοκεφαλιάζει για περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Λύσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση όμως;


Σχολιάστε εδώ