Κατάφερε ο Βενιζέλος να διασπάσει και την ομάδα του

Το στίγμα τού τι θέλει ο κ. Βενιζέλος δεν το έδωσε ούτε με τη σύνθεση των δύο οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας. Αλλά ούτε και με το πώς θα «μπατονάρει» το 12,28% που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις 17 Ιουνίου. Το μόνο που πέτυχε ήταν να προκαλέσει τριγμούς ακόμη και μέσα στην ομάδα του και να απογοητεύσει στελέχη που τον στήριξαν μαχητικά, αδιαφορώντας για το πολιτικό και κομματικό κόστος.

Κατάφερε ο κ. Βενιζέλος να διασπάσει και να διχοτομήσει την ίδια του την ομάδα και ιδιαίτερα τον σκληρό της πυρήνα, που έδωσε μεγάλες μάχες και στο Πολιτικό Συμβούλιο, ειδικά την εποχή της παντοδυναμίας του Γ. Παπανδρέου.

Το μεγαλύτερο «θύμα» από τη «σφιχτή ομάδα Βενιζέλου», που αποτελούσε τη «σιδερένια γροθιά του» στα όργανα του ΠΑΣΟΚ (Ν. Σαλαγιάννης, Τ. Αντωνίου, Π. Κουκουλόπουλος, Σ. Ράπτη, Μίμης Ανδρουλάκης), είναι η πρώην βουλευτής και μέλος του διαλυθέντος Πολιτικού Συμβουλίου Τόνια Αντωνίου.

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το γιατί η κ. Αντωνίου βρέθηκε εκτός του πολιτικού οργάνου. Πολλά στελέχη, ακόμα και προσκείμενα στον Βενιζέλο, μιλούν για «αχαριστία», γιατί η Τόνια Αντωνίου δέχτηκε πολλές επιθέσεις όλον αυτόν τον καιρό και από τους παπανδρεϊκούς και από τους υπόλοιπους εσωκομματικούς αντιπάλους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και, λόγω αυτών των επιθέσεων και του «ροκανίσματός» της, έχασε και τη βουλευτική της έδρα. Μόλις έμαθε τον αποκλεισμό της, η Τόνια Αντωνίου εξερράγη και προκλήθηκε μεγάλη ένταση, οργή και θυμός. Το βράδυ της Πέμπτης η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική στην Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγουμένη της ανακοίνωσης των νέων οργάνων έγινε μια συνάντηση της κ. Αντωνίου με τον Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να της πρότεινε να μετέχει στην Οργανωτική Γραμματεία (που θα τρέξει το Συνέδριο) σε συντονιστικό ρόλο μαζί με τον Πάρι Κουκουλόπουλο. Η κ. Αντωνίου αρνήθηκε αυτήν την πρόταση με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν για μια ακόμα φορά να κάνει την «ίδια λάντζα» και να εισπράξει πάλι και όλην την «γκρίνια του συνεδρίου», πολύ δε περισσότερο που δεν έγινε δεκτή η εισήγησή της για σύσταση ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), στην οποία θα μετείχαν όχι μόνο τα επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελέχη από μαζικούς χώρους, συνδικάτα, φορείς, ώστε να υπάρχει μια πορεία ουσιαστικής ανασυγκρότησης ενός «μεγάλου και πολυσυλλεκτικού κόμματος». Παράλληλα ξεκαθάρισε στον κ. Βενιζέλο ότι είναι διατεθειμένη να μετέχει ενεργά σε ένα πολιτικό όργανο που θα συνθέτει πολιτικές, θα παράγει θέσεις και τακτική και θα τροφοδοτεί ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στην Πολιτική Γραμματεία, κάτι που δεν δέχτηκε ο κ. Βενιζέλος, με αποτέλεσμα πλέον οι σχέσεις του με την άλλοτε στενή συνεργάτιδά του και βασική υποστηρίκτριά του να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Όπως μάλιστα έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «από τη βασική πεντάδα του Βενιζέλου όλοι λίγο-πολύ τακτοποιήθηκαν. Ο Σαλαγιάννης έγινε γενικός διευθυντής, ο Ν. Ανδρουλάκης και η Σ. Ράπτη μπήκαν στην Πολιτική Γραμματεία, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, εκτός από τομεάρχης Οικονομικών (μαζί με τον Σαχινίδη), έγινε συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής. Η μόνη που εγκαταλείφθηκε ήταν η Τόνια Αντωνίου».

«Όχι» από τον Μίμη

Ωστόσο τα προβλήματα για τον Β. Βενιζέλο δεν σταματούν εκεί. Ο Μίμης Ανδρουλάκης (που είχε αρνηθεί και τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου) αντέδρασε αμέσως μόλις άκουσε ότι… μετέχει στην Πολιτική Γραμματεία, λέγοντας ότι δεν αποδέχεται τον διορισμό. Λέγεται μάλιστα ότι τηλεφώνησε στον Βενιζέλο και του παραπονέθηκε ότι ανακοίνωσε το όνομά του ως μέλος της ΠΓ χωρίς προηγουμένως να τον ρωτήσει. Διαμήνυσε πως δεν επιθυμεί να μετέχει τουλάχιστον σε διορισμένα όργανα. Αυτό είχε αποτέλεσμα, και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, να διαμηνύει η Ιπποκράτους πως ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τον ρόλο προσωπικού συμβούλου του προέδρου.

Γιατί αρνήθηκε ο Λοβέρδος

Σε πλήρη και οριστική ρήξη οδηγούνται και οι πολιτικές σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετέχει στην Πολιτική Γραμματεία. Η άρνηση του Λοβέρδου να συμμετέχει θεωρήθηκε από αρκετά στελέχη «μεγάλη έκπληξη», γιατί δεν είχε διαρρεύσει από πουθενά ότι θα έλεγε άλλο ένα «όχι» στον Βενιζέλο. Σύμφωνα με συνομιλητές του, η θέση του Ανδρέα Λοβέρδου είναι ότι από τη στιγμή που αρνήθηκε το μείζον, την πρόταση του Βενιζέλου για να αναλάβει αντιπρόεδρος και στη συνέχεια τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, δεν μπορεί να πει «ναι» στο έλασσον.

Απόφαση του πρώην υπουργού είναι η πλήρης αποστασιοποίησή του και εν καιρώ θα λάβει τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του.

Πάντως είναι γεγονός, ότι ο άλλοτε στενός φίλος και συνεργάτης του Βενιζέλου ναι μεν έχει πλήρως αποστασιοποιηθεί από τα εσωκομματικά δρώμενα του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν έχει σταματήσει τις πολιτικές επαφές.

Συγκεκριμένα συνομιλεί και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της επιρροής του αλλά και με στελέχη επίσης αποστασιοποιημένα (όπως τον Γ. Φλωρίδη), ενώ έχει επαφές και με την Α. Διαμαντοπούλου…

Φεύγει στην Αμερική η Άννα

Ως προς την Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Βενιζέλος τής τηλεφώνησε 2-3 φορές για να της ζητήσει να μετάσχει στην Πολιτική Γραμματεία, αλλά του ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Διαμαντοπούλου θα πάει στην Αμερική για… μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμιο όπου, κατά… σύμπτωση, πρόκειται να διδάξει πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Άφαντος ο Παπουτσής

Πάντως, τεράστια ερωτήματα και δυσμενείς εντυπώσεις προκαλεί και το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ενεργοποίησε ούτε σε αυτήν τη φάση δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον Δημήτρη Ρέππα και τον Χρήστο Παπουτσή. Ο δεύτερος, ως γνωστόν, δεν εμφανίστηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ενώ οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Βενιζέλος δεν έχει κάνει ακόμα την παραμικρή κίνηση για κάποια επαφή με τον πρώην υπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική.

Ακόμα πιο ανεξήγητη είναι η στάση του Βενιζέλου έναντι του Δημήτρη Ρέππα, που, όπως λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις, αντίθετα δείχνει και «αχαριστία» προς έναν άνθρωπο στον οποίο οφείλει τη «βελούδινη άνοδό» του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διαδεχόμενος τον Γ. Παπανδρέου.

Να σημειωθεί ότι ο Δ. Ρέππας μαζί με τον Σκανδαλίδη σήκωσαν προσεχτικά το πέρασμα και μάλιστα χωρίς συγκρούσεις του Βενιζέλου στην προεδρία του κόμματος και διατήρησε τις σχέσεις τους με όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, αλλά και με τους βουλευτές και τη βάση.

Σήμερα ο Δημ. Ρέππας εμφανίζεται πολύ δυσαρεστημένος από την «αχάριστη στάση» του Βενιζέλου απέναντί του και σκέφτεται μέχρι και να εγκαταλείψει την πολιτική!

Όχι και από την Καϊλή

Εμπλοκή δημιουργήθηκε ακόμα και με την Εύα Καϊλή, στενή πολιτική φίλη και συνεργάτιδα του κ. Βενιζέλου για χρόνια, η οποία αρνήθηκε τη συμμετοχή της στην Πολιτική Γραμματεία.

Η κ. Καϊλή μάλιστα, μέσω facebook, εξήγησε τους λόγους που αρνήθηκε τη συμμετοχή της στην Πολιτική Γραμματεία και, ανάμεσα σε άλλα, η Εύα Καϊλή, αφού ευχαριστεί τους Θεσσαλονικείς που την εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή, τονίζει ότι «τρίτη φορά μου αφαιρείται αυτή η δυνατότητα». Σημειώνει ότι δεν δέχτηκε την πρόταση του κ. Βενιζέλου να συμμετέχει στην Πολιτική Γραμματεία, διότι δεν μπορεί να τη δεχθεί αφού», όπως λέει, «η ενασχόλησή της με την πολιτική είχε βάση και αναφορά στην κοινωνία, γινόταν με όρους αξιοπρέπειας» και «ποτέ εν αναμονή οποιουδήποτε κομματικού διορισμού».

Χωρίς ιδεολογικό στίγμα

Πάντως ένα ακόμα σημαντικό, το σοβαρότερο κατά πολλά έμπειρα στελέχη, πρόβλημα που ανακύπτει για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά και την ανακοίνωση της σύνθεσης των οργάνων, είναι ότι και πάλι δεν δίνει κανένα απολύτως πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα για το ποια μπορεί να είναι η φυσιογνωμία το ΠΑΣΟΚ, σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις απευθύνεται, ποιες είναι οι κεντρικές ιδεολογικές και πολιτικές του αναφορές κ.ά. Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χαρακτηριστικά πως ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται να διδάχτηκε τίποτα πολιτικά από τις δύο συνεχόμενες ταπεινωτικές ήττες του ΠΑΣΟΚ και επεσήμαιναν πως με ευθύνη και του επιτελείου του «τείνει να γίνει ένας επαρχιακός ομαδάρχης και το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε συνιστώσα-συμπλήρωμα της ΝΔ». Πάντως εκτός Πολιτικής Γραμματείας βρέθηκαν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης, τους οποίους ο Βενιζέλος επιθυμεί να δραστηριοποιηθούν 100% στη Βουλή. Άλλο ένα «όχι» προήλθε και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό συνεργάτη του Παπανδρέου, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος θα αναλάβει θέση ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Πολιτική Γραμματεία αποτελείται από 13 μέλη και η σύνθεσή της περιλαμβάνει και αμιγώς βενιζελικούς και παπανδρεϊκούς και στελέχη της Αριστερής Πρωτοβουλίας:

Νάσος Αλευράς, Νίκος Ανδρουλάκης, Βαγγέλης Αργύρης, Φώφη Γεννηματά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Πέτρος Ευθυμίου, Γιάννης Κουράκης, Πάνος Μπεγλίτης, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Κώστας Πανταζής, Συλβάνα Ράπτη, Κώστας Σκανδαλίδης (θα αναλάβει και επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ) και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μετέχουν επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης και ο συντονιστής της Οργανωτικής Γραμματείας Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται με αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο ΠΑΣΟΚ.

Στην Οργανωτική Γραμματεία συμμετέχουν πιο «κομματικά στελέχη», αλλά και πρώην βουλευτές, με τη ζυγαριά να γέρνει προς τους βενιζελικούς: Μιλένα Αποστολάκη, Χρύσα Αράπογλου, Γιώτα Γαζή, Βασίλης Έξαρχος, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Κώστας Ζώγας, Αλέξανδρος Θοδωράκος, Δημήτρης Καρύδης, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Παναγιώτης Κορμάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Στέλιος Σπαθής, Κώστας Σπηλιόπουλος, Άγγελος Τόλκας, Γρηγόρης Φελώνης και Έφη Χαλάτση. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η νέα Πολιτική Γραμματεία και μία ημέρα μετά θα κάνει πρεμιέρα η Οργανωτική Γραμματεία.


Σχολιάστε εδώ