υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

• Κλειδί για όλες τις τοποθετήσεις θα είναι η επιλογή του κ. Σαμαρά -ναι, του κ. Σαμαρά, και όχι οποιουδήποτε άλλου- για την πρεσβεία της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας. Τις υπόλοιπες μπορεί να τις διαχειριστεί κατά βούληση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

— Ο κ. Κασκαρέλης, πάντως, έχει πακετάρει τις αποσκευές του και ετοιμάζεται έπειτα από δεκαετίες να ζήσει το φθινόπωρο της Αθήνας. Από τους καλούς διπλωμάτες, στο (σχεδόν) τέλος της καριέρας του έπεσε πάνω σε φίλους και πάλι. Ο Δ. Κοδέλλας, ο άνθρωπος του Δ. Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΞ, εκτιμά ιδιαίτερα τον κ. Κασκαρέλη, με τον οποίο εξάλλου συνυπήρξαν στην ομάδα Ζαχαράκη, και έτσι κάθε άλλο παρά θα αποτελεί έκπληξη η αξιοποίηση του κ. Κασκαρέλη σε θέση γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ.

— Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι εάν ο νέος γενικός γραμματέας θα έχει την τύχη να απολαύσει τη θέα που απολαμβάνει τώρα, έστω και για λίγο καιρό ακόμη, ο κ. Ι. Α. Ζέπος, που όταν του ζητήθηκε να αφήσει το ισόγειο του νεοκλασικού, μετακόμισε στον 8ο όροφο του κτιρίου του «Αστέρα» του Συντάγματος. Εκεί που παγίως στεγάζονταν τα γραφεία των αναπληρωτών υπουργών…

Στο ισόγειο, πάντως, παρά τα όσα ακούστηκαν, μάλλον θα εγκατασταθούν ο κ. Κοδέλλας και πιθανόν και ο Αρ. Καλογερόπουλος, ώστε να βρίσκονται κοντά στον υπουργό και να μπορούν να ελέγχουν και την… είσοδο του υπουργείου.

Ο κ. Αβραμόπουλος είναι γνωστό από τη θητεία του στον δήμο αλλά και στο υπουργείο Άμυνας ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην ουσία, αλλά ίσως και περισσότερο στον τύπο.

Έτσι, είναι δεδομένη η αλλαγή σκυτάλης στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας, με τη Ν. Λούπα να παραδίδει στον κ. Π. Καλογερόπουλο από τη Διεύθυνση Ρωσίας και ΚΑΚ. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν την κ. Λούπα και εάν αυτή η αλλαγή είναι μήνυμα και στον σύζυγό της, τον προσωπάρχη κ. Σαρρή.

Παρεμπιπτόντως, όλο και επανέρχεται η γνωστή ιστορία, του πώς δηλαδή είναι δυνατόν να προάγεται κανονικά διπλωμάτης, ενώ εκκρεμεί εναντίον της κατηγορία για κακοδιαχείριση σχεδόν 100.000 ευρώ σε γενικό προξενείο όπου υπηρετούσε…

— Η ιστορία με τον Τόνυ Νικολαΐδη έχει πολύ ενδιαφέρον, καθώς ο γενικός επιθεωρητής με την ολοκλήρωση της παράτασης της θητείας του θέλησε να διεκδικήσει τη θέση του γγ του ΟΣΕΠ. Ήταν μια θέση που η Ελλάδα με τον πρέσβη κ. Χρυσανθακόπουλο είχε πάρει δυο φορές και έτσι ήταν εντελώς απίθανο να μπορέσει να εξασφαλίσει τρίτη θητεία. Με την παραίνεση του κ. Ζέπου σείσθηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, σείσθηκε και ο κ. Δήμας, που έδωσε τότε τη συγκατάθεσή του και έτσι ξεκίνησε η καμπάνια.

Έλα όμως που κανείς δεν έδειχνε ενδιαφέρον να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα, όχι φυσικά λόγω του προσώπου, αλλά επειδή κι άλλες χώρες ήθελαν να διεκδικήσουν ρόλο στον ΟΣΕΠ.

Αφού είχαν δυσκολέψει τα πράγματα και ήταν προφανές πλέον ότι δεν υπήρχε ελπίδα, με παραίνεση του ΥΠΕΞ πείστηκε το διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας να στείλει επιστολές σε όλους τους αρχηγούς κρατών του ΟΣΕΠ, ζητώντας στήριξη στην υποψηφιότητα Νικολαΐδη.

Η κίνηση αυτή τελικά κατέληξε σε αποτυχία, καθώς οι περισσότεροι εταίροι στον ΟΣΕΠ ευγενικά απέρριψαν την παρέμβαση Παπούλια, ενώ το πιο ενδιαφέρον είναι ότι υπήρξε εκνευρισμός και από τη Μόσχα, που στήριξε τελικά τη Μολδαβία, η οποία και κέρδισε τη θέση… Τελικά, θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για τον τρόπο που εκτέθηκε η χώρα για μια υπόθεση η οποία δεν είχε καμιά ελπίδα και αφορούσε κυρίως προσωπικές φιλοδοξίες και στοχεύσεις;

— Τα Σκόπια, όσο βρίσκουν έδαφος, επιχειρούν να κάνουν παιχνίδι. Νέα πεδία που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της Ελλάδας είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Οι σκοπιανοί βουλευτές και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ στο Στρασβούργο ξεκίνησαν καμπάνια, ώστε να μπει η Ελλάδα υπό επιτήρηση για τα θέματα της «αλβανικής, μακεδονικής και τουρκικής μειονότητας»…

— Συναγερμός στο ΥΠΕΞ από τη νέα συζήτηση για τα ειδικά μισθολόγια, καθώς η κληρονομιά Παπακωνσταντίνου κυνηγά ακόμη τους διπλωμάτες. Ο πρώην τσάρος της οικονομίας, που είχε συγκρουσθεί με τους διπλωμάτες, είχε κάνει την αλχημεία να συνυπολογισθεί στο μισθολογικό κόστος της Διπλωματικής Υπηρεσίας και η αποζημίωση αλλοδαπής, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως μέσος μισθός των διπλωματών το ποσό των 6.500 ευρώ. Οπότε ακόμη και η πιο καλόπιστη «τρόικα» θα θεωρούσε ότι έχει ακόμη «λίπος» να κόψει…

— Σε μια ακόμη κίνηση στα όρια της εθνικής νομιμότητας προέβη η κυπριακή κυβέρνηση του απερχόμενου κ. Χριστόφια. Έτσι αποδέχθηκε τον συμβιβασμό στην υπόθεση του κύπριου πρόσφυγα Μάικ Τύμβιου, ο οποίος προσέφυγε στην παράνομη επιτροπή στα Κατεχόμενα με αίτημα την επιστροφή της περιουσίας του.

Η επιτροπή, την οποία δεν αναγνωρίζει η Λευκωσία, του πρότεινε την ανταλλαγή με περιουσία Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, η οποία επικυρώθηκε από το ΕΔΑΔ. Έτσι η κυπριακή κυβέρνηση, αντί να αρνηθεί να εκτελέσει την απόφαση αυτή, με τον φόβο ότι θα κατηγορηθεί για μη συμμόρφωση στη συγκεκριμένη απόφαση, την αποδέχθηκε και έδωσε 13 εκατ. ευρώ στον κ. Τύμβιο προκειμένου τελικά να κρατήσει για λογαριασμό της Δημοκρατίας την έκταση του Τουρκοκύπριου στην ελεύθερη Κύπρο.

Έτσι αναγνωρίζεται έμμεσα η παράνομη επιτροπή του ψευδοκράτους και ανοίγει ο δρόμος για δεκάδες τέτοιες προσφυγές. Επίσης, απαλλάσσεται σταδιακά η Τουρκία από το περιουσιακό, το οποίο θα λυθεί όπως εδώ και πενήντα χρόνια επιδίωκε, με τον οριστικό πλέον διαχωρισμό Τουρκοκυπρίων στον Βορρά και Ελληνοκυπρίων στον Νότο, με περιουσίες που θα ανταλλάσσονται, ώστε να κυριαρχήσει ο διζωνικός χαρακτήρας σε όποια μετέπειτα λύση και να περιοριστεί ο αριθμός των ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν τελικά στη γη τους.

• Εκείνος ο κατηγορηθείς ως κηπουρός, που περνά τον χρόνο του μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου, έχει εμφανισθεί καθόλου από Ιπποκράτους μεριά; Στη Συνδιάσκεψη δεν τον είδαμε -αν και φαντάζομαι ότι και οι ευρωβουλευτές είχαν προσκληθεί- και αρχίζουμε να ανησυχούμε, μια και δεν υπάρχουν πια νέα του ούτε από τη δραστηριότητα του Ευρωκοινοβουλίου…


Σχολιάστε εδώ