«Στοπ» στα σενάρια για μισθούς από την Εκκλησία

Το σχέδιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκπονηθεί από συνεργάτη τής προηγούμενης κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου, επανήλθε πρόσφατα στη δημοσιότητα και προέβλεπε τη συμμετοχή και της ίδιας της Εκκλησίας στη μισθοδοσία των κληρικών. Το ποσό που θα εξοικονομούσε η κυβέρνηση ανερχόταν στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Δαπάνη που εκ των πραγμάτων θεωρείται «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στη σπατάλη που συνεχίζει να γίνεται σε διάφορους τομείς τού Δημοσίου, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τα εκκλησιαστικά θέματα. Αν υπολογίσει κανείς την προσφορά που «επιστρέφεται» πίσω στο κράτος, ιδιαίτερα στα κενά που καλύπτονται στον κοινωνικό τομέα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αμελητέο. Όταν, όπως είναι γνωστό, τα χρήματα που δαπανώνται ετησίως για την ενοικίαση κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες –και ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε τη μεταστέγασή τους σε ιδιόκτητα κτίρια– ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Οι αρχιερείς είναι προβληματισμένοι για το ότι η κουβέντα συνεχίζει να περιστρέφεται –όταν θίγονται θέματα της εξοικονόμησης πόρων του Δημοσίου– σε περικοπή των μισθών των ιερέων. «Οι περικοπές που έχουν γίνει σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους έχουν γίνει και για τους ιερείς, που είναι και οι πιο χαμηλόμισθοι στην κλίμακα», έλεγε πρόσφατα μητροπολίτης της κεντρικής Ελλάδας.

Αν καλυφθεί από την Εκκλησία η δαπάνη μισθοδοσίας των ιερέων, τότε θα μειωθεί δραματικά το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. «Δεν είναι εκβιασμός, αλλά η πραγματικότητα. Τα νούμερα δεν βγαίνουν αλλιώς. Ήδη σηκώνουμε βάρος που δεν θα αντέξουμε για πολύ, αφού τα έσοδα από ενοίκια και τον οβολό των πιστών είναι λιγοστά και οι ανάγκες του κόσμου αυξάνονται μέρα με τη μέρα», αναφέρει έτερος μητροπολίτης.

Στην Ιεραρχία υπάρχει ένας αναβρασμός γιατί θίγονται «κεκτημένα» δεκαετιών και συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους που έχουν κατοχυρωθεί από το Σύνταγμα. «Όσοι γνώριζαν λίγο την Ιστορία, θα ήξεραν πως δεν έχει γίνει καμία χάρη στην Εκκλησία και πληρώνονται οι ιερείς της από το Δημόσιο. Υποχρέωση που ανέλαβε η Πολιτεία είναι, όταν έλαβε σε αντάλλαγμα ανυπολόγιστης αξίας εκτάσεις», έλεγε σκληροπυρηνικός μητροπολίτης στους συνεργάτες του.

Το σχέδιο, εκτιμούν εκκλησιαστικοί κύκλοι, δεν θα προχωρήσει και ο Αρχιεπίσκοπος και αρκετοί ιεράρχες φαίνεται να έχουν λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις από όλες τις πολιτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Εκτιμούν, εξάλλου, πως το σχέδιο δεν θα περνούσε ακόμη και σε μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην κάνει τον σταυρό του όταν περνά έξω από μια εκκλησία, αλλά ο τρόπος χειρισμού των πραγμάτων από τον Αρχιεπίσκοπο του έχει δώσει να αντιληφθεί ότι η Εκκλησία όχι μόνο δεν είναι αντίπαλος, αλλά πολύτιμος κοινωνικός εταίρος και σύμμαχος στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και αλληλέγγυου κράτους», καταλήγει πρόσωπο που γνωρίζει καλά τον εκκλησιαστικό χώρο.


Σχολιάστε εδώ