Οριστικά 8 άδειες σε παρόχους για την ψηφιακή τηλεόραση

Τα μέλη της ομάδας του καθηγητή Κανάτα, που ανέλαβε από το πρώην υπουργείο Μεταφορών τη σύνταξη του ψηφιακού χάρτη, παρουσίασαν όλα τα δεδομένα.

Ο νέος ψηφιακός χάρτης, όπως παρουσιάστηκε, επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας την αποκάλυψη των «Τυπολογιών» στις 8 Ιουλίου για τη «δημοπρασία των τηλεοπτικών συχνοτήτων». Συγκεκριμένα, ο νέος χάρτης προβλέπει τον διαχωρισμό της Ελλάδας σε 34 γεωγραφικές ενότητες.

Το δίκτυο που επιλέγεται είναι μονοσυχνικό SFN. Καθορίζονται σε όλη την επικράτεια 191 κέντρα εκπομπής για ψηφιακή τηλεόραση και άλλα 84 κέντρα επικουρικά. Από τον διαχωρισμό αυτό προκύπτουν 8 πολυπλεξίες, 8 δηλαδή δίαυλοι για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα διατεθούν στους παρόχους δικτύου. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι πολυπλεξίες που προκύπτουν είναι 9 ή 10. Οριστικά πλέον οι δίαυλοι από 61 έως 69 στα UHF αποδίδονται για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (ψηφιακό μέρισμα για ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων) και οι επικοινωνίες του Στρατού μετακινούνται στους διαύλους 57 έως 60. Η τηλεόραση, δηλαδή, κρατική, ιδιωτική πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακή, καθώς και η συνδρομητική, θα εκπέμπει στο φάσμα των διαύλων από 21 μέχρι και 56 στα UHF. Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις που έγιναν και κατέγραψαν οι «Τυπολογίες», το σχέδιο προβλέπει να δοθούν στην ΕΡΤ 2 από τις 8 πολυπλεξίες, στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και στη συνδρομητική τηλεόραση οι 4 πολυπλεξίες και οι άλλες 2, κατά περιοχή πιθανώς από 3 ως 4, στα περιφερειακά κανάλια. Με αυτό το σχέδιο η ΕΡΤ χάνει τη μισή «συχνότητα» που είχε κατά το μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η ΕΡΤ τη μεταβατική περίοδο έχει 2,5 πολυπλεξίες, στις δύο μεταφέρει τα κρατικά κανάλια της και την τρίτη τη μοιράζεται μισή μισή με τη Forthnet για τα δορυφορικά κανάλια της ΕΡΤ και τα συνδρομητικά της Nova Επίγεια. Ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων θα πρέπει να δοθεί για δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα.


Σχολιάστε εδώ