Αλλαγή σκυτάλης στη ΓΓΝΓ

Το 2010 βρέθηκε για λίγους μήνες στη θέση του υπεύθυνου Λεκανοπεδίου της γαλάζιας νεολαίας, στο πρώτο μεταβατικό σχήμα υπό την ηγεσία Παπαμιμίκου, ο οποίος, τότε, τον είχε διαλέξει για τη συγκεκριμένη θέση τόσο λόγω των γνώσεών του στην ανθρωπογεωγραφία της οργάνωσης όσο και για τις… ιστορικές του γνώσεις. Η επιλογή Κανελλόπουλου, την οποία είχαμε υπαινιχθεί προ δύο εβδομάδων με περιγραφικό σχόλιο, προέκυψε από απευθείας συζήτηση της ΟΝΝΕΔ με τον Σαμαρά (μεσολάβησαν τουλάχιστον δύο συζητήσεις με τον ίδιο και διπλάσιες με τους συνεργάτες του), γεγονός που έχει «σκλαβώσει» τους μικρούς, καθώς είναι η πρώτη φορά (ιστορικά) που γίνεται αποδεκτή η πρόταση της γαλάζιας νεολαίας για αυτήν τη θέση. Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από το νεαρό της ηλικίας του νέου γγΝΓ, αφού και ο απερχόμενος Γιάννος Λιβανός είχε αναλάβει αυτήν τη θέση στην ίδια ηλικία, αλλά η νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανέναν ρόλο στην επιλογή του. Αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι παλαιότερα η ΝΔ μπορεί να επέλεγε πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ για αυτήν τη θέση, αλλά ποτέ σε συνεννόηση με την ΟΝΝΕΔ και, πολύ περισσότερο, δεν επέλεγε σχεδόν ποτέ ενεργό ΟΝΝΕΔίτη. Η προτίμηση Σαμαρά στην εισήγηση της ΟΝΝΕΔ πραγματικά δημιούργησε κλίμα ενθουσιασμού και ευγνωμοσύνης των στελεχών τής Μεσογείων προς τον πρωθυπουργό. Για την ιστορία, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι εξετάστηκαν σοβαρά, χωρίς πολλές ελπίδες, για την ίδια θέση δύο γυναίκες (Πόπη Καλαϊτζή, Δέσποινα Μπακάλη) αλλά και κάποια ονόματα παλαιών «ομαδαρχών» της ΟΝΝΕΔ, ενώ παράλληλα, όπως σας είχαμε αναφέρει, έγιναν κινήσεις για την παραμονή Λιβανού, αλλά καμία από αυτές τις επιλογές δεν συνάντησε την αποδοχή Σαμαρά.

Αλλαγή φρουράς

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε καταρχάς στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά επέλεξε να ακολουθήσει, με δεύτερο πτυχίο από τη Νομικής της Κομοτηνής, την άλλη αγάπη του, τη δικηγορία, ασχολούμενος από το 2008 κυρίως με θέματα Αστικού και Εμπορικού Δικαίου, όπως και με θέματα της Αθλητικής Δικαιοσύνης. Αυτήν την περίοδο τελειώνει το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στη Φιλοσοφία Δικαίου. Ιδιαίτερα έντονη είναι η ενασχόλησή του με τον αθλητικό χώρο και ιδίως το μπάσκετ, καθώς είναι γενικός γραμματέας του ΑΟ Παπάγου και συμμετέχει σε επιτροπές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Ο Γιάννος Λιβανός, ως αποχαιρετιστήριο μήνυμα, τόνισε ότι στη θητεία του δόθηκε ένας πραγματικός αγώνας από το προσωπικό, τους συνεργάτες και τον ίδιο ώστε, μεσούσης της κρίσης, ο φορέας να παραγάγει πολιτική που να ανταποκρίνεται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των νέων, να διαχειριστεί με διαφάνεια τους διαθέσιμους πόρους, να διεκδικήσει νέους και να ανοίξει τις πόρτες του στη νέα γενιά. Ανέφερε ότι τα δυόμισι χρόνια της θητείας του ήταν μια πολύ δημιουργική, δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις περίοδος, συνεργάστηκε με εξαιρετικούς ανθρώπους αλλά και συγκρούστηκε με νοοτροπίες και πρόσωπα που αποτελούσαν τροχοπέδη για τη λειτουργία και την εξέλιξη της υπηρεσίας. Επειδή δε ευχαρίστησε και όσους του άσκησαν καλοπροαίρετη κριτική, εμείς σημειώνουμε ότι αυτή η στήλη θα κάνει το ίδιο και με την καινούργια ηγεσία της Αχαρνών, όπως έκανε και με όλες τις προηγούμενες.

Εκπτώσεις στις διακοπές των νέων

Μια πολύ καλή πρωτοβουλία, που άργησε πολύ, ανέλαβε, ως τελευταία πρωτοβουλία της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, η ΓΓΝΓ. Απευθύνθηκε στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, προκειμένου να το πείσει να αγκαλιάσουν τα μέλη του την εκπτωτική Κάρτα Νέων, που προσφέρεται από τη ΓΓΝΓ έναντι 10 ευρώ ετησίως σε κάθε νέο ως 26 ετών, ώστε να προσφέρουν δωμάτια και υπηρεσίες όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία στους νέους με έκπτωση. Είναι μία πολύ καλή κίνηση μέσα στην κρίση, καθώς η Κάρτα Νέων είχε πολύ περιορισμένη απήχηση μέχρι σήμερα στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Ήδη η πρωτοβουλία συνεργασίας της ΓΓΝΓ και του Επιμελητηρίου δημιουργεί δυναμική και ελπίζουμε να αυξηθούν οι επιχειρήσεις που προφέρουν φθηνότερες διακοπές στους νέους. Αναλυτική και συνεχώς ανανεούμενη λίστα των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Κάρτας Νέων.

****

Ζήτημα ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ

Βαρύ φορτίο έχει πέσει πάνω στους ώμους των στελεχών της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, του γραμματέα της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Μιχάλη Νικηφόρου, αλλά και μεγαλύτερων πράσινων στελεχών που προέρχονται και σχετίζονται ενεργά με την πράσινη οργάνωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αιτία της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν είναι η ευθεία επίθεση που δέχθηκαν μέσα στην εβδομάδα από τον επικεφαλής της ΠΟΣΔΕΠ καθηγητή Νίκο Σταυρακάκη, ο οποίος τους κατηγόρησε ευθέως ως αυτουργούς της βίας που εμποδίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου! Αφορμή στάθηκε η σταθερή στάση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ να εμποδίζει τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου-πλαισίου, αλλά κυρίως τις εξελίξεις και εκλογές καθηγητών του ιδρύματος. Η ΠΟΣΔΕΠ επιμένει ότι η στάση της ΠΑΣΠ δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή και ότι πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη στο ΟΠΑ, με τη συμβολή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, ενώ υπόσχεται ότι θα αναδεικνύει συνεχώς το θέμα σε κάθε αρμόδιο όργανο και σχετική συνάντηση. Η ΠΑΣΠ, από την πλευρά της, επιμένει ότι είναι η μόνη δύναμη που αντιστέκεται στα αλισβερίσια των καθηγητών, είναι η μόνη παράταξη που έχει καταγγείλει δημόσια διασπάθιση κονδυλίων και διαφθορά σε καθηγητικό επίπεδο και όλα αυτά επώνυμα και με στοιχεία. Γι’ αυτό, πιστεύουν οι πράσινοι, τους έχουν στοχοποιήσει οι καθηγητές, αλλά δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν. Η αλήθεια, φυσικά, είναι κάπου στη μέση. Όντως η ΠΑΣΠ εμποδίζει τις διαδικασίες στο ΟΠΑ (Σύγκλητος, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων) και όντως έχει καταγγείλει πολλάκις συγκεκριμένα συμβάντα. Αυτό συμβαίνει διότι εκ πεποιθήσεως πιστεύει ότι πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στην επιλογή των καθηγητών, παρά τις προβλέψεις του νέου νόμου, καθώς δεν αποδέχεται τον αποκλεισμό των φοιτητών, ενώ παγίως δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι έχει αυτοδυναμία στις φοιτητικές εκλογές, αλλά στις πρυτανικές εκλογές δεν επικρατούν οι εκλεκτοί της. Η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο να ανεχτεί δυναμικές κινητοποιήσεις ούτε να καλύψει τυχόν άλλες πρωτοβουλίες τους, ενώ στο τραπέζι των αλλαγών Βενιζέλου βρίσκεται πάντα η κατάργηση της ΠΑΣΠ, η οποία δεν έχει προχωρήσει κυρίως λόγω της αντίδρασης του συνόλου, σχεδόν, της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

****

Κινητοποίηση της ΚΝΕ

Τις πρώτες τους κινήσεις μετά το «εκλογικό σοκ» του Ιουνίου έχουν ξεκινήσει η ΚΝΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Πέρα από την πολιτική επικαιρότητα, η ΚΝΕ προετοιμάζει το ετήσιο ραντεβού της, το φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που φτάνει, αισίως, την 38η διοργάνωση. Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος θέλουν να «ταξιδέψει» με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και έχουν βάλει κάτω τον σχεδιασμό για ουσιαστικές συζητήσεις και δρώμενα. Παράλληλα όμως συνεχίζουν και τον πολιτικό αγώνα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν ΚΝΕ και ΜΑΣ στην κινητοποίηση του κόμματος για την υπόθεση της Χαλυβουργίας, αν και η παρουσία της ΚΝΕ εκεί ήταν μικρότερη από ό,τι τους προηγούμενες μήνες. Το ΜΑΣ, με τη σειρά του, έδωσε πολύ μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις για το θέμα της μικρής (ενοικιαζόμενης) φοιτητικής εστίας της ΑΣΟΕΕ στην οδό Δροσοπούλου, την οποία το ΟΠΑ θέλει να αφήσει λόγω κόστους, αλλά οι νεαροί κόκκινοι υπερασπίζονται με πάθος και ζητούν να γίνει κρατική, μη αποδεχόμενοι ούτε τη μεταστέγαση στη Φοιτητική Εστία Αθηνών ούτε την επιβολή ενοικίου. Παράλληλα εκδήλωσαν πολύ έντονα, αλλά μόνο με κείμενα προς το παρόν, την αντίθεση τους σε κάθε σκέψη επιβολής διδάκτρων, υποσχόμενοι σκληρό αγώνα σε κάθε τέτοια περίπτωση…

****

Ξεκινά η Νεολαία των ΑΝΕΛ

Με επικεφαλής τον Μπάμπη Αποσκίτη, όπως σας γράψαμε ότι αποφάσισε ο Πάνος Καμμένος, ξεκίνησε τη λειτουργία της η Νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ξεκίνησε μάλιστα η προώθηση της οργάνωσης μέσω διαδικτύου, όπου καλούνται νέοι να εγγραφούν. Με απόφαση του προέδρου του κόμματος ορίστηκε και η προσωρινή πρώτη συντονιστική επιτροπή της Νεολαίας, που αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Καλογρίδη (γραμματέα και υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού), Σωτήρη Γιώνα (υπεύθυνο Λεκανοπεδίου), τον Θόδωρο Δαγλαρτζή (υπεύθυνο Οργανώσεων Επαρχίας), τον Ανέστη Χατζηθεοδοσίου (υπεύθυνο Θεσσαλονίκης), τον Ανέστη Κουφαλιτάκη (υπεύθυνο Οργανώσεων Εξωτερικού), τη Μανταλένα Παπαδοπούλου (υπεύθυνη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων), τον Δημήτρη Κιούση (υπεύθυνο Ενέργειας και Περιβάλλοντος), την Ευδοκία Παπαγγέλου (υπεύθυνη Εθελοντισμού), τον Κώστα Ρεμπή (υπεύθυνο Αθλητισμού και Πολιτισμού) και την Κατερίνα Καλαγκμπόρ (υπεύθυνη Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Social Media). Η επιλογή μάλιστα της τελευταίας ξεσήκωσε σχόλια (προσωπικά αλλά και πολιτικά) στο διαδίκτυο, διότι πρόκειται για όμορφη κοπέλα αλλά έγχρωμη, γεγονός που δυσκολεύει κάποιους να το αποδεχτούν. Οι θέσεις αυτές της συντονιστικής δεν είναι οι οριστικές, καθώς θα συμπληρωθούν τόσο με νέους τομείς όσο και με αναπληρωτές, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στελεχών και η διαθεσιμότητά τους, καθώς το ξεκίνημα μιας νεολαίας είναι μια απαιτητική δουλειά που χρειάζεται ικανότητες και χρόνο από τους συμμετέχοντες.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Δουλειά

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Αχαρνών, ο νέος γενικός από την Πέμπτη έχει ξεκινήσει τη δουλειά με όρεξη, από το πρωί μέχρι το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθεί. Ο απερχόμενος Γιάννος Λιβανός υποσχέθηκε, άλλωστε, ότι θα ενημερώσει πλήρως και ενδελεχώς τον νέο τόσο για όσα έχουν γίνει όσο και για όσα έχουν προγραμματιστεί από τη ΓΓΝΓ για τους επόμενους μήνες.

Φήμες

Όπως θα παρατηρήσατε, η στήλη μας απείχε τις τελευταίες εβδομάδες από την ονοματολογία των υποψηφίων για τη θέση του γγΝΓ. Δύο βασικά σχόλια κάναμε: περί απίθανων υποψηφίων και περί του προφίλ του ανθρώπου που τελικά θα επιλεγεί. Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης καταλαβαίνουν ποιοι πέφτουν μέσα…

Ανασχηματισμός

Αργά αλλά σταθερά προετοιμάζεται ο ανασχηματισμός στην ΟΝΝΕΔ. Πολλοί πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα ολοκληρωθεί το παζλ πριν (πολύ πιθανόν) ή μετά τις διακοπές, καθόσον όλα είναι ανοιχτά…

Πρόβλεψη

Δεν αφορά τη θεματολογία της στήλης η επιλογή δύο γνωστών πολιτευτών από τη Μαγνησία (Μακρή, Σούρλας) σε θέσεις γενικών γραμματέων. Όμως προβλέπουμε (κάτι θα ξέρουμε…) ότι αυτή η κίνηση αποτελεί προάγγελο νέας (σε πρόσωπο και ηλικία) γαλάζιας υποψηφιότητας στον νομό. Και δεν πρόκειται για το γνωστό γαλάζιο στέλεχος της περιοχής που προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ. Η πρόβλεψη αφορά πρόσωπο που βρίσκεται πολύ πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, στη στενή προσωπική του ομάδα. Είναι νωρίς ακόμη, αλλά το σενάριο παίζει. Θα επιβεβαιωθούμε στις επόμενες εκλογές;

Προτιμήσεις

Ένας από τους λίγους υπερασπιστές, δημοσίως, του Νίκου Φωτόπουλου της ΔΕΗ είναι ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής. Είτε στη τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο τονίζει πάντα ότι είναι εξαιρετικός συνδικαλιστής και αγωνιστής, ενώ σημειώνει ότι δεν μπορεί να συγχέονται οι αγώνες με τα λάθη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Κουίζ

Εύκολο ερώτημα για μυημένους… Ποιος επικεφαλής νεολαίας προτιμά, δημοσίως, τα κλαρίνα από τους… «τσίλιπεπερς», όπως τους λέει, στη συναυλία των οποίων θα πάνε όλοι οι άλλοι;

Ακαδημία στελεχών

Με έμφαση στα νεαρά στελέχη του ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε 400 συντρόφους τους από 25 χώρες στην Πορταριά, στη διοργάνωση του European Left Summer University 2012. Πρώτο βιολί στις συζητήσεις μαθαίνουμε ότι ήταν ο νεαρός Γιάννης Μπουρνούς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και «ισχυρός ανήρ» των διεθνών σχέσεων του ΣΥΝ…

Μετακόμιση

Μετά την απόφαση του ΛΑΟΣ να αφήσει την Καλλιρόης, ακούστηκε ότι η Νεολαία θα στεγαστεί στο κτίριο της Φιλλελήνων, αλλά μάλλον η τελική απόφαση αφορά μεταστέγαση στο κτίριο του σταθμού του κόμματος στην Καλλιθέα.

Αλλαγή ηγεσίας

Επιβεβαιώθηκαν επισήμως, διά στόματος Καρατζαφέρη αρχικά και ανακοίνωσης της ΝΕΟΣ, οι φήμες για αναβάθμιση του Γιάννη Παναγιωτακόπουλου. Ο μέχρι τώρα πρόεδρος της ΝΕΟΣ θα δώσει ιδιαίτερα έντονα εθνικιστικό και αγωνιστικό προφίλ στη θέση του ΛΑΟΣ που θα του ανατεθεί. Προχωρά λοιπόν και το θέμα του νέου επικεφαλής της ΝΕΟΣ. Κυκλοφορούν τρία ονόματα, αλλά αποφασίζει πάντα ο πρόεδρος, με τις κατάλληλες εισηγήσεις. Άλλωστε στη ΝΕΟΣ δεν γίνονται εκλογές για τον πρόεδρο…


Σχολιάστε εδώ