ΠΟΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΘΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη σημειώνουν πως η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και επισημαίνουν πως «κατά πάσα πιθανότητα η σύνθεση της ομάδας θα αποτελείται από προσωπικότητες πανεπιστημιακών, καθώς και πρωτοκλασάτων στελεχών της ΔΗΜΑΡ». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχει ο Δ. Χατζησωκράτης -στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη-, με τον οποίο φαίνεται ότι έχουν αποκατασταθεί οι προ εβδομάδων διαταραγμένες σχέσεις. Ακόμη, πιθανολογείται και η συμμετοχή του Σάκη Παπαθανασίου, υπεύθυνου προγράμματος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος και μετείχε στην Ομάδα Εργασίας για τα σημεία της προγραμματικής συμφωνίας. Η τελική απόφαση, ωστόσο, θα ληφθεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ εντός της εβδομάδος.

Ζητούν επίμονη και διαρκή επαναδιαπραγμάτευση

Κορυφαία στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν τη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς -όπως λένε- «είναι μονόδρομος». Συν τοις άλλοις, διατυπώνουν τη δέσμευσή τους πως η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί και θα τηρήσει την προγραμματική συμφωνία με αποκλειστικό γνώμονα την επιτυχία της κυβέρνησης και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Άλλωστε, επανειλημμένα τονίζουν πως η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να αποτελέσει την «αντιμνημονιακή συνιστώσα» στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως την αποκαλούν. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και, όπως επισημαίνει ο Θ. Μαργαρίτης στο «ΠΑΡΟΝ», «η κυβερνώσα Αριστερά αναλαμβάνει τις ευθύνες της». Μάλιστα, δεν διστάζει να τονίσει «πως αν αυτό το εγχείρημα αποτύχει, θα είναι και η τελευταία κυβέρνηση εντός της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πάντως, εντός του κυβερνητικού σχήματος η ΔΗΜΑΡ και ο Φ. Κουβέλης θεωρούνται ως ο εξισορροπητικός παράγοντας μεταξύ Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ η ΔΗΜΑΡ προβάλλει ταυτόχρονα ως η αποφασιστική δύναμη για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Μια υπόθεση που δεν μπορεί να γίνει απ’ τη μία μέρα στην άλλη, καθώς θα είναι μια μακροχρόνια και επίπονη διαδικασία.

Από δω και στο εξής, το μόνο σίγουρο είναι πως οι συνεχείς διαβουλεύσεις και η διαρκής κυβερνητική πίεση για τη ΔΗΜΑΡ δεν θα έχουν τέλος. Ούτως ή άλλως, η συμμετοχή της στο κυβερνητικό αυτό σχήμα είναι δίχως δεύτερη σκέψη πρόκληση. Γι’ αυτό και θα πρέπει να παρεμβαίνει ενεργά, να ελέγχει την κυβέρνηση εκ των έσω. Οι 19 βουλευτές του κόμματος έχουν επωμιστεί έναν πολύ σοβαρό ρόλο και πρέπει νυχθημερόν να βρίσκονται στη σκιά των υπουργών της τρικομματικής κυβέρνησης.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ