Στη Βουλή το βιβλίο που γκρεμίζει τη γλώσσα μας

Με ερώτηση που κατέθεσαν ξεχωριστά οι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας και Άδωνις Γεωργιάδης, το θέμα του βιβλίου παίρνει πλέον πολιτική διάσταση, με επιπτώσεις που θα έχουν κόστος για την πρώτη κυβερνητική δύναμη. Ο κ. Πολύδωρας ζήτησε να μην επιτρέψει το υπουργείο να κυκλοφορήσει το βιβλίο, ενώ ο κ. Γεωργιάδης την απόσυρση του.

Συγκεκριμένα ο κ. Πολύδωρας, επισημαίνει στην ερώτησή του ότι:

«Κατά τα φαινόμενα είναι μέγα παιδαγωγικό λάθος να επιχειρείται ακουσίως ή εκουσίως μια τόση και τέτοια σύγχυση και ασάφεια στο θεμελιώδες μάθημα της διδασκαλίας των γραμμάτων της ελληνικής γλώσσας με τη σύμμιξη ελληνικών και λατινικών χαρακτήρων. Όλα δείχνουν και μας κάνουν να υποψιαζόμαστε πως τα πράγματα οδηγούνται και καθοδηγούνται ύπουλα και ταχέως στη λεγόμενη φωνητική γραφή και κατ’ επέκταση στην αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό, όπως θεαματικά, προοιμιακά όσο και προκλητικά φαίνεται από τα εισαγόμενα νέα σύμφωνα “μπ, ντ, γκ”. Τα γράμματα, φωνήεντα και σύμφωνα και δίφθογγοι, είναι ο πυρήνας και η καρδιά του συστήματος σκέψεως, ομιλίας και επικοινωνίας που λέγεται ελληνική γλώσσα και τυχόν τραυματισμός τους είναι αυτομάτως θανάσιμος για την ίδια τη γλώσσα» και στη συνέχεια ρωτάει τον υπουργό Παιδείας αν: «θα επιτρέψει την κυκλοφορία του εν λόγω βιβλίου της “Νέας Ελληνικής Γραμματικής” και την επί τη βάσει τούτου διδασκαλία των μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού».

Πάμε από το κακό στο χειρότερο

Εξ άλλου, στην ερώτηση που κατέθεσε, ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει:

«Αν και οι επιστημονικές απόψεις διίστανται ως προς το θέμα των φωνηέντων και ακόμη και αν δεχθούμε την επιστημονική ορθότητα του συγκεκριμένου κεφαλαίου, δεν παύει το βιβλίο αυτό, όπως και άλλα, να έχουν προκαλέσει τα δυσμενή σχόλια τόσο των γονέων όσο και μεγάλης μερίδας της επιστημονικής κοινότητας. Κύριε υπουργέ, ο Λένιν είχε γράψει κάποτε: “Αν θέλεις να εξαφανίσεις έναν λαό, εξαφάνισε τη γλώσσα του”.

Είναι δεδομένο ότι το γλωσσικό επίπεδο των Ελλήνων διαρκώς πέφτει και όλα αυτά τα πολύχρωμα βιβλία αντί να συμβάλλουν στην άνοδο του γλωσσικού επιπέδου κάνουν το εντελώς αντίθετο.» Και ρωτάει τον υπουργό Παιδείας: «Μήπως πρέπει να αναθεωρηθεί από μηδενικής βάσεως ο τρόπος συγγραφής των σχολικών βιβλίων της γλώσσας, που εδώ και τριάντα έτη πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, και, αν κρίνετε σκόπιμο, τη διενέργεια ειδικής συνεδρίας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με αποκλειστικό αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας;».

Υπέρ η ΜΑΚΙ!

Παρέμβαση υπέρ του βιβλίου έκανε η ΜΑΚΙ, η μαθητική οργάνωση της ΝΔ. Σε ανακοίνωση της λέει:

«Καταληκτικά η “Νέα Ελληνική Γραμματική” της Ε’ και Στ’ Δημοτικού είναι επιστημονικά ορθή. Ως Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιστημονική ορθότητα αποτελεί τη μόνη βάση τόσο για την εκπαίδευσή μας, όσο και για την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας. Όλα τα υπόλοιπα είναι για θεωρίες συνωμοσίας»!


Σχολιάστε εδώ