Αυθαίρετο και το κράτος!

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολεοδομικές παραβάσεις υπάρχουν σε κτίρια πολλών υπουργείων και πρεσβειών, αναφέρουν πληροφορίες από το TEE. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο των Μηχανικών, αλλά και τα μέχρι τώρα στοιχεία της τακτοποίησης αυθαιρέτων, n συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων κτιρίων είναι είτε αυθαίρετα είτε έχουν προχωρήσει σε πολεοδομικές παραβάσεις. Κτίρια υπουργείων και πρεσβειών, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα, δημαρχεία, γήπεδα, στάδια, κτίρια των ΔΕΚΟ, ακόμα και κτίρια πολεοδομιών (!) εντάχθηκαν στον νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα δημαρχεία Βούλας και Χαλανδρίου, όπου είναι παράνομος ένας ολόκληρος όροφος, τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αγλαΐα Κυριακού», με πολλές επεκτάσεις και άλλες παραβάσεις. Σε αντίθεση όμως με όσα ισχύουν για τους ιδιώτες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να «ξηλωθούν» κανονικά για να πληρώσουν την τακτοποίηση, το Δημόσιο έχει διαφυλάξει για τον εαυτό του πολύ πιο φτηνές χρεώσεις. Τα σχολεία και οι αθλητικοί χώροι απαλλάσσονται των προστίμων, τα κτίρια που έχουν δημιουργηθεί προ του 1983 πληρώνουν μόνο το παράβολο των 500 ευρώ, ενώ όλα τα υπόλοιπα πληρώνουν μόνο το 10% του προστίμου. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε, αφοπλιστικά, ότι «ο πρώτος παραβάτης είναι το Δημόσιο», ενώ πρόσθεσε και την ουσιαστική καταγγελία ότι «ειδικά όλα τα δημόσια κτίρια που έγιναν προ του 1985 δεν έχουν καν οικοδομική άδεια, οπότε είναι, ούτως ή άλλως, αυθαίρετα». Ελλάς, το μεγαλείο σου!

***

Άνετος πια ο πρόεδρος…

• Εξελίξεις θα υπάρξουν στο ΤΕΕ μετά την παραίτηση του δεύτερου αντιπροέδρου, Θόδωρου Σεραφίδη, της ΕΛΕΜ, λόγω της έλλειψης συνεργασίας με τον πρόεδρο του ΤΕΕ. Εμείς σας είχαμε γράψει για τις δυσκολίες συνεννόησης. Επίσης αναμένεται εντός των ημερών, αν δεν κατατέθηκε ήδη την ώρα που διαβάζετε αυτές τις λέξεις, η παραίτηση και του Σωκράτη Αλεξιάδη, πρώτου αντπροέδρου του ΤΕΕ μέχρι τώρα, ο οποίος τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης (όπως σας είχαμε προϊδεάσει). Με αυτές τις εξελίξεις μένει πρόεδρος του ΤΕΕ χωρίς κανέναν αντιπρόεδρο στη διοίκηση του Επιμελητηρίου! Υπάρχει, λέτε, πιθανότητα να παραιτηθεί και κάποιος άλλος; Πάντως ο πρόεδρος του ΤΕΕ εξέφραζε την απορία του γιατί ο Σεραφίδης, αν είχε παράπονα για τη συνεργασία τους, παραιτείται έπειτα από δύο σχεδόν χρόνια. Πάντως ο Σπίρτζης εμφανίζεται πλέον πιο «άνετος» για την καρέκλα τού προέδρου του ΤΕΕ και μελλοντικά, αφού ο Αλεξιάδης αποχωρεί και ο Αλαβάνος είναι σε επαφή μαζί του για στήριξη στη δημιουργία Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ και την Τράπεζα Αττικής. Σημειώνουμε ότι υποψήφιοι για αντιπρόεδροι ακούγεται ότι θα είναι ο Νίκος Μήλης, ο Χρόνης Ακριτίδης, ο Ντίνος Μακέδος και ίσως ο Γιώργος Παπαναστασίου, που θα αντικαταστήσει τον Αλεξιάδη.

• Ενισχυμένη φαίνεται η ΔΚΜ, αφού γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Πολεοδομίας έγινε ο Σωκράτης Αλεξιάδης και γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων ο Στράτος Σιμόπουλος. Ο πρώτος είναι γνωστό στέλεχος των γαλάζιων στο ΤΕΕ και ο δεύτερος μέλος της ΔΚΜ και πολιτευτής στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, εκτός της ΔΚΜ ενισχυμένο φαίνεται και το ΤΕΕ, που αναμένεται να στηρίξει τα μέλη του και να στηριχτεί από αυτά. Γενικά, πάντως, οι μηχανικοί (ενεργοί ή μη στο ΤΕΕ) παίρνουν μεγάλο μερίδιο της κυβερνητικής εξουσίας (από κοινού με δικηγόρους και πανεπιστημιακούς), αφού από τους γενικούς γραμματείς που ορίστηκαν τουλάχιστον έντεκα προέρχονται από τον χώρο των μηχανικών. Επίσης μηχανικός, μέλος της ΔΚΜ και με δραστηριότητα στο ΤΕΕ, είναι και ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ Θόδωρος Δραβίλας! Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ακούγονται και άλλα ονόματα μηχανικών για θέσεις σε οργανισμούς, όπως του Στέλιου Διαμαντίδη (για τον ΟΛΠ), του Δημήτρη Παπαγιαννίδη, του Γιώργου Παπαναστασίου, του Τάσου Κονακλίδη και του Νίκου Ζυγούρη.

• Το ΥΠΕΚΑ, μετά την προσθήκη του Αλεξιάδη σε θέση γενικού γραμματέα, φαίνεται ότι θα είναι αμέσως έτοιμο για διορθώσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, στον νόμο 4030 για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών και στον νόμο 4014 για τα αυθαίρετα. Άλλωστε, ως αντιπρόεδρος του ΤΕΕ είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους συγκεκριμένους νόμους, ξέρει τις απόψεις όλων, τα προβλήματα εφαρμογής και έχει συγκεκριμένες προτάσεις.

• Ακούμε ότι το ΤΕΕ έχει έτοιμες προτάσεις προεδρικών διαταγμάτων για όλα τα υπουργεία! Φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός αρκετοί θεσμικοί στόχοι πολλών ετών για τους μηχανικούς να υλοποιηθούν λόγω της συγκυβέρνησης.

• Πάρα πολλοί νέοι φορείς ανάπτυξης, που αγγίζουν εν πολλοίς και τον χώρο των μηχανικών, φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, κυρίως στο κομμάτι των επενδύσεων που αφορά τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη. Ακούγεται ότι όλα κινούνται με γρήγορους ρυθμούς στο νομοπαρασκευαστικό τμήμα και πολύ σύντομα, πιθανότατα τον Αύγουστο, θα έχουμε όχι μόνο ανακοινώσεις, αλλά και εξελίξεις με πολυνομοσχέδιο.

• Ο Σύλλογος Μηχανολόγων συνεχίζει να κινείται χωρίς την εκλογή προεδρείου. Ωστόσο επιδεικνύουν μεγάλη κινητικότητα, κυρίως μέσω του (υπηρεσιακού) προεδρεύοντος Τάσου Ευσταθίου, ο οποίος δείχνει με τις κινήσεις του ότι όλους τους υπολογίζει και έχει την ικανότητα να διοικήσει τον σύλλογο.

• Λίγος χρόνος έμεινε στο ΤΕΕ για να αποφασίσει τι πρόκειται να κάνει με τον κλάδο υγείας του ΤΣΜΕΔΕ, αφού το ΕΤΑΑ αρνήθηκε αρχικά να ενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ. Πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να αποφασίσει αν θα δημιουργήσει δικό του φορέα με τους άλλους επιστημονικούς φορείς ή τελικά θα καταλήξει στον ΕΟΠΠΥ. Αναμένουμε τις οριστικές τους αποφάσεις, αλλά και την «τρόικα»…


Σχολιάστε εδώ