ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Στο παραδοσιακό καφεδάκι, το νεράκι που επιμένει στο μισό ευρώ, τα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας, σε όλα στο σούπερ μάρκετ. Όταν η φτώχεια έχει μπει στα περισσότερα σπίτια και το τραπέζι όλο και λιγότερα πράγματα διαθέτει και η κάθε οικογένεια έχει τον άνεργό της, κι όχι μόνο έναν…

Κανένα μέτρο, καμία πίεση δεν ασκήθηκε για να πέσουν οι τιμές. Να προσαρμοστούν στο επίπεδο ζωής που έχει φέρει η θύελλα της κρίσης.

Δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια η κυβέρνηση όταν έχει συρρικνωθεί το εισόδημα των πολιτών της κατά 50% και η ληστεία με τις ακριβές τιμές να συνεχίζεται, να μην υπάρχει ίχνος ανθρώπινης ευαισθησίας και αλληλεγγύης των καταστηματαρχών, των επιχειρηματιών απέναντι στους καταναλωτές, χάρη στους οποίους υπάρχουν.

Δεν έχουμε εργαλεία, ισχυρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί, από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι αγορανομικές διατάξεις, που όριζαν το επίπεδο των τιμών. Είναι μια από τις πιο οδυνηρές συνέπειες της ασύδοτης απελευθέρωσης της αγοράς, την οποία αποθεώσαμε.

Μόνο που δεν είναι η απόλυτη αλήθεια… Γιατί η εξουσία έχει τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης. Και πίεσης. Με συνεχείς ελέγχους, με σύγκριση τιμών σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε σχέση με τις τιμές που έχουν οι ίδιες αλυσίδες σʼ άλλες χώρες της ΕΕ. Με αντικίνητρα που θα αναγκάζουν βιομηχανίες, επιχειρήσεις και μαγαζιά να κατεβάζουν τις τιμές. Αλλά και ζητώντας από την ΕΕ, λόγω της άγριας πτώσης του εισοδήματος, την άδεια να επιβάλει μέτρα μείωσης των τιμών και των αμοιβών.

Έχει η κυβέρνηση κι άλλη, πιο ισχυρή δυνατότητα. Να δημιουργήσει ένα Κίνημα προσαρμογής των τιμών με στόχο την εξισορρόπηση στην αγορά, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει σε ένα βαθμό τα ίδια προϊόντα που αγόραζε πριν από το τσουνάμι.

Ένα Κίνημα που θα παρεμβαίνει στον έλεγχο διαμόρφωσης των τιμών. Πώς είναι δυνατόν να αγοράζει ο χονδρέμπορος από το χωράφι την ντομάτα 0,20 λεπτά και στο μανάβικο της γειτονιάς να φθάνει περίπου στο 1 ευρώ, ίσως και παραπάνω. Κι αυτό συμβαίνει σε όλη την αγορά, σε κάθε είδος και υπηρεσία.

Εδώ και τώρα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΙΜΩΝ, όπου θα κληθούν να συμμετέχουν ΕΝΕΡΓΑ ΟΛΟΙ οι πολίτες. Και θα υποχρεώνουν το κράτος, την κυβέρνηση να πάρει διοικητικά μέτρα. Αποτέλεσμα αυτού του Κινήματος θα είναι η αποδέσμευση διαθέσιμου εισοδήματος, που θα φύγει από κερδοσκοπικές τσέπες και θα ανακυκλωθεί σαν νέα ζήτηση στην οικονομία.

Η μάχη κατά των τιμών θα έχει ως αντιστάθμισμα τον περιορισμό των απωλειών που έχει υποστεί η κάθε οικογένεια από την καταλήστευση των μισθών και των συντάξεων, και από την ανεργία, την ύφεση και τη φορολογική καταιγίδα.


Σχολιάστε εδώ