Πολιτικά «εκρηκτικό» πακέτο…

Σε αυτήν την… ανάποδη διαπραγμάτευση, όπου κυβέρνηση και «τρόικα» θα συζητούν για μέτρα, χωρίς επισήμως να γνωρίζουν αν το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί σε δύο ή σε τέσσερα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το πολιτικά «εκρηκτικό» πακέτο μέτρων που έχει κληρονομήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου:

• Πρέπει να βρεθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να καλυφθεί η «τρύπα» στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, η οποία έχει υπολογισθεί αρχικά από την «τρόικα» στο ύψος των 3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα χρειασθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που είχαν συμφωνηθεί να ληφθούν τον Ιούνιο (τα γνωστά μέτρα της «λίστας Παπαδήμου»). Όμως, η… απλή αριθμητική λέει το αντίθετο: μέτρα που είχαν συμφωνηθεί όταν η ύφεση προβλεπόταν να φθάσει το 4,5% δεν μπορούν να καλύψουν «τρύπες» που δημιουργεί μια ύφεση της τάξεως του 7%. Ακόμη και αν η «τρόικα» διευκολύνει την κυβέρνηση, αφήνοντας ακάλυπτη μια «τρύπα» για το 2012, με χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα, αυτή θα μείνει για να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια. Έτσι, στα σχεδόν 12 δισ. ευρώ των περικοπών που πρέπει να γίνουν και στα άλλα 2 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί ως πρόσθετα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα χρειασθεί να προστεθεί… άγνωστος, προς το παρόν, αριθμός δισεκατομμυρίων, που θα ανεβάσει το συνολικό «λογαριασμό» εξοικονομήσεων ίσως πάνω και από τα 16 δισ. ευρώ!

• Το Γενικό Λογιστήριο και τα υπουργεία θα εργασθούν πυρετωδώς ως το τέλος της εβδομάδας, για να επεξεργασθούν το «πακέτο» μέτρων που θα προτείνουν στην «τρόικα» στις 24 του μήνα. Είναι προφανές, όμως, ότι πρόκειται για μια άσκηση ακραίας δυσκολίας: είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και αν εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα που προτείνει στην ειδική έκθεσή του το ΚΕΠΕ, θα εξοικονομηθούν 8 δισ. ευρώ! Για να φθάσει η κυβέρνηση στον (αρχικό) στόχο των 12 δισ. ευρώ, χρειάζεται το μαχαίρι των περικοπών να φθάσει στο… κόκαλο του κράτους, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, ενώ ίσως χρειασθούν νέα οριζόντια μέτρα, που βαθαίνουν σοβαρά την ύφεση. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να αποφύγει το πικρό ποτήρι του προσδιορισμού όλων των μέτρων και να περιγράψει απλώς, με γενικόλογο τρόπο, τις περιοχές δαπανών που θα μπορούσαν να περικοπούν αργότερα. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρόικα» δεν δέχεται άλλη γενική συζήτηση και περιμένει να δει… αίμα, δηλαδή συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Σε αυτές τις συνθήκες, η νέα κυβέρνηση συνεργασίας θα δοκιμασθεί τον Αύγουστο στα όρια της πολιτικής αντοχής της, με κίνδυνο από τον Σεπτέμβριο να δούμε νέες «εκρήξεις» κοινωνικής δυσαρέσκειας.


Σχολιάστε εδώ