Τέλος σε… ευγένειες από τραπεζίτες

• Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι οι πιστώτριες τράπεζες της Νεοχημικής, που έχουν δανείσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία του Ομίλου Λαυρεντιάδη, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά κατά του ιδίου, κορυφαίων στελεχών της εταιρείας αλλά και των ορκωτών λογιστών για… δημιουργικά «μαγειρέματα» στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, την οποία είχαν εξαγοράσει έναντι αστρονομικού τιμήματος οι Αμερικανοί του Carlyle Group, για να την επιστρέψουν λίγο καιρό αργότερα στον Λ. Λαυρεντιάδη, «φορτωμένη» και με τα δάνεια που είχαν πάρει οι Αμερικανοί για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά. Να σημειωθεί ότι οι ισολογισμοί της Νεοχημικής, πολύ πριν την εξαγοράσει το Carlyle Group με δάνεια από τράπεζες, όπως και η εξωφρενική αποτίμησή της στο Χρηματιστήριο, θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει εξαρχής τα έμπειρα στελέχη των τραπεζών, που αβίαστα δάνεισαν εκατοντάδες εκατομμύρια και τώρα… κλαίνε τα λεφτά τους.
• Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Alpha Bank είχε υποβάλει αίτηση πτώχευσης της «Ελευθεροτυπίας», με βασικό στόχο, όπως λένε στην τραπεζική αγορά, να πετύχει τον διορισμό νέας διοίκησης της εταιρείας από το Πρωτοδικείο, δηλαδή να… «πετάξει έξω» τη Μάνια Τεγοπούλου, η οποία είχε έλθει και σε δημόσια αντιπαράθεση με την τράπεζα.
• Οι νέες, σκληρές πρακτικές των τραπεζιτών έχουν θορυβήσει πολλούς στην αγορά, καθώς δεν είναι λίγοι πλέον οι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες και φοβούνται ότι θα τύχουν ανάλογης… περιποίησης.

«Γάμοι» με το ζόρι…

• Στο μεταξύ, οι τραπεζίτες έχουν και άλλες πηγές άγχους αυτόν τον καιρό, σοβαρότερες ίσως και από την αγωνία για τα «θαλασσοδάνεια». Η κατάσταση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει γίνει οριακή, καθώς παραμένει άγνωστο πότε θα πάρουν το «ζεστό χρήμα» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το αρχικό χρονοδιάγραμμα έχει εκ των πραγμάτων τιναχθεί στον αέρα, αφού καθυστερεί απελπιστικά η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για τις τράπεζες.

• Οι τραπεζίτες, όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, φοβούνται ότι η κυβέρνηση είναι πιο ευάλωτη από ποτέ στις πιέσεις της «τρόικας», καθώς δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να καθυστερήσει άλλο η εκταμίευση της επόμενης δόσης-μαμούθ από το διεθνές δάνειο. Έτσι, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να γίνουν σοβαρές υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σε ζητήματα που «καίνε» τον τραπεζικό κλάδο: Να δεχθεί η κυβέρνηση τις συγχωνεύσεις τραπεζών με… το ζόρι, που λέγεται ότι θέλει η «τρόικα», ή να γίνει δεκτό να αναλάβει ξένος τραπεζίτης τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι το στέλεχος που θα ήθελαν οι δικοί μας τραπεζίτες και θα εγγυάται ότι θα χειρισθεί με «διακριτικότητα» τα προβλήματά τους.

• Πάντως, έχουν και λόγους να ελπίζουν ότι μπορεί η «τρόικα» να επιτρέψει καλή μεταχείριση των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών: Βλέπουν, για παράδειγμα, ότι στην Πορτογαλία η «τρόικα» άφησε να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας, Millennium BCP, κατά 85% με ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές, με συνέπεια να χρειασθεί να βάλουν πολύ μικρό ποσό στην αύξηση κεφαλαίου οι ιδιώτες, με έκδοση νέων μετοχών. Όμως, η Πορτογαλία, όπως φάνηκε και από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, είναι «καλός μαθητής» της «τρόικας» και ίσως γι’ αυτόν τον λόγο πετυχαίνουν και οι τράπεζές της διευκολύνσεις, που δύσκολα θα προσφερθούν στις ελληνικές όσο είμαστε οι «κακοί μαθητές»…


Σχολιάστε εδώ