«Τέρμα τα λόγια, πουλήστε ασημικά»!
Στην άμεση προώθηση τουλάχιστον 5-6 μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων έως το τέλος του χρόνου θα επιμείνει η «τρόικα», τονίζοντας στην κυβέρνηση ότι τελείωσε ο χρόνος των δισταγμών και της εξειδίκευσης των λόγων για τους οποίους δεν μπορούν να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τομέας στον οποίο… αρίστευσε ο παραιτηθείς επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κώστας Μητρόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «τρόικα» θεωρεί ότι οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις που είχαν εγγραφεί στο πρόγραμμα του 2012, αλλά έχουν καθυστερήσει απελπιστικά και ο κ. Μητρόπουλος έλεγε ότι θα είναι αδύνατον να προχωρήσουν φέτος, θα πρέπει να μπουν στο πρόγραμμα του τελευταίου τετραμήνου του 2012, χωρίς δικαιολογίες για μετάθεσή τους αργότερα. Η «τρόικα», παρότι είχε υποστηρίξει τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ, φέρεται να έχει απογοητευθεί από την έως τώρα λειτουργία του και θα ζητήσει να δοθεί αμέσως δείγμα γραφής στις ιδιωτικοποιήσεις, που θα την πείσει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για πώληση «ασημικών».
Έτσι, θα ασκηθεί έντονη πίεση να προχωρήσουν αμέσως οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων που θεωρούνται «ώριμες», όπως: των δύο εταιρειών υδάτων Αττικής και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), της ΛΑΡΚΟ, για την οποία η «τρόικα» θεωρεί ότι είναι αβάσιμη η επιχειρηματολογία περί σοβαρών λόγων που την εμποδίζουν, του Οργανισμού Ιπποδρομιών, για τον οποίο υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από γαλλικής πλευράς, αλλά βεβαίως και των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, που ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αγοραστών με «βαριά» ονόματα από τον διεθνή χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η Κομισιόν ήδη λαμβάνει μέτρα για να εξουδετερώσει την επιχειρηματολογία που είχε διατυπωθεί μέχρι τώρα από την απελθούσα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, περί σοβαρών προβλημάτων σε πολλές επιχειρήσεις (ΛΑΡΚΟ, ΟΠΑΠ κ.ά.) με θέματα παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που δεν επιτρέπουν την άμεση πώλησή τους.
Στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, υπό τον Χ. Αλμούνια, έγινε μάλιστα ειδική σύσκεψη αυτήν την εβδομάδα, όπου δόθηκαν οδηγίες στα αρμόδια στελέχη, με σκοπό να λυθούν γρήγορα όλα τα εκκρεμή στις Βρυξέλλες θέματα κρατικών ενισχύσεων, με τρόπο που δεν θα εμποδίσει τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων.
Στην παρούσα φάση, η «τρόικα» θέλει οι ιδιωτικοποιήσεις να εστιαστούν όχι στην ακίνητη περιουσία, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις, για έναν βασικό, πολιτικό λόγο: Μόνο εκεί μπορεί να φανεί αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, έστω και αν αυτό θα τη φέρει σε αντιπαράθεση με ισχυρές ομάδες πίεσης, κυρίως δηλαδή με τα συνδικάτα.
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι οι αποφάσεις για την τύχη των δύο κρατικών τραπεζών, της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που η «τρόικα» θεωρεί ότι δεν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν από το Δημόσιο ή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Για τις δύο τράπεζες υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από μεγάλες τράπεζες της «Ομάδας των Τεσσάρων» (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), οι οποίες θα πάρουν ενισχύσεις από το πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ.
Είναι, όμως, πολύ αμφίβολο αν και οι δύο κρατικές τράπεζες μπορούν να απορροφηθούν από μεγαλύτερες χωρίς να χρειασθεί σημαντική αύξηση του συνολικού κονδυλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να προσδιορισθεί πρώτα τι θα γίνει με τις δύο μεγάλες κρατικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μείνει μέχρι τώρα κεφαλαιακά «μετέωρες».