41,6% ΝΑΙ στις αποκρατικοποιήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ζητήματα αιχμής της επικαιρότητας, ζητήματα που αποτελούν το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως αυτό των αποκρατικοποιήσεων, αφενός υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων σε σχέση με την κεντρική τους γραμμή και αφετέρου εμφανίζονται απαντήσεις που σε ορισμένα σημεία δείχνουν να δικαιώνουν την κυβερνητική άποψη.

Για παράδειγμα, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ωστόσο απαντά ότι συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, των δημόσιων συγκοινωνιών και του ΟΠΑΠ, ενώ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Επίσης, ενώ η πλειοψηφία λέει ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, απ’ την άλλη προτιμά την πώληση δημόσιας περιουσίας ακόμα και με τις σημερινές, χαμηλές τιμές, παρά τη λήψη νέων μέτρων.

Αλλά, όπως προαναφέραμε, διαφοροποιήσεις εμφανίζονται και μεταξύ των κομμάτων.

Για παράδειγμα, ένα σημαντικό 21,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας τις αποκρατικοποιήσεις. Απ’ την άλλη, ένα 35,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ξεπούλημα τις αποκρατικοποιήσεις!

Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεκτικό σε αποκρατικοποιήσεις (π.χ. 35,7% για τη ΔΕΗ, 46,2% για τον ΟΣΕ).

Απ’ την άλλη, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ είναι αντίθετο με τις ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. 34,9% για τη ΔΕΗ, 27,2% για τον ΟΣΕ).

Γενικά, πάντως, η τάση της πλειοψηφίας είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, με εξαίρεση αυτήν της ΔΕΗ.

Σμίξανε οι οπαδοί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ!

Κάτι άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον που προκύπτει απ’ τη δημοσκόπηση είναι το εξής:

– Σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις -που, όπως προαναφέραμε, αφορούν σοβαρά ζητήματα αιχμής της πολιτικής επικαιρότητας- οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στις απαντήσεις τους, και μάλιστα με ποσοστά που είναι πολύ κοντά! Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη σύγκλιση θέσεων και απόψεων μεταξύ και της βάσης των δύο κομμάτων, που δείχνουν να βρίσκονται πολύ κοντά…

«Ναι» στις αποκρατικοποιήσεις, «όχι» σε νέα μέτρα…

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) θεωρεί τις αποκρατικοποιήσεις ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό πιστεύει το 56%.

Αντίθετα, το 40,3% θεωρεί τις αποκρατικοποιήσεις αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

Σε αυτήν την ερώτηση το 21,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τις αποκρατικοποιήσεις αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του λαού.

Απ’ την άλλη, το 35,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ τις θεωρεί ξεπούλημα (όπως και το 32,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ).

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) το 61,2% θεωρεί ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.

Αντίθετα, το 36,5% ζητά την ιδιωτικοποίηση ακόμα και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Και εδώ εμφανίζονται σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων σε σύγκριση με την κεντρική τους γραμμή.

Έτσι, το 21,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης ακόμα και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

Απ’ την άλλη, το 41,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ (και το 50,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) τάσσεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Ενώ όμως υπάρχουν οι παραπάνω απαντήσεις, στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει για να μειωθεί το δημόσιο χρέος (ΠΙΝΑΚΑΣ 3):

– Το 41,6% προτιμά την πώληση της δημόσιας περιουσίας έστω και στις σημερινές χαμηλές τιμές. Με αυτήν την άποψη συντάσσεται και το 33,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

– Το 27,9% επιλέγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων αντί της πώλησης δημόσιας περιουσίας.

– Ένα εντυπωσιακό 30,5% δεν απαντά.

Αντίθετη, πάντως, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 4), με ποσοστό 52% έναντι του 44,2% που συμφωνεί.

Ωστόσο, υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ εμφανίζεται το 35,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, κατά της ιδιωτικοποίησης εμφανίζεται το 34,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Με μεγάλη πλειοψηφία οι ερωτηθέντες τάσσονται (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, με ποσοστό 58,3%, ενώ το 37,9% διαφωνεί.

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ τάσσεται και το 46,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά τάσσεται το 27,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Οριακά υπέρ της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων συγκοινωνιών (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) τάσσεται το 49,2% των ερωτηθέντων. Κατά τάσσεται το 48%.

Εδώ το 38,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση. Απ’ την άλλη, το 31,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ διαφωνεί.

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) τάσσεται το 49,2% των ερωτηθέντων. Διαφωνεί το 42,9%.

Σε αυτήν την ερώτηση το 38,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση. Απ’ την άλλη, το 33,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ διαφωνεί.

Να περιοριστούν οι απεργίες

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τις απεργίες. Και είναι και επίκαιρο, αφού ήδη κλάδοι εργαζομένων απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) ότι το 51,8% πιστεύει πως πρέπει να περιοριστούν οι απεργίες, διότι επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας. Αντίθετα, υπέρ του να εξακολουθήσουν να γίνονται τάσσεται το 45,6%. Υπέρ του περιορισμού των απεργιών τάσσεται και το 19,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Απ’ την άλλη, υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων τάσσεται το 24,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ (και το 21,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ)…

Κακή η εικόνα των συνδικαλιστών

Σε συνάρτηση με την παραπάνω ερώτηση, εμφανίζεται αρνητική η εικόνα των συνδικαλιστών (ΠΙΝΑΚΑΣ 9).

Συγκεκριμένα, το 76,8% θεωρεί ότι επιδιώκουν το προσωπικό τους όφελος και μόνο το 17,7% πιστεύει ότι εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και μάλιστα η άποψη ότι επιδιώκουν το προσωπικό τους όφελος είναι διακομματική, αφού αυτό πιστεύει το 82% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 71,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 80,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 83,3% των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το 89,6% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ!


Σχολιάστε εδώ