Κόβουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο από την Ολομέλεια
Στις προτάσεις του προέδρου της Βουλής, που θα τεθούν προς συζήτηση προσεχώς με τα κόμματα, περιλαμβάνεται η μεταφορά της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την Ολομέλεια στις επιτροπές τουλάχιστον όσον αφορά τη συζήτηση ερωτήσεων, αναφορών αλλά και των επερωτήσεων. Στην Ολομέλεια σχεδιάζεται να παραμείνει μόνο η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, προκειμένου -σύμφωνα με τη δικαιολογία που προβάλλεται- να αποφευχθεί η αλγεινή εντύπωση που δημιουργεί η εικόνα των κενών εδράνων στις συνεδριάσεις με αντικείμενο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο! Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, αφού είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό στοχεύει κυρίως να περιορίσει τη δημόσια προβολή της σκληρής κριτικής που αναμένεται να ασκήσει η αντιπολίτευση…
Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώνει ότι θα πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012-2015 για τον προϋπολογισμό της Βουλής. Τους ίδιους προφανώς που ο απερχόμενος πρόεδρος Φίλιππος Πετσάλνικος είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι υπερκάλυψε, προϋπολογίζοντας για το 2012 170,972 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 175 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο. Προτίθεται να μειώσει περαιτέρω τις λειτουργικές δαπάνες, χωρίς να θέτει προς το παρόν συγκεκριμένους στόχους, παρά μόνο την κατάργηση του γυμναστηρίου, περικοπές στη χαρτική ύλη και εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ένα μέτρο που δεν περιορίζει το κόστος. Η Βουλή, που πρόκειται να ανοίξει τις εργασίες της, θα ξεκινήσει με Ολομέλεια, σύντομα όμως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα λειτουργήσει με θερινά τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποφύγει μέρος της δαπάνης, που προϋπολογίζεται στα 2.875.000 ευρώ για το 2012 για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές και στα θερινά τμήματα, καθώς κάθε βουλευτής για τη συμμετοχή του σε κάθε συνεδρίαση θερινού τμήματος του οποίου είναι μέλος αμείβεται επιπλέον με 150 ευρώ!
Στους σχεδιασμούς είναι η καθιέρωση απογευματινών συνεδριάσεων στην Ολομέλεια, εκτός της Παρασκευής, που προτείνεται να παραμείνει πρωινή. Όλες, με μία ίσως εξαίρεση, κατά την οποία θα ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος, θα διατίθενται στο νομοθετικό έργο, καθώς προβλέπεται συνωστισμός νομοσχεδίων στο προσεχές μέλλον.
Προς διαβούλευση θα τεθούν και θέματα σχετικά με τις λειτουργικές αλλαγές της Βουλής, όπως:
– σύσταση διακοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης υλοποίησης των νομοσχεδίων που ψηφίζονται από τη Βουλή, με έργο τον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης των νόμων και την έκδοση σχετικού πορίσματος ανά δίμηνο. Στην επιτροπή θα δοθεί αρμοδιότητα να ζητά από τους υπουργούς εξηγήσεις εφόσον δεν εφαρμόζονται οι νόμοι
– επαναφορά του κτιρίου της παλιάς Βουλής, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, στη δικαιοδοσία της Βουλής και συγχώνευση με το Ίδρυμα της Βουλής υπό ενιαία διοίκηση.
Σε θερινή ραστώνη η Βουλή
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εξελίξεις που συναρτούσαν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η Βουλή, σε πλήρη σύνθεση ή σε τμήματα διακοπής με το περιεχόμενο του επικαιροποιημένου πλαισίου των μέτρων για την εξοικονόμηση των 3,5 δισ. τα οποία θα αποφασίσει η κυβέρνηση εν όψει της επανόδου της «τρόικας» στις 24 Ιουλίου, φαίνεται ότι δεν επιβάλλουν να ανοίξει η Βουλή σε πλήρη σύνθεση.
Τα νομοσχέδια που ψηφίζονται από τα θερινά τμήματα έχουν την ίδια ισχύ με εκείνα που ψηφίζει η Ολομέλεια και μερικά από τα κρισιμότερα μάλιστα έχουν περάσει εν μέσω θερινής ραστώνης.
Το Σύνταγμα απαγορεύει την ψήφιση νομοσχεδίων σχετικά με τα φορολογικά θέματα ή αλλαγές του εκλογικού νόμου στα θερινά τμήματα, δεν λέει τίποτα σχετικό όμως για τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις. Έτσι, τις προσεχείς ημέρες, και πριν συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων, τα κόμματα θα παραδώσουν τις λίστες με τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, οι βουλευτές θα κληθούν να εκλέξουν τα προεδρεία, θα ανοίξει η Ολομέλεια και αμέσως μετά η Βουλή θα λειτουργήσει σε θερινά τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο όλοι θα είναι ικανοποιημένοι: η ΝΔ γιατί θα μπορεί να ελέγχει καλύτερα την Κοινοβουλευτική της Ομάδα και να περιορίσει τυχόν κινήσεις ανταρτών σε κρίσιμα νομοσχέδια, με την… προσεκτική κατανομή τους στα τρία τμήματα, αλλά και οι τρεις της συγκυβέρνησης, που θα στερήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ το προνόμιο να αναπτύξει την αντιπολιτευτική του τακτική με τις δυνατότητες που θα είχε σε μια Βουλή σε πλήρη σύνθεση.
Θα σημαίνει δηλαδή στην περίπτωση αυτή ότι κλείνουν τη Βουλή πριν καλά καλά την ανοίξουν, επιλέγοντας από το να κολυμπήσουν στα βαθιά της Ολομέλειας τα ήρεμα νερά των θερινών τμημάτων. Και για τις βουτιές στις παραλίες έχουν όμως μεριμνήσει οι φύλακες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η Βουλή θα πάει τελικά διακοπές στην καρδιά του Αυγούστου, για δύο μάλιστα εβδομάδες, από τις 6 έως τις 20 του μηνός. Το ραντεβού με την Ολομέλεια θα δοθεί, όπως κάθε χρόνο, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και του Γ’ θερινού τμήματος…
Προς το παρόν, τα κόμματα επιδίδονται στην κατάθεση προτάσεων νόμου. Συνεπές με την προεκλογική του δέσμευση, το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, των εφαρμοστικών νόμων και της δανειακής σύμβασης.
Είχε προηγηθεί κατάθεση πρότασης νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, τους οποίους είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δίνοντας έμφαση στις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε κατάθεση νέας πρότασης νόμου για την επαναφορά του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία, την επαναφορά των καταργημένων αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ, την απόδοση πλήρους ρυθμιστικής εξουσίας στον διαιτητή και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Προτάσεις νόμου σχετικές με την κατάργηση του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.