Στο μάτι έχουν βάλει 6 κινήσεις για το κεντροαριστερό γήπεδο

Οι κινήσεις αυτές, που σε πρώτο χρόνο δεν έχουν σοβαρές κοινωνικές αναφορές, αλλά αποτελούνται κυρίως από αποστασιοποιημένα στελέχη, φαίνεται να γίνονται παράλληλα με το εγχείρημα ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ που δρομολογεί ο Βενιζέλος και σιγά σιγά να αποκτούν έναν στοιχειώδη συντονισμό μεταξύ τους.

Σε πρώτη φάση, κοινός τόπος των «ετερόκλητων» αυτών κινήσεων είναι να διαμορφώσουν, ει δυνατόν, έναν ενδιάμεσο πόλο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα «σύγχρονο ριζοσπαστικό Κέντρο», εκτιμώντας πως η κρίση στο ΠΑΣΟΚ θα βαθύνει ακόμα περισσότερο και πως μέσα στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δυνάμεις (κυρίως πρώην εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ) που δεν βλέπουν αρνητικά το όλο εγχείρημα.

Ενδεικτική των εν εξελίξει ζυμώσεων είναι η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν έξι κινήσεις πολιτών, και πιο συγκεκριμένα ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος», τον οποίο έχει ιδρύσει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, το «Μπροστά» και οι «Νέοι Μεταρρυθμιστές», όπου δραστηριοποιούνται στελέχη νέας γενιάς, κατά βάση προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, το «Π80», που επαναπροσδιορίζεται ως κίνηση παλιών ΠΑΣΠιτών της δεκαετίας του ’80, με κεντρικό μοχλό τον Γιάννη Ραγκούση, η «Πολιτεία 2012», ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι ο τέως υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπολέων Μαραβέγιας, ο αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» Γιώργος Σιακαντάρης και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, και, τέλος, η «Πρωτοβουλία Β».

Στην ανακοίνωσή τους, με τίτλο «Μετά τις εκλογές: Ανασύνταξη της χώρας για έξοδο από την κρίση», επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Εκκρεμεί η διαμόρφωση της νέας πολιτικής πρότασης-απάντησης των δυνάμεων του χώρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού με όρους σύγχρονους και συμμετοχικούς. Ο διάλογος μέσα και έξω από τα κόμματα του χώρου, με τη συμμετοχή πολιτικών κινήσεων, ομάδων και προσωπικοτήτων, έχει αρχίσει και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, χωρίς περιχαρακώσεις και προκαταλήψεις.

Οι έξι κινήσεις, θεωρώντας επιτακτικό το αίτημα για την προγραμματική σύγκλιση και ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και συμμετέχουν στον διάλογο που αναπτύσσεται, με την πεποίθηση πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Όλη αυτή η κινητικότητα προκαλεί εκνευρισμό και δυσφορία στην Ιπποκράτους, που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί «υπονομευτικές» αυτές τις κινήσεις για την πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, από την περασμένη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε φροντίσει να στείλει αυστηρό μήνυμα σε όσα στελέχη κινούνται αυτόνομα και επιδιώκουν μέσω διαφόρων ομίλων προβληματισμού να παρεμβαίνουν στις διεργασίες που συντελούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, απειλώντας ακόμη και με διαγραφές όσους έχουν σχέση μέλους με το ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό μέλος του «Κοινωνικού Συνδέσμου», Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος είχε επαφές τον περασμένο Μάιο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με σκοπό την επιστροφή του στο κόμμα -ωστόσο είχε απορρίψει την πρόταση, αφού πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του-, δήλωσε την Παρασκευή ότι «κάτι κινείται στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς» και ακόμη ότι «χρειάζεται σίγουρα μια μεγάλη καινούργια πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην υπέρβαση υπαρχουσών καταστάσεων, έτσι ώστε μέσα απ’ αυτήν να μπορεί να θεμελιωθεί όλος αυτός ο μεγάλος χώρος (σ.σ. Σοσιαλδημοκρατία και Κεντροαριστερά)».

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ήταν απαισιόδοξος για την προοπτική του, διαβλέποντας ως διέξοδο τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. «Η κρίση μέσα στην οποία έχει υπεισέλθει ο χώρος μέσα από την εκλογική συντριβή του παλιού κόμματος του ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι οδηγεί στην ανάγκη να πάμε σε νέες συγκροτήσεις», εκτίμησε ο κ. Φλωρίδης, επιβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση.


Σχολιάστε εδώ