Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Με έκδηλη την ανησυχία για τις εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικών και οικονομικών συμφωνιών, που εν πολλοίς αφορούν το άμεσο μέλλον της χώρας μας και της οικονομίας, κινείται το XA. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η αρχική ευφορία για τις εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωζώνης -με τη συμφωνία για τη στήριξη Ισπανίας και Ιταλίας και τις προσδοκίες για ανάλογη «μεταχείριση» και της Ελλάδας- ατόνησε και πλέον οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν τις αμέσως επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και την αντίστοιχη «αντίδραση» αρχικώς της «τρόικας» και κατ’ επέκταση των εταίρων μας. Ζητούμενο η βελτίωση των όρων του Μνημονίου, ήτοι η χρονική παράτασή του, και, ει δυνατόν, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας απευθείας από τα κοινοτικά ταμεία στήριξης, κάτι που αυτομάτως θα… ελαφρύνει το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ!
δ Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο και λογικά στο ΧΑ θα διατηρείται η επιφυλακτικότητα, με μόνους πρωταγωνιστές (!) τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.
δ Υπό αυτό το πρίσμα, το να προσπαθεί κανείς να προβλέψει την πορεία της αγοράς μοιάζει απόλυτα παρακινδυνευμένο, κάτι που αποτυπώθηκε και στις αντιδράσεις της τις προηγούμενες ημέρες. Ο Γενικός Δείκτης επί σχεδόν μία εβδομάδα προσπάθησε να σπάσει το επίπεδο των 650 μονάδων, δεν «κράτησε» εκεί και χρειάστηκε ελάχιστες… ώρες για να περάσει σε καθοδική τροχιά. Και ελάχιστες εντολές, δείγμα κι αυτό ότι η αγορά μας παραμένει ρηχή, άρα ευάλωτη!
δ Εντονότατο το ενδιαφέρον φυσικά και για τον τραπεζικό δείκτη, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην Κύπρου όσο και στο «τρίγωνο» Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς – ασχέτως των διαψεύσεων περί προσπαθειών για τη δημιουργία νέου σχήματος.
δ Όπως και να ‘χει, οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως η σταθερότητα της κυβέρνησης, που μπροστά της έχει -λογικά- πολλούς κλυδωνισμούς και πολλά… τεστ αντοχής, θεωρούνται κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της αγοράς. Στον βαθμό που η οικονομία μας μπει σε μια τροχιά, τότε αντιστοίχως και το ΧΑ θα έχει προοπτικές να σταθεροποιηθεί. Καλοκαιριάτικα, πάντως, δύσκολα θα αυξηθούν είτε το ενδιαφέρον είτε οι προοπτικές… Κάτι που κατέστη σαφές και με τη διάψευση των προσδοκιών για άμεσα οφέλη από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του έτους. Δύο και με το ζόρι μέχρι τον Δεκέμβριο. Και μένουν άλλες… 23 για το 2013!


Σχολιάστε εδώ