Περιμένοντας την «τρόικα»…

Το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται σε μεγάλη απόκλιση, ενώ την επίτευξη των στόχων καθιστά δυσχερέστερη η παρατεταμένη και συνεχώς αυξανόμενη ύφεση. Η επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο τουλάχιστον χρόνια είναι η μόνη διέξοδος προκειμένου να αποφευχθούν πρόσθετα περιοριστικού χαρακτήρα μέτρα. Οι πιέσεις των δανειστών προς τη χώρα μας είναι ασφυκτικές, εξ ου και μετέθεσαν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της «τρόικας». Στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς συμφωνήθηκε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εντός του 2012. Παράλληλα θα αναζητηθούν ισοδύναμα για τα μέτρα που αποφασίσθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη συζήτηση που αφορούσε μέτρα ύψους 11,6 δισ. για τη διετία 2013-14 και δόθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Ακόμη αποφασίσθηκε να επισπευσθεί ο χρόνος κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα θέσει επισήμως θέμα επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όνειρο απατηλό…

ΕΝΤΟΝΑ αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «απατηλή προεκλογική δέσμευση» τα περί επαναδιαπραγμάτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως λένε ψέματα οι πολιτικοί αρχηγοί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και προέβλεψε ότι θα υπάρξει και τρίτο Μνημόνιο. Αρνήθηκε να συναντηθεί με τους επικεφαλής της «τρόικας» και κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο και ταυτόχρονα να ζητήσει έκτατη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για να συζητηθεί το πρόβλημα της Ελλάδας. Για γαϊτανάκι ανευθυνότητας έκαναν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και κατήγγειλαν ότι η «τρόικα» της συγκυβέρνησης κρύβεται πίσω από την ξένη «τρόικα». Από την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ότι ακόμη κι αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, αυτά θα έχουν κόστος για τον ελληνικό λαό, ενώ προεξόφλησε νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Απρόθυμοι

ΥΨΗΛΟ εμπόδιο στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για περιστολή των δημοσίων δαπανών, η… απροθυμία αρκετών υπουργών να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους και να εξασφαλίσουν τα αναγκαία ποσά. Οι επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Γ. Στουρνάρας δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Από τα συνολικά 11,6 δισ. που πρέπει να βρεθούν λείπουν περί τα 3,5 δισ. και αν τελικώς δεν βρεθούν, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στην ανεπιθύμητη λύση των οριζόντιων μέτρων (περικοπές μισθών-συντάξεων). Στην προσπάθειά του νʼ αντληθούν έσοδα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε λεπτομερή λίστα με τα ακίνητα του Δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις, με τον πρωθυπουργό να επιμένει στην ανάγκη να υπάρξουν αμέσως αποτελέσματα. Θα είναι μάλιστα αυτό το ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την επιμήκυνση του προγράμματος.

Το συζητούν…

ΣΕ εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας με τους συνδικαλιστικούς και εργοδοτικούς φορείς για τα εργασιακά. Ο ΣΕΒ θέτει ως κύρια προτεραιότητα τη μείωση του κόστους εργασίας με περικοπή των αποδοχών σε κλάδους που η συλλογική σύμβασή τους είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την Εθνική Σύμβαση. Από την πλευρά τους, οι έμποροι ζητούν την επαναφορά του βασικού μισθού στα 701 ευρώ, επισημαίνοντας τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση. Εκτιμούν ότι το Δημόσιο θα έχει έσοδα της τάξης των 2,4 δισ., θα ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και την επόμενη διετία θα «πέσουν» στην αγορά περί τα 4,7 δισ. Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ζήτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα σεβαστεί την όποια συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων, θα τη νομοθετήσει ανεξάρτητα από τη θέση που θα έχει η «τρόικα», αλλά και τις πιέσεις που ενδεχομένως θα ασκήσει.

«Να φύγουν»!

ΕΝ μέσω θέρους εξελίσσονται οι διαδικασίες ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, που θα κορυφωθούν το φθινόπωρο με τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Την ίδια στιγμή η απροθυμία κορυφαίων στελεχών να αναλάβουν ρόλους, καθώς και η κινητικότητα που σημειώνεται στις παρυφές του κόμματος, έχουν προκαλέσει ανησυχία και εκνευρισμό στην ηγεσία. Ενδεικτική η αναφορά του Βαγγ. Βενιζέλου ότι όποιο από τα στελέχη σχεδιάζει την ίδρυση νέου κόμματος ή δεν αισθάνεται καλά στο ΠΑΣΟΚ, καλύτερα να αποχωρήσει αμέσως. Στο επίπεδο των συνεργασιών με άλλα κόμματα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους.

Με βαλίτσες…

ΝΕΕΣ διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τη διακίνηση μαύρου χρήματος από τον Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά την κατάθεση του εξαδέλφου του και άμεσα εμπλεκόμενου Ν. Ζήγρα. Ο τελευταίος αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη διακίνηση τεράστιων ποσών από τις μίζες για τα TORM1, την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών κ.ά. Κατέθεσε ακόμη ότι στην υπόθεση είχε ενεργό ανάμειξη πρώην υπουργός της Κύπρου, ο Ντ. Μιχαηλίδης, ο οποίος μετέφερε τα χρήματα στο νησί ακόμη και με βαλίτσες για να τα «ξεπλύνει». Ανέφερε επίσης ότι στη διακίνηση των χρημάτων πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και οι τότε στενοί συνεργάτες του κ. Τσοχατζόπουλου, οι Γ. Σμπώκος και Γ. Μπέλτσιος. Τέλος, είπε ότι ο πρώην υπουργός είχε καταβάλει 500 χιλ. δολάρια στην πρώην σύζυγό του για την έκδοση του διαζυγίου και ότι τόσο εκείνη όσο και η δεύτερη σύζυγός του (Β. Σταμάτη) γνώριζαν για τις μίζες με λεπτομέρειες. Τόσο ο κ. Μιχαηλίδης όσο και ο κ. Σμπώκος διέψευσαν τα όσα κατέθεσε ο κ. Ζήγρας, τονίζοντας ότι δεν είχαν καμιά σχέση με τη διακίνηση χρημάτων.


Σχολιάστε εδώ