Με ποσόστωση και οι γενικοί γραμματείς

Η οριστικοποίηση των ονομάτων επήλθε έπειτα από διαπραγματεύσεις («παζάρια») αρκετών ημερών μεταξύ των κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση. Αιτία της καθυστέρησης, η επιθυμία και των τριών πλευρών να προωθήσουν πρόσωπα της δικής τους επιλογής σε συγκεκριμένα υπουργεία, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις διαπιστώθηκε… σύγκρουση συμφερόντων. Χαρακτηριστική, μεταξύ άλλων, η περίπτωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου η Νέα Δημοκρατία επιθυμούσε να τοποθετήσει δικό της στέλεχος, αλλά το ΠΑΣΟΚ επέμεινε και πέτυχε την παραμονή του Ν. Κανελλόπουλου. Πιο δύσκολο ήταν το έργο του Αντ. Σαμαρά, που έπρεπε να επιλέξει μέσα από έναν μακρύ κατάλογο στελεχών, ανάμεσα σʼ αυτούς αρκετοί πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη κ.ά. Αποτέλεσμα ήταν να δυσαρεστηθούν όσοι ανέμεναν το πολυπόθητο τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου που δεν ήρθε ποτέ. Από την πλευρά του, ο Βαγγ. Βενιζέλος ζήτησε και εξασφάλισε την παραμονή εννέα γενικών γραμματέων που είχαν διορισθεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι στη διάρκεια της θητείας τους προκάλεσαν εντάσεις και προβλήματα. Ευτυχέστερος όλων ο Φ. Κουβέλης που –επιτέλους– «έβαλε πόδι» στον κρατικό μηχανισμό, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες 5-6 γενικοί γραμματείς ήταν της δικής του επιλογής.

Τη… «μερίδα του λέοντος» πήραν τα υπερυπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών που απέκτησε δέκα (10) γενικούς γραμματείς και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού που έχει πλέον έξι (6), ενώ το νεοσύστατο υπουργείο Ναυτιλίας τέσσερις (4), όπως και το Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Από δήμαρχος…

Θέση γενικού γραμματέα Διαφάνειας στο Δικαιοσύνης κατέλαβε ο Γ. Σούρλας, βουλευτής της ΝΔ αρκετές τετραετίες, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής και υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη το μακρινό 1990-93! Ο Τ. Λάσκος, που τη διετία 2004-6 ήταν υφυπουργός Τουρισμού, βρέθηκε γενικός γραμματέας στο ίδιο υπουργείο. Πρώην βουλευτής και η Ζ. Μακρή (απέτυχε να εκλεγεί) τον Ιούνιο, τοποθετήθηκε γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εσωτερικών, θέση περιορισμένων αρμοδιοτήτων όσο και δυνατοτήτων. «Ατυχήσασα» των πρόσφατων εκλογών και η νέα γραμματέας Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Ελ. Καρατζόλα, υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ στα Δωδεκάνησα. Υποψήφιος βουλευτής, αλλά το 2000 με τη ΝΔ, και ο γενικός γραμματέας στο Εσωτερικών Σερ. Τσόκας, ενώ το 2002 ήταν υποψήφιος νομάρχης Δυτ. Αττικής. Αρκετοί από τους νέους γενικούς γραμματείς είναι… παλιοί γνώριμοι, αφού έχουν περάσει και στο παρελθόν από αντίστοιχες θέσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού Άγγ. Συρίγος έχει διατελέσει ειδικός γραμματέας ή σύμβουλος στα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, ενώ οι Θ. Ανδρεουλάκος και Π. Γεωργιάδης, γ.γ. στο Δημ. Τάξης, είχαν διατελέσει σε αντίστοιχες θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών. Μακροβιότερη γεν. γραμματέας η Λ. Μενδώνη. Ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού την περίοδο Σημίτη (1999-2004) κι επανήλθε επί Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Β. Βενιζέλος επεδίωξε μετά τις εκλογές του Ιουνίου να την αναβαθμίσει σε αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού. Προφανώς… Πολιτισμός δεν γίνεται χωρίς την κ. Μενδώνη. Και για τον Αρ. Καλογερόπουλο (γ.γ. Εξωτερικών) δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς ήταν γενικός γραμματέας στο Υγείας, την περίοδο που υπουργός ήταν ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τελικά όπου πάει παίρνει και τον Καλογερόπουλο μαζί του. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που συνεργάζονται οι δυο τους, αφού ο κ. Καλογερόπουλος ήταν ειδικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων την περίοδο 1998-2002, όταν δήμαρχος ήταν ο κ. Αβραμόπουλος. Ο Σπ. Ευσταθόπουλος (γ.γ. Βιομηχανίας) την περίοδο 2004-7 ήταν ειδικός γραμματέας Ανάπτυξης και το διάστημα 2007-9 γ.γ. Τουριστικής Ανάπτυξης. Μεταξύ των νέων γενικών γραμματέων συγκαταλέγεται κι ένας… πρώην συνεργάτης του περιβόητου μεγαλοεπενδυτή Τζ. Σόρος. Πρόκειται για τον Παν. Μίχαλο (γ.γ. Διεθνών Οικονομικών), ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συνεργασία αφορούσε την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και τίποτα περισσότερο.

Με περγαμηνές

Όνομα βαρύ, με ιστορία, θεωρείται ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Β. Κασκαρέλης. Είναι στην υπηρεσία από το 1974, διετέλεσε επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς και από το 2009 πρέσβης στην Ουάσινγκτον, ενώ έχει τιμηθεί με βραβεία στις ΗΠΑ, τη Γαλλία κ.α.


Σχολιάστε εδώ