Σε ισχύ ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, με πολλά προβλήματα

Τέθηκε και τυπικά σε εφαρμογή, από την περασμένη εβδομάδα, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στον νόμο που χρήζουν ερμηνείας, ενώ εκκρεμούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι εφαρμογής. Οι υπηρεσίες δόμησης (οι παλιές πολεοδομίες) περιμένουν οδηγίες από το ΥΠΕΚΑ για να δουν πώς θα προχωρήσουν, αφού πλέον ισχύει και ο νόμος 4030, δηλαδή ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών, μέσω του οποίου μεταβιβάζονται όλες οι ευθύνες στους ιδιώτες μηχανικούς. Το ΤΕΕ έχει ζητήσει, όπως σας γράψαμε, την παράλληλη εφαρμογή ΓΟΚ και ΝΟΚ για ένα διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί πλήρης στάση εργασιών. Αυτή η πρόταση όμως χαρακτηρίζεται από πολλούς μηχανικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ως υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, ο Σύλλογος των Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) όχι μόνο δεν δέχεται την παράλληλη εφαρμογή, αλλά ζητά την άμεση αναστολή ισχύος για να δημιουργηθεί νέος Κανονισμός (!), καθώς υποστηρίζουν ότι ο ΝΟΚ αντιστρατεύεται την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης. Φυσικά, ακριβώς τα αντίθετα υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ. Αυτό που έχει σώσει την κατάσταση είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρή οικοδομική δραστηριότητα, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαμαρτυρίες προς το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ από μηχανικούς. Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε τη δεύτερη πρόταση του ΤΕΕ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού γνωμοδότησης, ώστε να αποφευχθούν οι αμφισβητούμενες ερμηνείες μελλοντικά, η οποία είναι σοβαρή και πρέπει να υλοποιηθεί.

***

νΣυζητήσεις, τις οποίες αποκάλυψε μεσοβδόμαδα ο Μάκης Κουρής στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Kontra Channel, γίνονται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο σχετικά με αλλαγές στην αρτιότητα των οικοπέδων. Η κυβέρνηση εξετάζει ως κίνητρο, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικοδομή, να μειώσει την αρτιότητα σε όλα τα οικόπεδα, όλης της Ελλάδας, στα τέσσερα στρέμματα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα! Ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα κινητοποιηθούν κεφάλαια προς αξιοποίηση οικοπέδων, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους λόγω των υφιστάμενων περιορισμών. Υπάρχει βέβαια το ΣτΕ, αλλά αν ένα τέτοιο μέτρο συνδυαστεί με αλλαγές στο «πόθεν έσχες» και στη φορολογία ακινήτων, είναι πιθανόν να επιτύχει…
νΕξελίξεις αναμένονται στο ΤΕΕ, αφού ο Β’ αντιπρόεδρος, Θόδωρος Σεραφίδης, έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από το προεδρείο του Επιμελητηρίου. Παράλληλα, έντονες είναι οι αντιδράσεις πολλών μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για τον πρόεδρο της Αντιπροσωπείας Γιάννη Θεοδωράκη. Μάλιστα, πιο έντονες είναι αυτές κάποιων μελών της ΠΑΣΚ. Προκειμένου να μην εκφραστεί αυτή η αντίδραση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας προσπαθούσαν να μεθοδεύσουν τη διαδικασία της συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας του Σαββάτου. Μέσα σε όλα αυτά, θόρυβος έχει ξεσπάσει στο Επιμελητήριο και για τον Α’ αντιπρόεδρο, Σωκράτη Αλεξιάδη, που ακούγεται ότι θα του προταθεί κυβερνητική θέση. Αν συμβούν όλα αυτά, πάλι η Αντιπροσωπεία θα μπει σε διαδικασία εκλογών αντιπροέδρων. Τη μία θέση θα πάρει λογικά η ΔΚΜ με τον Ντίνο Μακέδο ή τον αντικαταστάτη του Αλεξιάδη, που είναι ο Παπαναστασίου, ο οποίος είναι πρώτος επιλαχών βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αν και εφόσον, βέβαια, δεν βρεθεί και αυτός σε κυβερνητική θέση. Την άλλη θέση αντιπροέδρου θα πάρει λογικά η ΠΑΣΚ ή η ΔΑΠ.
νΣτον Σύλλογο Μηχανολόγων συγκάλεσε συμβούλιο ο προεδρεύων Τάσος Ευσταθίου, αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξε, οπότε συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του προέδρου ο ίδιος, ο οποίος δεν δείχνει να βιάζεται. Ο Παπαδόπουλος της ΠΑΣΚ θέλει να επανεκλεγεί πρόεδρος και κινείται στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ακόμη δεν τις έχει βρει.
νΣτον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών πρόεδρος εκλέχτηκε ο πρόεδρος της ΔΚΜ Γιώργος Στασινός με τη στήριξη της ΠΑΣΚ και της ΕΛΕΜ, που εκπροσωπούνται από τον γραμματέα και τον αντιπρόεδρο στο προεδρείο. Επικράτησε η λογική ότι τα προβλήματα είναι πολλά και κοινά και ότι πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουν για λύσεις. Έτσι φαίνεται ότι το καλό κλίμα μεταξύ των μελών του ΔΣ θα βοηθήσει στην προώθηση των αιτημάτων του ΣΠΜΕ.
νΗ Διοικούσα του ΤΕΕ φαίνεται ότι δεν πείστηκε από τον Αλαβάνο για το εγχείρημα της ίδρυσης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (όπως σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα), από το ΙΕΚΕΜ και την Τράπεζα Αττικής, και συγκάλεσε γενική συνέλευση την Τρίτη.
νΠολλά συζητήθηκαν στην Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ, αλλά λίγα είναι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις που πάρθηκαν. Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση φάνηκε χρήσιμη και η συμμετοχή, παρά τη δύσκολη ημερομηνία λόγω καλοκαιριού, ήταν ικανοποιητική, ιδιαίτερα από την περιφέρεια.
νΕίναι πολύ ενδιαφέρον ότι τα ακίνητα, ως κλάδος, βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, όπως φάνηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις. Από τη μία πλευρά έχουμε την εξαγγελία της αξιοποίησης του συνόλου του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, η οποία θα σχεδιαστεί σύντομα και θα υλοποιηθεί μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πέρα από αυτό καθαυτό το έργο, τυχόν επιτυχία θα αλλάξει τελείως τον χάρτη αξιών και προοπτικών όλης της Νότιας Αθήνας και της μισής Αττικής. Από την άλλη, οι (γενικές) διακηρύξεις για αλλαγή της φορολογίας προβλέπουν μικρή αλλά σημαντική ελάφρυνση για τα ακίνητα. Τέλος, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις αναφέρονται, σε μεγάλο βαθμό, σε ακίνητα που μπορούν όχι μόνο να αποφέρουν έσοδα, αλλά και να προσθέσουν αξία (λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια κ.λπ.). Για να δούμε τι θα καταφέρει η τρόικα της συγκυβέρνησης…

***

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες στα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται προτάσεις για την αποπληρωμή των «οφειλομένων» από τα δημόσια έργα, οι οποίες περιλαμβάνουν «κούρεμα» (εθελοντικό, όπως λένε) τουλάχιστον 20%. Για να προλάβει, πριν οι φήμες γίνουν επίσημες, η Ένωση των εργοληπτικών επιχειρήσεων, η ΠΕΔΜΕΔΕ, έβγαλε σχετική ανακοίνωση. Άραγε ελπίζουν πραγματικά ότι θα πληρωθούν τις κρατικές οφειλές στο σύνολό τους ή αντιδρούν για να περιορίσουν το «κούρεμα»;

***

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι η ευρωπαϊκή «καμπάνα»-πρόστιμο για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική; Κάθε απάντηση δεκτή, αλλά εμείς ακούμε ότι και σίγουρη είναι και έρχεται οσονούπω… Θα ξυπνήσει άραγε κανείς στο ΥΠΕΚΑ;


Σχολιάστε εδώ