Περίεργα παιγνίδια…

***

— Αληθεύει ότι με αφορμή τη μη υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Τόνυ Νικολαΐδη για τον ΟΣΕΠ ο πρώην γ.γ. του ΥΠΕΞ κ. Αλέξιος Ιωάννης Ζέπος αποφάσισε να προχωρήσει σε… αντίποινα εναντίον της Ρωσίας;
Μαθαίνουμε ότι με βάση και έγγραφο που διακινήθηκε στο ΥΠΕΞ ο κ. Ζέπος ενημέρωνε ότι, παρά το ρωσικό αίτημα για αλληλοϋποστήριξη στη διεκδίκηση θέσεων σε επιτροπές του ΟΗΕ, έσπευσε να απαντήσει στον ρώσο πρέσβη ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για τη στήριξη άλλων υποψηφιοτήτων και δεν μπορεί να στηρίξει ρωσικές υποψηφιότητες.

— Καταλαβαίνετε με πόσο… ενθουσιασμό έγινε γνωστή αυτή η θέση στη ρωσική πλευρά και το ερώτημα που γεννάται είναι εάν ο κ. Δήμας και κατόπιν ο κ. Μολυβιάτης είχαν ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του υπηρεσιακού γ.γ. του ΥΠΕΞ ή επρόκειτο για προσωπική επιλογή.

• Ο κ. Ζέπος, βεβαίως, φεύγει, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τον κ. Χ. Παναγόπουλο, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις (και με την υποστήριξη του κ. Αβραμόπουλου) την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, η οποία πλέον είναι κενή μετά την επιστροφή του Β. Κασκαρέλη, που αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ.
Τα πράγματα μπλέκονται, βεβαίως, γιατί ο κ. Κασκαρέλης είχε υπονομευθεί από το Κέντρο, καθώς εκτός των άλλων σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου οι επαφές με την Ουάσινγκτον έκλειναν με άλλους τρόπους και ο έλληνας πρέσβης μάθαινε έτσι πολύ συχνά από τους δημοσιογράφους για τις επαφές της κυβέρνησης Παπανδρέου με την αμερικανική κυβέρνηση. Και για όσους το λησμονούν, την υπηρεσιακή κάλυψη αυτών των διαύλων προσέφεραν τα μεγάλα αφεντικά του ΥΠΕΞ: ο γ.γ., ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών…

— Μέσα σε όλα, ετοιμάζεται και το Ανώτατο Υπηρεσιακό για την Τρίτη (εκτός απροόπτου). Εκτός του κ. Παναγόπουλου για την Ουάσινγκτον, στο Βατικανό φαίνεται να πηγαίνει ο Γ. Παπαδόπουλος, θέση την οποία όμως διεκδικούσε και ο Θ. Θεοδώρου, διπλωματικός σύμβουλος του Θ. Πάγκαλου όσο ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ερωτηματικό αποτελεί η Άγκυρα, ενώ η κάλυψη της θέσης στο Λονδίνο θα επηρεάσει και τον υπολογισμό για τις επόμενες μεταθέσεις, όπου θα ανοίξει πιθανόν και η ΜΕΑ ΕΕ λόγω συνταξιοδοτήσεως του κ. Σωτηρόπουλου. Μέσα σε όλα πρέπει να βρεθεί και θέση για να αξιοποιηθεί ο μέχρι τώρα διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας.

— Τι γίνεται με το Σχολείο της Χειμάρρας; Μας λένε ότι «σκοτώνονται» οι διαχειριστές του Σχολείου που σχετίζονται με την ΟΜΟΝΟΙΑ με άλλους μειονοτικούς που στρέφονται προς τους Βορειοηπειρωτικούς Συλλόγους της Αμερικής ζητώντας να κοπεί η χρηματοδότηση του Σχολείου, μια και τα χρήματα καταλήγουν… αλλού. Μήπως πρέπει να υπάρξει μια διακριτική παρέμβαση και από την Αθήνα, ώστε να μη δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα η ελληνική εκπαίδευση στη Βόρειο Ήπειρο;

— Δημοσιεύτηκε και το Προεδρικό Διάταγμα βάσει του οποίου ο Διονύσιος Κοδέλλας διορίστηκε «πρέσβης εκ προσωπικοτήτων με καθήκοντα παρακολούθησης θεμάτων εξωτερικής πολιτικής για δύο έτη».

— Άριστος επαγγελματίας ακούγεται ότι είναι ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, που ορίσθηκε γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Εξάλλου, τιμής ένεκεν, είχε οριστεί και μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΜ. Αλλά μήπως θα έπρεπε να υπάρξει ένας πιο σοβαρός έλεγχος, μια και η επιχειρηματική συνεργασία του στην Ελλάδα με εταιρείες συμφερόντων του Σόρος δεν αποτελεί και το καλύτερο διαβατήριο για τη συμμετοχή στην ελληνική δημόσια ζωή; Πολύ περισσότερο, μάλιστα, εάν η θέση στην οποία ορίσθηκε αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της αξιοποίησης σημαντικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ…

— Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, πάντως, ο ίδιος ο κ. Μίχαλος έχει διαβεβαιώσει ότι η επαγγελματική σχέση του με τον Σόρος κράτησε μόλις δυο τρία χρόνια και έχει διακοπεί ήδη από το 2004…

• Όλο και επιμένουν, όπως κάθε καλοκαίρι εξάλλου, οι πληροφορίες και οι διαρροές περί επικείμενης κινητικότητας στο Σκοπιανό. Φωτιά στις φήμες έριξε η άφιξη στην περιοχή του κ. Νίμιτς, που μετά την επίσκεψη στα Σκόπια, συνοδεύοντας τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, θα πάει και στη Θεσσαλονίκη, για να συναντηθεί με τον κ. Βασιλάκη και να τον ενημερώσει για το πού βρισκόμαστε.

Με τον Ντίμη έχουν γίνει πια φίλοι και όσοι τους γνωρίζουν καλά δυσκολεύονται να απαντήσουν εάν ο κ. Νίμιτς αποφάσισε πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του να αφιερώσει ένα τριήμερο για την επίτευξη λύσης στο Σκοπιανό ή απλώς για να συναντήσει τον φίλο του και να τα πουν από κοντά στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, τα πράγματα δεν θα είναι ειδυλλιακά το φθινόπωρο για το Σκοπιανό, και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο κ. Σαμαράς, καθώς το θέμα της ονομασίας είναι ένα ζήτημα που και τη συνοχή της κυβέρνησης μπορεί να απειλήσει αλλά και τον ίδιο προσωπικά να πλήξει.

— Μέσα σε όλα τα άλλα, μόνο έκπληξη προκαλεί η σπουδή για σύγκληση των κοινών Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας – Τουρκίας, του λεγόμενου G to G, σε μια περίοδο που και η Τουρκία αλλά και η Ελλάδα έχουν άλλα, πολύ μεγάλα ζόρια να αντιμετωπίσουν. Εξάλλου, με Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή να περιμένουν στη γωνία, μάλλον δεν θα είναι το πιο ευχάριστο για τον κ. Σαμαρά να φωτογραφίζεται καταθέτοντας στεφάνι στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ.


Σχολιάστε εδώ