Δώρο-άδωρο θα είναι οι 60 δόσεις αν ισχύσουν για ληξιπρόθεσμα μέχρι 100.000 ευρώ
Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας δεν πρέπει να έχει πλαφόν ή τουλάχιστον να είναι μέχρι 1.000.000 ευρώ. Τότε μόνο το κράτος θα εισπράξει πάρα πολλά χρήματα, μόνο αν το πλαφόν δεν είναι στα 100.000 ευρώ.
Σήμερα οι δόσεις φθάνουν τις 16, με τη δυνατότητα του Εφόρου, σε κάποιες περιπτώσεις, να τις κάνει 20.
Είναι τέτοια η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, που ούτε αυτά που τους χρωστάει το Δημόσιο και οι Οργανισμοί του αλλά και δήμοι δεν μπορούν να εισπράξουν, αφού λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν δεν έχουν φορολογική ενημερότητα.
Ένα δείγμα της τραγωδίας που βιώνει η αγορά είναι το γεγονός ότι το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών κατακλύζεται κάθε μέρα από τηλεφωνήματα πολιτών που ρωτούν αν θα υπάρξουν ρυθμίσεις για πληρωμή των χρεών σε περισσότερες δόσεις.
Θυμίζουμε ότι η Βουλή επί κυβέρνησης Παπαδήμου είχε ψηφίσει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ορίζει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων σε 60 δόσεις, όμως αναγκάστηκε να την πάρει πίσω, κατόπιν απαίτησης της «τρόικας» οι δόσεις να μην είναι παραπάνω από 16!
Επίσης έσοδα μπορεί να έχει το Δημόσιο όπως με κάποιες άλλες ρυθμίσεις, όπως με τα κότερα που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικά ενώ είναι για ιδιωτική χρήση. Με έναν συμβιβασμό που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους, υπολογίζεται ότι κάθε μήνα το Δημόσιο θα έχει έσοδα, μόνο από αυτόν τον χώρο, γύρω στα 15.000.000 ευρώ!
Ζητούν παράταση στις δόσεις για τα ΤΕΜΠΜΕ
Στο μεταξύ, σε αδυναμία βρίσκονται πάνω από 40.000, επιχειρήσεις από τις 60.000 που είχαν πάρει δάνειο από το ΤΕΜΠΜΕ, να καταβάλουν τις δόσεις και ήδη πολλές έχουν μπει στον «Τειρεσία». Το αίτημα τους είναι να παραταθούν κατά 2 χρόνια καταβολές των δόσεων. Το θέμα είναι υπʼ όψιν του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη. Αν δεν υπάρξει άμεση λύση, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο.