αμυντικά θέματα
Αι τρεις ορφαναί και η… κουμπάρα
ξ Πρόκειται για:
• Τον βιομηχανικό γίγαντα των ΗΠΑ BOEING Co (δεύτερη εταιρεία οπλικών συστημάτων στον κόσμο), που μας έχει πουλήσει τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ, τα μεταφορικά ΣΙΝΟΥΚ, τους πυραύλους ΧΑΡΠΟΥΝ (Π.Ν.) και άλλα υλικά.
• Την ελληνική AXON, που αντιπροσωπεύει την πρώτη και πάμπολλες άλλες.
• Την ελληνική SONAK S.A. (θυγατρική της AXON), που ασχολείται κυρίως με αντισταθμιστικά (ΑΩ) και σήμερα είναι, όπως λέγεται, σκιώδης (άνευ προσωπικού), αλλά δραστηρίως ενεργοποιούμενη στη διευθέτηση ΑΩ, με πρόεδρο τον κ. Ηλία Αρκουμανέα, τ. αξιωματικό της ΠΑ. Είναι, κοντολογίς, ένα γραφείο.
• Η «κουμπάρα» δεν είναι άλλη παρά η γνωστή τοις πάσι Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων, που σήμερα διευθύνεται από τον πτέραρχο Δημ. Γεωργιόπουλο, επιλογή του Ευάγγ. Βενιζέλου. Τα όσα θα αναφερθούν για τη ΓΔΑΕΕ είναι διαχρονικά και δεν αφορούν μόνο τον πτέραρχο. Απλώς σημειώνω ότι η ΓΔΑΕΕ οργανώθηκε, ακριβώς και εντέχνως, για να διευκολύνει τους προμηθευτές να διευθετούν, κατά το δοκούν, τις υποχρεώσεις τους στα ΑΩ, με το αζημίωτο βέβαια εκατέρωθεν. Επένδυση δε, όπως κραυγάζει ο τίτλος, δεν έχει γίνει καμία, μα εντελώς καμία, από τη ΓΔΑΕΕ. Απλώς η υπηρεσία αυτή, από της ίδρυσής της, λειτουργεί ως πρυτανείο παροχής πλουσιοπάροχων φαγοποτιών σε λυμεώνες του δημοσίου πλούτου.
ξ Δεν θα σας κουράσω με ορολογία, είναι γνωστή. Απλώς θα επαναλάβω ότι τα ΑΩ είναι η μεγαλύτερη και πιο καλοστημένη μέθοδος αρπαγής στα οπλικά συστήματα, από της εποχής της θρυλικής αγοράς του αιώνα. Ανέδειξε δεκάδες νεόπλουτους με κότερα, βίλες στη Μύκονο, Αράχωβα και αλλαχού, με λεφτά κλεμμένα από το Δημόσιο.
ξ Το «ΒΗΜΑ» μόλις προχθές σχολιάζει, σε επίρρωση των όσων αναφέρω πιο πάνω: «Διεξάγεται έρευνα για τα ΑΩ (OFFSETS) που δόθηκαν χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος και τα περισσότερα έμειναν στα χαρτιά. Λέγεται, μάλιστα, ότι υπάρχει ολόκληρη συνοικία στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας που ονομάζεται συνοικία των OFFSETS, με πολυτελείς μεζονέτες, πισίνες κ.λπ.
ξ Η «κουμπάρα» εργάζεται νυχθημερόν για να περατώσει τέτοιες εκκρεμότητες, αφού τις ίδιες, ακριβώς, είχε «σκηνοθετήσει» σε αγαστή συνεργασία με τους πατριώτες προμηθευτές προ δεκαετίας. Θα περιορισθώ μόνο σε μια περίπτωση (διαφορετικά θα χρειαζόμουν τόμους), στην οποία εμπλέκονται αι τρεις ορφαναί και η κουμπάρα. Aυτή της προμήθειας 12 ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ.
Τα ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ
ξ Έλαβαν το όνομά τους από την περίφημη φυλή Ινδιάνων APACHE και αγοράστηκαν το 2003, με την ανορθόδοξη μέθοδο STATE – COMPANY (κράτος – Ελλάς – BOEING) μέσω της AXON. Οι αγορές πολεμικού υλικού γίνονται παγκοσμίως μεταξύ κρατών για ευνόητους λόγους, ιδιαίτερα οικονομικούς. Η BOEING πούλησε απευθείας σε κράτος μόνο στην Ελλάδα. Δεν είναι περίεργο; Έκαστο ελικόπτερο (εξαιρετικά υπερκοστολογημένο) πουλήθηκε έναντι 55 εκατ. δολ. Το ολικό ποσό «φεσώθηκε» ακόμη με 70 εκατ. δολ., λόγω SWAPS.
ξ Αφήνουμε την τιμή αγοράς, για την οποία χλεύασαν οι πάντες, μηδέ των Αμερικανών εξαιρουμένων, και ερχόμαστε στα ΑΩ που δίνονται θεωρητικά, για εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας κ.λπ. Στην πραγματικότητα, είπαμε, υπήρξαν πηγή άλλου αρμέγματος, πέραν των «δικαιωμάτων» της AXON, στο κύριο υλικό.
Τα αντισταθμιστικά της σύμβασης
ξ Έφτασαν στο ύψος των 830 εκατ. δολ. (ονομαστική τιμή) και η διαχείρισή τους ανατέθηκε, κατά παράβαση πάσης έννοιας «νόμιμου και ηθικού», στη θυγατρική της AXON, SONAK S.A. Η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύει πλήρως τεκμηριωμένη καταγγελία (διά χειρός κ. Αρ. Μπουγάτσου), με τίτλο «Στα φιλαράκια τα ΑΩ των ΑΠΑΤΣΙ», σύμφωνα με την οποία, με την ανάθεση παραβιάστηκαν όλες οι κατευθυντήριες οδηγίες των ΑΩ που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο 1996. Σύμφωνα με αυτές, σε ΟΛΕΣ τις συμβάσεις ΑΩ έπρεπε να καθορίζονται αναλυτικά τα υλικά και οι υπηρεσίες και το κόστος τους ΠΡΟ της υπογραφής της κύριας σύμβασης. Αυτό δεν έγινε. Το «μαγείρεμα» έγινε μετά, για τα 14 (εκ των 17 προγραμμάτων), ενώ 3, αρκετά «ευτραφή», δόθηκαν, με νεφελώδες αιτιολογικό, στην εταιρεία επενδύσεων ΜΥΣΤΡΑΣ (19 εκατ. ευρώ), θυγατρική της AXON, που ιδρύθηκε 1 μήνα πριν από την υπογραφή της σύμβασης (II), ακόμη 4 εκατ. δολ. στη SONAK για κατασκευή ομοιωμάτων αρμάτων (;) και ακόμη 8 εκατ. ευρώ πάλι στη SONAK για να τα μοιράσει δίκην «κολλύβων» σε μικρές εταιρείες του ΣΕΚΠΥ που λιμοκτονούσαν, πουλώντας «νταβατζιλίκι», αφού οι αναθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν απευθείας. Η κ. Α. Μπουγάτσου, όμως, απελύθη από την εφημερίδα.
ξ Τα ΑΩ, γενικώς, το 2003 (μαγειρεμένα, επαναλαμβάνω, με τους έξω και τους μέσα) αφορούν ανάγκες (;) του ΓΕΣ προ δεκαετίας, όταν τότε στους εξοπλισμούς έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Συγκεκριμένα, ήταν προϊόν χημείας και καλής συνεργασίας της SONAK με αμφιλεγόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες.
ξ Εν τω μεταξύ, η SONAK συναντάται στα δικαστήρια με το ΥΕΘΑ, γιατί το δεύτερο δεν παραλαμβάνει, ως ακατάλληλο, ένα ηλεκτρονικό σύστημα για τον Στρατό (σύμβαση – χάρισμα που ανέθεσε ο κ. Άκης στην AXON την ημέρα που αποχωρούσε από το ΥΕΘΑ), ενώ αρνείται να επιστρέψει την πλουσιοπάροχη προκαταβολή του Άκη από 35 εκατ. ευρώ. (Η ιστορία αυτή είναι ένα από τα τραγικότερα σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας, στην οποία καταλυτικό ρόλο έχει παίξει ο κ. Ε. Βασιλάκος). Αν υπήρχε κράτος και υπουργείο Άμυνας, έπρεπε να κηρύξει έκπτωτη και αναξιόπιστη τη SONAK και τον κ. Αρκουμανέα persona non grata. Πέραν αυτού, απεκαλύφθη ότι για τα ΑΩ των PATRIOT στήθηκε κομπίνα 10 εκατ. ευρώ (αρχιερέας της ΓΔΑΕΕ βρέθηκε εισπράττων 500.000 ευρώ). Ποια άλλη μαρτυρία έχουμε για το ποιόν της εταιρείας;
Τα σούρτα – φέρτα
ξ Εν τούτοις, ο κ. Αρκουμανέας, ο βασικός συντάκτης των αμφιλεγόμενων, κατά το επιεικέστερον, συμβάσεων του 2003 για τα ΑΠΑΤΣΙ, είναι ο τακτικότερος θαμών της ΓΔΑΕΕ και «περνάει», δίκην πολυβόλου, κατά προτεραιότητα, εγκρίσεις ΑΩ, οι οποίες αποδίδουν δεκάδες εκατομμυρίων δολ. Παρανομία; Καμία.
ξ Έχω στα χέρια μου, για κάθε ενδιαφερόμενο, δειγματοληπτικά, 9 τέτοιες αποφάσεις, εντός 3 μηνών.
ξ Σημειώνω ότι ο κ. Αρκουμανέας, λόγω ειδικότητας κτηθείσης στα Γραφεία της Μεγάλης Σχολής, εργάζεται και για ΑΩ άλλων εξοπλισμών, όπως τα περιβόητα ΝΗ-90, που υπήρξε η μεγαλύτερη απάτη 1996-2004.
ξ Σημειώνω ότι ΟΛΕΣ οι ξένες εταιρείες έχουν ευθύνη για την εκπροσώπησή τους.
ξ Όταν οι κονκισταδόροι Ισπανοί ήρθαν σε επαφή με τους μαχητές της φυλής APACHE, κατάφεραν, προσφέροντας καθρεφτάκια και χάντρες, να τους αρπάξουν τον χρυσό. Μετά τους κατέσφαξαν. Κάτι τέτοιο έγινε το 2003 με τα ΑΩ των 12 APACHE. Προσφορά χανδρών στο ΥΕΘΑ, για το άρμεγμα του χρυσού.
ξ Προ εβδομάδων μάς καταγγέλθηκε ότι για ένα από τα 4 τελευταία προγράμματα ΑΩ (No 3, σύμβαση 22/03 APACHE), συνολικής πιστωτικής αξίας 480.120.000 δολ. (… είναι πολλά τα λεφτά, Άρη…), εγκρίθηκε από τη ΓΔΑΕΕ υπέρ της SONAK η περαίωση με την παράδοση σε μονάδα του ΓΕΣ υλικών εξοπλισμού γραφείου, κόστους 979.876 (HI). Εκπλαγήκαμε από την κοστολόγηση, αλλά και αναγκαιότητα φορτώματος μιας μονάδας με πολυτέλειες φορητών Η/Υ, δημοσιεύσαμε την καταγγελία και ζητήσαμε, ευσεβέστατα, από τον κ. Πτέραρχο, να μας ενημερώσει, και διά μέσω ημών τον φορολογούμενο πολίτη:
ξ Ρώτησε, πριν υπογράψει, το ΓΕΣ, μήπως οι σημερινές ανάγκες του είναι διαφορετικές από αυτές του 2003 (και ασφαλώς είναι): Μήπως ήθελε ο Στρατός άλλα επείγοντα υλικά;
ξ Έκανε κοστολόγηση, με τρέχουσες τιμές, των υλικών που παραδόθηκαν στο ΓΕΣ; Είναι δυνατόν αυτό το «λιανοτάρι» να φτάνει τα 979.876 δολ.;
ξ Ουδεμία απάντηση πήραμε…
Και SONAK ARMY…
ξ Όπως λέμε US ARMY, RUSSIAN ARMY, GREEK ARMY κ.λπ. … Υπάρχει Στρατός της SONAK… Απίστευτο;
ξ Ναι… Αποτελείται από 14 Μ113, τεθωρακισμένα, που τα κατακρατά, προκλητικά και πεισματικά, και δεν τα επιστρέφει στο ΓΕΣ που τους τα είχε παραχωρήσει για να εγκαταστήσει μέρος του Ηλεκτρονικού Πολέμου, που ο Στρατός δεν τον αποδέχθηκε. Είναι ακατάλληλος, αποφάνθηκε…
ξ Η SONAK, προς δόξαν του κράτους και της ιδιαίτερης αδυναμίας του ΥΕΘΑ προς το συγκρότημα AXON, SONAK, καθώς επίσης της ανυποληψίας των Αρχών, ούτε την προκαταβολή (35 εκατ. ευρώ) ούτε τα τεθωρακισμένα επιστρέφει. Και δεν φτάνει αυτό, το ΥΕΘΑ, διά της ΓΔΑΕΕ, υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων τη SONAK και τη διευκολύνει με άμεση, κατά προτεραιότητα, επίλυση των εκκρεμοτήτων με τα APACHE.
Επιμύθιο
ξ Ο κ. υπουργός είναι υποχρεωμένος, εκ των πραγμάτων, να διατάξει να ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ πάσα υπόθεση ΑΩ, οποιασδήποτε εταιρείας, και αναθεώρηση των συμβάσεων σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες των Επιτελείων.
ξ Όσον αφορά τα της SONAK, ας ελέγξει τις καταγγελίες και ας αποφασίσει ό,τι συμφέρει το υπουργείο και όχι τους προμηθευτές. Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η… αμνησία – αμνησία.
Δάκρυσα, βούρκωσα, πλάνταξα…
ξ Όταν διάβασα εγγραφή του Άκη στο ημερολόγιό του, παραμονές εκλογών 2009. Γράφει προς τον κ. Γιάννη Σμπώκο: Με αξιοπρέπεια και τιμή σταθήκαμε στον αγώνα που με επιτυχία, από κοινού για πολλά χρόνια, δώσαμε, για την πατρίδα, το κόμμα μας, καθώς και για το δημόσιο συμφέρον του λαού μας…»
• Τι μου ήρθε και θυμήθηκα τον εξορκισμό του S. Johnson: «Ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων». Τι μου ήρθε;
Τι γίνεται εδώ;
ξ 680, νέα, εκατ. ευρώ ρίχθηκαν από το γονατισμένο ήδη ΥΕΘΑ στον Μολώχ του χρέους. Από πού, αφού το ταμείο είναι στεγνό, περικοπές από εξοπλισμούς που δεν υπάρχουν; Μήπως από το ψαλίδισμα των ημερών εκτός έδρας των στελεχών που θα στέλνονται σε αποστολή 5 ημερών και θα εισπράττουν τα έξοδα για 2; Πώς θα τρώνε και πού θα κοιμούνται; Σε χάνια, όπως το 1890;
ξ Καλά όλα αυτά, αλλά να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους και να λέμε από πάνω ότι το ηθικό είναι ακμαίο, το φρόνημα υψηλό και η μαχητικότητα στο ζενίθ;
ξ Έπειτα, τι φαρσοκωμωδία παίζεται με τις κρίσεις; Αναγγέλθηκαν για τις 16 Ιουλίου και σήμερα, αργά, Τετάρτη, που γράφονται αυτές οι αράδες, το υπουργείο πετάει τη μπάλα έξω; Ξεχάστηκε;
ξ Δεν πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τα στελέχη που στέκονται στο ένα πόδι;