Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών δεν έφερε την «άνοιξη» για τις χώρες του Ευρωζωνικού Νότου ούτε βελτίωσε, όπως πίστευαν μερικοί, την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Στην αρχή η χρηματοπιστωτική αγορά έδειξε ανακούφιση και μειώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού Ισπανίας, Ιταλίας και Ιρλανδίας (της Ισπανίας από 6,9% στο 6,3%, της Ιταλίας από 6,2% στο 5,8% και της Ιρλανδίας από 7,1% στο 6,4%). Η ισοτιμία του ευρώ ανέβηκε στο 1,27 δολάριο. Αυτές όμως οι «βελτιώσεις» κράτησαν μόνο τρεις μέρες. Μετά οι αγορές έδειξαν απογοήτευση, καθώς η ανάλυση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής έπεισαν ότι δεν αποτελούν λύση στα προβλήματα της Ευρωζώνης. Αλλά ούτε και οριστικές αποφάσεις, λόγω διαφωνιών από Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία κυρίως. Έτσι όλα υποχώρησαν στην προηγούμενη της Συνόδου κατάσταση. Τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν και η ισοτιμία του ευρώ επανήλθε στο 1,23 δολάριο, καθώς οι αγορές έλαβαν υπόψη τους και τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ. Οι κερδοσκόποι των αγορών γνωρίζουν άριστα την τέχνη της σε βάθος ανάλυσης των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας. Και δεν θαμπώνονται από αυτές, όπως συμβαίνει με τις «βαθυστόχαστες» αναλύσεις των ΜΜΕ. Το συμπέρασμα είναι ότι η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών δεν κατάφερε να ανοίξει την «έξοδο κινδύνου» για να ξεφύγει η Ευρωζώνη από την επικίνδυνη ζώνη της υπερχρέωσης, της ύφεσης και της εξαθλίωσης της εργατικής τάξης. Ίσως άλλη φορά τα καταφέρει καλύτερα.

2

Η Κύπρος, μετά την προσφυγή της στον Μηχανισμό Στήριξης, δέχτηκε προ ημερών την επίσκεψη στη Λευκωσία των εκπροσώπων της «τρόικας», προκειμένου να συζητηθούν λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου που θα τη συνοδεύει. Η πρώτη επίσκεψη της «τρόικας» εκεί περιορίστηκε στην αποτύπωση μόνο της σημερινής οικονομικής κατάστασης του νησιού. Και δεν εισήλθε καθόλου σε λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί η οικονομική ανόρθωση. Και φυσικά δεν ήταν αναγκαίο να συζητηθούν οι λεπτομέρειες, καθώς οι συνταγές του ΔΝΤ, τις οποίες έχει υιοθετήσει και η «τρόικα», είναι γνωστές σε όλους. Και είναι και οι ίδιες για όλες τις χώρες και για κάθε χρήση. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κρίση με παλιοημερολογίτικες συνταγές και γι’ αυτό οι αγορές, όταν ακούνε «τρόικα», τρίβουν τα χέρια τους, γιατί γνωρίζουν την αποτυχία της στις προσπάθειες για ανόρθωση των προβληματικών οικονομιών. Μετά την Κύπρο, φαίνεται ότι σειρά παίρνει είτε η Ιταλία είτε η Ισπανία, με περισσότερη βεβαιότητα ότι το επόμενο θύμα της «τρόικας» θα είναι η Ιταλία. Η χώρα αυτή διαθέτει πολιτιστικό κυρίως πλούτο, που αν εκποιηθεί με τις αποκρατικοποιήσεις θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 650 δισ. ευρώ. Βέβαια, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, το δημόσιο χρέος της φτάνει στα 2 τρισ. ευρώ. Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πλέον ανάδελφοι στην Ευρώπη.

3

Η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του πρωθυπουργού, αλλά και πολλών υπουργών, διαβεβαιώνει τα διεθνή κοράκια ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένης και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και όπως δήλωσε προ ημερών και ο υπουργός τής (τάχα) Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα, και η τωρινή κυβέρνηση ειδικά, έχει μέσα στις προτεραιότητές της την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την οποία οι πολιτικοί μας έχουν «βαφτίσει» αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα υπό εκποίηση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου η κυβέρνηση τα χώρισε σε μερίδες. Η πρώτη μερίδα περιλαμβάνει τον ΟΠΑΠ, τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό, την ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Η μερίδα αυτή είναι έτοιμη να σερβιριστεί στους κερδοσκόπους-επενδυτές που περιμένουν με ανυπομονησία. Η δεύτερη μερίδα εκποίησης περιλαμβάνει τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, περιφερειακούς λιμένες και μαρίνες, τον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια, τις αστικές συγκοινωνίες, το υπόλοιπο της ΔΕΗ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και 28 δημόσια κεντρικά κτίρια. Και δεν αποκλείεται να έχουμε και τρίτη μερίδα, γιατί όλο και κάτι θα έχει απομείνει. Αυτά για να καταλάβουμε την πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ