Προγραμματικές δηλώσεις…

Κατ’ αρχάς επανέλαβε το αυτονόητο, ότι δεν θα επιτρέψουμε στην οικονομική κρίση «να μετατραπεί σε κρίση εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ασφάλειας, εθνικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας». Παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια ισχυρή μερίδα της ιθύνουσας πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ στην Τουρκία η οποία «αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» και ανέφερε ότι απέναντι στην τουρκική συμπεριφορά η χώρα μας δεν μπορεί παρά να αντιτάξει μια «σταθερή πολιτική αποτροπής, με ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», υιοθετώντας πλήρως τη γνωστή θέση του Αντώνη Σαμαρά. Μίλησε επίσης για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με χώρες της Ευρώπης αλλά «και με παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη διεύρυνση των ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων.

Εξήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία «Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως έχουν όλες οι σύγχρονες και προηγμένες χώρες», το οποίο θα απαρτίζεται από κορυφαίους ανώτατους επιτελείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες και θα είναι το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο χειρισμού κρίσεων. Να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή περιλαμβανόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα καταργηθούν οι «μη άμεσα χρήσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις», ενώ θα προχωρήσει στην «εκλογίκευση σε αριθμό και στον εκσυγχρονισμό των κέντρων εκπαίδευσης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μειωθεί εκ νέου ο αριθμός τους.

Τέλος, και παρότι παραδέχτηκε ότι η δαπάνη για τους εξοπλισμούς έχει μειωθεί κατά 68,18% από το 2009, εκτίμησε ότι είναι «απαραίτητο ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις να οδηγήσει σε ακόμη λιγότερες δαπάνες για τους εξοπλισμούς, αλλά σε πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά οπλικά συστήματα». Η θέση αυτή, πάντως, δημιούργησε -και δικαιολογημένα- πολλά σχόλια, διότι είναι μάλλον ουτοπία να μιλάς για απόκτηση νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων μειώνοντας ταυτόχρονα κι άλλο τις εξοπλιστικές δαπάνες (που είναι ήδη μειωμένες κατά 70% σε σχέση με το 2009). Απλώς δεν βγαίνει η εξίσωση…


Σχολιάστε εδώ