Ουδέν νεότερο από τη ΔΕΗ…

• Φούντωσαν τις τελευταίες ημέρες οι φήμες που ήθελαν τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης να έχουν συμφωνήσει για την τοποθέτηση του αποτυχόντος βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη, στη θέση του Αρθούρου Ζερβού στη ΔΕΗ. Πριν αρχίσουν σχόλια για ολική επαναφορά πρακτικών του παρελθόντος, με τιμητικές αναθέσεις «χρυσών» θέσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις σε αποτυχόντες βουλευτές, ο κ. Καρτάλης έσπευσε να διαψεύσει, μέσα από το λογαριασμό του στο twitter, ότι θα αναλάβει τη ΔΕΗ.

• Έτσι, παρότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ είχε αναβληθεί, με πρωτοβουλία του Δημοσίου, κάτι που οδήγησε αρκετούς στο συμπέρασμα ότι επίκειται αντικατάσταση του Αρθ. Ζερβού, η γενική συνέλευση έγινε την Πέμπτη, χωρίς να τεθεί θέμα αλλαγών κορυφής. Το επικρατέστερο σενάριο, τώρα, θέλει τον κ. Ζερβό να παραμένει τους επόμενους μήνες στη θέση του.

• Πάντως, το θέμα ουσίας για τη ΔΕΗ δεν έχει απαντηθεί από τη νέα κυβέρνηση: θα ιδιωτικοποιηθεί αμέσως; Θα πουληθούν μονάδες της, για να δημιουργηθούν πολλές, ιδιωτικές ΔΕΗ; Γιʼ αυτά τα βασικά, στρατηγικής σημασίας ερωτήματα, ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης, είχε να πει στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ μόνο ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και θα εφαρμόσει κάποια από τις δοκιμασμένες λύσεις που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες. Αν στις σημερινές ακραίες συνθήκες κρίσης, το μόνο που έχουμε να πούμε για τόσο σημαντικά ζητήματα οικονομικής στρατηγικής είναι ότι καταγράφουμε τι έχουν κάνει οι άλλοι, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το πολιτικό μας προσωπικό τρέχει συνεχώς ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις και όσο δυσκολεύεται να δώσει απαντήσεις, τόσο απειλητικότερα γίνονται τα αδιέξοδα.

Ο Σκορδάς και τα καρτέλ

• Ο Θανάσης Σκορδάς γνωρίζει τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου είχε διατελέσει γενικός γραμματέας. Τώρα καλείται να χαράξει πολιτική, με την ιδιότητα του υφυπουργού. Σε μια από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του για τα θέματα του υπουργείου, ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί τα καρτέλ και δεσμεύθηκε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα σε αυτό το θέμα που «καίει» την ελληνική αγορά.

• Καλές είναι οι διακηρύξεις, αλλά τις ακούμε να επαναλαμβάνονται συνεχώς εδώ και χρόνια από χείλη υπουργών, χωρίς να βλέπουμε «απτά αποτελέσματα» από τη «μάχη» (;) με τα καρτέλ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει να επιδείξει σχεδόν μηδενικό έργο εδώ και χρόνια, ενώ τελευταία αφήνει να διαρρεύσουν στον Τύπο πληροφορίες για επικείμενα «χτυπήματα» σε καρτέλ, τα οποία θα προέλθουν από έρευνες της περιόδου Κυριτσάκη, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο πού ακριβώς «χάθηκαν» οι δεκάδες έρευνες της Επιτροπής και πολλές σοβαρές καταγγελίες που εκκρεμούσαν από τα προηγούμενα χρόνια. Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, μάλιστα, η Επιτροπή καθιέρωσε «πόιντ σύστεμ» για να βαθμολογήσει όλες τις παλιές υποθέσεις και, ανάλογα με τη βαθμολόγηση, να στείλει τις περισσότερες στο… χρονοντούλαπο. Ένα, μάλιστα, από τα στελέχη της Επιτροπής μαθαίνουμε ότι δήλωνε πρόσφατα εντελώς απογοητευμένο από το έργο της και αποφασισμένο να… την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια το συντομότερο. Με τέτοια Επιτροπή Ανταγωνισμού, πολύ φοβόμαστε ότι ο κ. Σκορδάς θα δει τις εξαγγελίες του να πέφτουν στο κενό και θα δυσκολεύεται να απαντήσει στις πιεστικές ερωτήσεις της «τρόικας» για το περίφημο «price rigidity» στην Ελλάδα, δηλαδή για τις επίμονα υψηλές τιμές, παρά την ύφεση και τις μεγάλες μειώσεις στις αμοιβές της εργασίας.


Σχολιάστε εδώ