Κλειδί οι αποκρατικοποιήσεις

Να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα αμέσως, χωρίς καμιά απόκλιση από τις κείμενες διατάξεις και όσα προβλέπουν οι κανονισμοί.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις επιδόσεις της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς, όπως σημειώνουν, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας. Εκτιμούν ότι αν αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα, θα σταλεί προς το εξωτερικό ένα μήνυμα αποφασιστικότητας που -πέραν των άλλων- θα συμβάλει στην ανάκτηση μέρους της αξιοπιστίας που η χώρα μας απώλεσε την προηγούμενη τριετία.

Από την άλλη, θα είναι το «ισχυρό χαρτί» του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τους δανειστές, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, με αντικείμενο την επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής και την τροποποίηση των επαχθών όρων του Μνημονίου. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη μέχρι τότε να έχει αποφασισθεί και οριστικοποιηθεί η αποκρατικοποίηση ενός τουλάχιστον μεγάλου κρατικού οργανισμού η ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα η σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα αποφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποφύγει νέα περιοριστικού χαρακτήρα μέτρα (περικοπές μισθών και συντάξεων). Αυτό ακριβώς θα είναι και το δίλημμα που θα θέσει η κυβέρνηση στον διάλογο που θα αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας τους επόμενους μήνες: Πώληση δημόσιων οργανισμών ή νέα μέτρα; Αν και σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των πολιτών που συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις κινείται γύρω στο 40%, κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι στην πορεία το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούν ότι θα διαδραματίσει και η αρνητική διάθεση που υπάρχει σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας για τα «προνόμια» συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και το κλίμα απαξίωσης για τους συνδικαλιστές.

Παρά ταύτα, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος των αποκρατικοποιήσεων θα είναι σπαρμένος με αγκάθια και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποφάσεις θα περνούν «διά πυρός και σιδήρου». Η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ που προανήγγειλε «ανένδοτο» και εκτόξευσε απειλές για διώξεις και φυλακίσεις. Στην πορεία, και λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις, υπογράμμισε ωστόσο ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί με δυναμικό τρόπο στην «εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας. Στην κυβέρνηση περιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αγαστή συνεργασία με συνδικαλιστές, θα επιδιώξει να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή για να εμποδίσει την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΚΚΕ, που έχει ταχθεί κάθετα αντίθετο στην παραχώρηση φορέων του Δημοσίου σε ιδιώτες, και αναμένεται να πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχει περιορισθεί σημαντικά η επιρροή του. Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση οργανισμών στρατηγικής σημασίας, όπως π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και θα αντιδράσουν δυναμικά στις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως τάσσονται υπέρ της αποκρατικοποίησης άλλων που -όπως τονίζουν- έπρεπε να είχαν πουληθεί χθες. Σύγχυση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Κ. Μαρκόπουλου ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνες, καθώς μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι περισσότεροι φορείς, ακόμη και η ΔΕΗ.

Το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται από το ενδεχόμενο ορισμένοι υπουργοί, υπό τον φόβο διαστικών περιπετειών στο μέλλον -υπάρχουν ήδη οι «απειλές» του ΣΥΡΙΖΑ-, καθυστερήσουν ή ακόμη και να «μπλοκάρουν» τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων. Εξ ου και στην ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις ο Αντ. Σαμαράς προ-κάλεσε τον κ. Τσίπρα να στείλει εκείνον στη φυλακή, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να εμψυχώσει τα κυβερνητικά στελέχη.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ