«Γεμάτη» χρονιά για τον Δήμο το 2011

Αν και υπήρξαν πολλές αντιρρήσεις για το έργο του δήμου, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι στις βασικές υποχρεώσεις του (όπως καθαριότητα, εξυπηρέτηση του πολίτη, πάταξη του παρεμπορίου κ.λπ.) ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά και παραδέχθηκαν πως όλοι οι αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών, εντεταλμένοι σύμβουλοι κ.ά. λειτούργησαν σωστά. Η δημοτική αρχή καταγγέλθηκε και για παραλείψεις ή αβελτηρίες, ενώ κάποιοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον δήμαρχο ότι δεν αφήνει τους συνεργάτες του να μιλήσουν και μιλάει αυτός επί παντός επιστητού.

Ο δήμαρχος Βασ. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι ο Πειραιάς τη χρονιά που πέρασε ξαναμπήκε στον χάρτη της Ελλάδας. Ο Πειραιάς για πολλά χρόνια ήταν το «μαύρο πρόβατο», μπήκε σε μια αναγεννητική πορεία, σε μια πρωτόγνωρη τροχιά ανάπτυξης.

Αντιμετωπίστηκε, είπε, το θέμα των παιδιών της προσχολικής ηλικίας για τα οποία πάντα υπάρχει μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου και πρόσθεσε ότι στον Πειραιά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει κανένας άστεγος και κανένας που να μην έχει να φάει ένα πιάτο ποιοτικό φαγητό ή να μην έχει γιατρό και φάρμακα.

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαλολιάκος επεσήμανε ότι:

«Αν το 2010 έλεγε κανείς ότι όλα αυτά θα επιτευχθούν, κάποιοι θα έλεγαν ότι ο δήμαρχος λέει πολιτικές υπερβολές. Όμως είναι η πραγματικότητα, είναι η αλήθεια. Όλα αυτά επετεύχθησαν, σε μια χρονιά που η Ελλάδα «τσακίστηκε», που η Ελλάδα «γκρεμίστηκε», έχασε την αξιοπρέπειά της, έπεσαν οι κυβερνήσεις. Σήμερα έχουμε κυβέρνηση τριών κομμάτων. Ολόκληρη η υπόλοιπη Ελλάδα πήγε προς τα πίσω, εμείς πήγαμε μπροστά».

Από την αντιπολίτευση, ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχας τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την ευωχία του δημάρχου για τα όσα έχουν γίνει στον Πειραιά, γιατί όλα αυτά που είπε είναι τα αυτονόητα. Αλίμονο αν η δημοτική αρχή δεν φρόντιζε για την καθαριότητα ή για το πράσινο. Αυτά ήταν τα στοιχειώδη.

Από τον συνδυασμό του Π. Μαντούβαλου μίλησε ο Κυριάκος Σιγαλάκος που υποστήριξε ότι παρά τα όσα λέει ο δήμαρχος, ο Πειραιάς δεν είναι όσο καθαρός πρέπει και τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Η Ελπίδα Παντελάκη, επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ, τόνισε πως παρά την αισιοδοξία ή τις καλές προθέσεις του δημάρχου, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, γιατί ο Καλλικράτης θα επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής του μέσου Έλληνα.

Ο εκπρόσωπος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καρδαράς υποστήριξε ότι ο απολογισμός είναι μια στείρα έκθεση που δεν λέει τίποτε, ενώ ο ανεξάρτητος Αντώνης Καλογερόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να πλένονται οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της πόλης, όπως γινόταν παλιά.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Κάρλες είπε ότι κατάφερε το 2011 ο δήμος να ξεπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του και να πληρώσει 12.760.000 ευρώ για δόσεις των δανείων που έχει ο δήμος επί εποχής Λογοθέτη χωρίς μάλιστα να πάρει δάνεια, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ένα πραγματικό θαύμα. Επιβάλαμε στον ΟΛΠ να πληρώσει τέλη 20.000 ευρώ τον μήνα όταν από το 2002 δεν έχει πληρώσει ούτε… ευρώ! Κυνηγάμε κάθε έσοδο που μπορεί και δικαιούται ο δήμος.

• Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Δαβάκης δεν θέλησε να μιλήσει για τα πεπραγμένα του τομέα του, καθώς επί τρεις φορές ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενώ του έδωσε τον λόγο, αμέσως τον αφαίρεσε για να τον δώσει σε άλλον ομιλητή. Για τον ίδιο λόγο δεν δέχθηκε να μιλήσει και ο εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας Ηλίας Κατσαφάδος.

***

// Οι σταθμεύσεις αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια με την ταυτόχρονη εκτόπιση των πεζών στον δρόμο, που παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δείχνει τη μειωμένη αντίληψη κοινωνικής ευθύνης, αλλά και αδιαφορίας για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των άλλων και ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ανάπηροι, ηλικιωμένοι, παιδιά). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πεζοδρόμια της λεωφόρου Γρηγόρη Λαμπράκη, στα τμήματά της σε περιοχές του Δήμου Νίκαιας και ειδικά του Κερατσινίου, όπου η κατάσταση είναι απερίγραπτη (έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τα μέτρα που έχουν πάρει οι δήμαρχοι Ιωακειμίδης και Τζαννής, αλλά και τα αποτελέσματα που έχουν). Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κορυδαλλού, όπου ομόφωνα αποφασίστηκ να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το… κυνήγι της παράνομης στάθμευσης επί των πεζοδρομίων και των λεωφορειόδρομων της πόλης.

// Σάκος του μποξ» έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΕΠΑ Γιάννης Τσούτσας, καθώς πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν πως ενώ οι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση ήταν επί μήνες απλήρωτοι, ο ίδιος είχε φροντίσει να πάρει προκαταβολικά 20 μισθούς!

// Ποιανού δημοτικού παράγοντα σε δήμο της περιφέρειας Πειραιά έχουν «κολλήσει» το παρατσούκλι «ο φτωχούλης του Θεού με τις… Μερσεντές»;

// Την έναρξη των προετοιμασιών για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που θα συμπληρωθούν το 2020, επιδιώκει να επιταχύνει ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης. Για τον λόγο αυτό έστειλε επιστολή προς τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, με την οποία του ζητά να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε το ιστορικό αυτό γεγονός να «σημαδέψει» ολόκληρη την ανθρωπότητα και να αναδείξει την Ελλάδα και την Αττική. Στο πλαίσιο αυτό του ζητά να γίνει αρχικά μια συγκέντρωση θεσμικών εταίρων στην οποία θα γίνουν οι εισηγήσεις για τον εορτασμό και για τα πρώτα βήματα. Κατόπιν θα ιδρυθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού κατά τα πρότυπα του «Αθήνα 2004», θα γίνει καταγραφή των έργων, σύσταση Τιμητικής Επιτροπής Προσωπικοτήτων, καταγραφή δραστηριοτήτων κ.λπ.

***

• Πάντως, αυτή η ληστεία στις Σπέτσες ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. Γιατί το νησί έχει καθημερινά κρούσματα παραβατικότητας (κλοπές, αρπαγές τσαντών κ.λπ.), αλλά κανείς δεν τα παίρνει στα… σοβαρά. Μάλιστα προ ημερών ένας παραθεριστής κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι βρήκε το σπίτι του… άδειο και του συνέστησαν να μην προβεί σε καμία ενέργεια, για να μην… εκνευρίσει τους κλέφτες! Τώρα που έγινε η ληστεία στην τράπεζα, τι θα κάνουν οι τοπικές αρχές; Δεν θα ψάξουν να βρουν τους ληστές, για να μην τους… εκνευρίσουν κι αυτούς;


Σχολιάστε εδώ